15.02.2024

dr. corecore filozofije mala roza muca

Digitalni hardcore s Ptujske gore in internetnih drobovij.

Špela Cvetko

Magma Puding

mala roza muca

Magma Puding

samozaložba
2023

Kreativni dražljaji male roza muce oziroma Vida Topolovca so internetno vzgojeni in slovensko lokalizirani. Med odraščanjem je moral pasti v bazen, napolnjen z energijskimi pijačami, in se spojiti z vezjem globokih meme digitalij, saj ekstremna nebrzdanost, ki se je katalizirala v lanskoletni debi, nima osnove v idiličnem vinogradniškem hribovju Ptujske gore, od koder prihaja. Morda pa se imamo prav zaprtosti in dolgočasnosti dobre stare slovenske ruralnosti zahvaliti za umetnikovo posvojitev internetne brezmejnosti in dostopa do čudaških nišnosti. Monstruoznost male roza muce je UwU, coquette šranz, strastna naelektrenost visokonapetostne elektronike in zapeljivost nečloveških, mutiranih vokalov. Princip »več je več«, ki se izraža v teh kontrastnih elementih in bliskovitih spremembah, nas dezorientira, da se otresemo predvidevanj. Postavljeni smo pred nenaključno kaotičnost, ki zahteva le, da smo smrtno neresni. 

Prvenec Magma Puding je precizen elektronski izbljuvek internetnega maksimalizma. Glasba, ki je tako breakcorovska, rejverska in zagličana kot govorjenobesedna in metalska, se ne zadovolji z enim -core, jedrom, bistvom, estetiko. Ustvarjalec bi lahko postal uradni glasbeni filozof corecora, mladega internetnega estetskega toka video vsebin, kjer so sopostavljeni nepovezani izseki množice vizualnega materiala. Izbrani material, vzet iz osnovnega konteksta, v jukstapoziciji ustvari novo asociativno logiko. Iz teorije v prakso se premakne Kulešev efekt, kognitivni pojav iz filmske produkcije, ki govori o spreminjanju pomena enega kadra v relaciji do drugih iz sekvence. Album na podoben način razmontira glasbene kulture in diktira novo kulturno montažo. Po muzikalni strani to punkovsko razštelavanje elektronsko agresivne zabave stopa po poti digitalnega hardcora. Zvočno nasilje pa je povaljano s sladkostjo. Monstruoznost male roza muce je UwU, coquette šranz, strastna naelektrenost visokonapetostne elektronike in zapeljivost nečloveških, mutiranih vokalov. Princip »več je več«, ki se izraža v teh kontrastnih elementih in bliskovitih spremembah, nas dezorientira, da se otresemo predvidevanj. Postavljeni smo pred nenaključno kaotičnost, ki zahteva le, da smo smrtno neresni. 

Z izdajo se glasbenik ključno sooča z mesenostjo obstoja. Njegovo senzibilnost za vse internetno in s tem metatelesno, balansira ljubezen do fizičnosti. Pri glasbi gre za z matrico omogočeno nasičenost hitrosti ali kompozicije, pri tekstih za uporabo čutilno močnih primerjav na podlagi zahtev telesa po pitju, hranjenju, prebavljanju ... Topolovec se kot mala roza muca konceptualizira izven vulgarnosti življenja, hkrati pa hrepeni po realnosti. Nezmožen detoxa od digitalnega imbecilstva družabnih omrežij (skladba IGFB) ali ujet v pasti predstavljanja »prave« moškosti pred očetovsko figuro (Slab fant), z albumom predeluje pasti ponarejene eksistence. Pri tem je nujno omeniti, kako se s prepletanjem različnih spolno zaznamovanih glasbenih elementov in s tekstom poigrava s spolnimi vlogami. Klasično maskulino kodirano glasbeno nasilje ni maskulino toksično, temveč odraz želje po več zabave, strupeno okrancljana estetika umetnice pixel.bambi, ki sodeluje pri več komadih, pa oboroži nežnost. Na albumu ni enostavne spolne subverzije, spol, ki ga Topolovec nagovarja, so divje klubske podganice, ki si želijo ljubezni. 

Magma Puding je sprevržena poezija, deklamirana brez klasičnega občutka za lepoto, a z zanosom. V vitalnosti premaga večino literarne diete trenutne družbe, torej lifestyle poezije z družabnih omrežij ali nepreizpraševanih starešin izobraževalnega sistema. Veličini slovenske kulture, Prešernu, se posveti tudi mala roza muca. A ne pod tančico dvoličnosti uradne kulture, ki desetletja namerno ne obravnava problematične starosti pesnikovih izvoljenk ali njegovih opolzkih del. Topolovec uglasbi prostaško himno Dominus Vobiscum, ki postane vrhunec nespodobnega rajanja. Z malo rozo muco in Magma Pudingom je narobe vse, a ravno to je tako zabavno.