15.09.2020

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Goriška znova vstopa v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Deseta izvedba festivala bo med Goriškimi brdi, Novo Gorico in sosednjo Gorico potekala od četrtka, 17. do nedelje, 20. septembra 2020.

Press info

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Na Goriško se vrača festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki letos praznuje deseto obletnico. V sklopu festivala, ki je bil med leti 2011 in 2017 poimenovan Dnevi stare glasbe, se je med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 50 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev. Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponujal izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

Umetniški vodja, goriški lutnjist in pedagog Bor Zuljan, je bil za jubilejno edicijo pripravil zelo bogat program, ki so ga morali zaradi epidemiološke situacije nekoliko oklestiti. Ansambel viol da gamba Musica Cubicularis (17. 9.) pod vodstvom slovenskega specialista za staro glasbo Domna Marinčiča bo otvoril festival z glasbo nekdaj v Ljubljani delujočega skladatelja Isaaca Poscha, aktivnega ravno v času nastanka čudovite Vile Vipolže, ki bo prvi koncert tudi gostila (omejitev poslušalcev na 50). Skupina Tasto Solo (19. 9.) se bo po več letih vrnila z novim virtuoznim in subtilnim programom posvečenim pevki Anne Inglese in napolnila cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici. Za zaključek pa bo poskrbela zasedba Dialogos (20. 9.), pod vodstvom hrvaške specialistke za srednjeveško glasbo Katarine Livljanić, ki bo nastopila v stolnici Sv. Hilarija in Tacijana v sosednji Gorici (Italija). Slednji koncert je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Vstop na vse koncerte, ki bodo organizirani ob spoštovanju varnostnih ukrepov in navodil NIJZ, je prost.