28.09.2021

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae letos obeležuje enajsto obletnico.

Press Info

Flores Musicae 2021

Festival Flores Musicae od začetka pod imenom Dnevi stare glasbe se je tako med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 55 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in našo regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi.

Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se bo v svoji 11. ediciji posvetil ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem.

Ob 700 letnici smrti enega največjih književnikov vseh časov, Danteja, bomo lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od našega edinstvenega sodobnega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azema; in od staroislandskih legend v izvedbi izjemnega mladega dua Moirai do glasbe angleškega renesančnega "trubadurja" Johna Dowlanda, v izvedbi legendarne Dame Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

Torek, 28. september 2021 ob 20. uri, Mestna galerija Nova Gorica - Nova Gorica
Iztok Mlakar in David Šuligoj

Četrtek, 30. september 2021 ob 20. uri, Mestna galerija Nova Gorica - Nova Gorica
Iztok Mlakar in David Šuligoj

Petek, 1. oktober 2021 ob 20. uri, Vila Vipolže, Vipolže
Anne Azema in Fabio Accurso

Sobota, 2. oktober 2021 ob 20. uri, Cerkev sv. Mihaela, Šmihel
Moirai

Nedelja, 3. oktober 2021 ob 20. uri, Kulturni dom Nova Gorica - Nova Gorica
Emma Kirkby in Bor Zuljan