04.04.2020

Iz moje poslušalnice: Jani Kenda

Tokrat svoj izbor presežkov, ki jih v teh časih priporoča v poslušanje, obelodanja (upokojeni) glasbeni novinar in urednik, občasno tudi fotograf.

SIGIC

Jani Kenda
Foto: Jani Kenda

Mateja Starič & Prototipi – Kristavec (2011)

Jani: Kristavec Mateje Starič (upam, da nam bo še kdaj naklonila kaj podobnega) je odličen primer tega, kako se da uglasiti sodoben zvok in besedilo mojstra, kakšen je bil Gregor Strniša.

Magnifico - Tivoli (Charlatan de Balkan, 2016)

Jani: Podobno kot prejšnja pesem, je tudi Magnificov Tivoli primer, ki pokaže, kakšna naj bi bila slovenska popevka tukaj in zdaj, ne ujeta v zastarel zvok ali druge šablone popa.

Na lepem prijazni mutant - Potaplja se raj (Potaplja se raj, 2005)

Jani: In če naj bilo kaj rocka, ne morem mimo Andreja Trobentarja, enega od pravih tukajšnjih rockerskih glasov, z odštekanimi besedili, v bendu NLP (mutant) – in Potaplja se raj je morda tudi pravšen naslov za te čase.

Marko Brecelj - Parada (singel, 1981)

Jani: Brezčasna uspešnica ... 

Iztok Mlakar - Politik Gvido (Balade in štroncade, 1994)

Jani: Tako kot Brecljeva Parada tudi Politik Gvido Iztoka Mlakarja krepko in dobesedno ponazarja tisto, kar imamo zdaj namesto vlade ...

Iz uredništva:
Jani Kenda je deloval kot glasbeni novinar in glasbeni urednik, pa tudi kot fotograf. Sigic je nedavno digitaliziral njegov arhiv glasbene fotografije iz pretežno 80-ih let 20. stoletja, ki je uporabnikom tako že na voljo za nekomercialne namene preko Digitalne knjižnice Slovenije -  dLib. Ogledate si ga lahko tukaj.


(Foto: arhiv Janija Kende)