03.08.2020

Iz moje poslušalnice: Liljana Jantol Weber

Tokratni glasbeni nabor je jagodni izbor slovenskih izvajalcev, ki ga je iz ponudbe novomeškega koncertnega cikla Muzika eklektika izbrala Liljana Jantol Weber, vodja glasbenega programa v Kulturnem centru Janeza Trdine, ki deluje pod okriljem Zavoda Novo mesto.

SIGIC

Liljana Jantol Weber
Foto: Ema Erna Weber

Gorišek Lazar 2 Pianos – Štefbet trilogija št. 2: Jelen na begu (Two Pianos, 2006)

Liljana: Kot fenica Philipa Glassa nikakor ne morem in ne smem mimo Bojana Goriška in Milka Lazarja - dveh izjemnih glasbenih mojstrov, ki mnogo premalo koncertirata na slovenskih glasbenih odrih. V Novem mestu smo ju gostili predlani skupaj z Zagrebškim kvartetom saksofonov in še danes velja med našimi obiskovalci prepričanje, da je bil to eden boljših koncertov zadnjih sezon.    

Bowrain – Improvisations (Live at Pinela's Living Room, 2018)

Liljana: Med najbolj vznemirljive slovenske pianiste mlajše generacije vsekakor sodi Tine Grgurevič in zame najlepšo koncertno izkušnjo njegove glasbe v živo ponazarja posnetek iz Pineline sobe. Se pa že neizmerno veselim novomeške izvedbe njegovega novega projekta 2020 Seconds(A)Live s številčno zasedbo priznanih domačih glasbenikov, ki je v sklopu cikla Muzika eklektika predvidena za letošnji november.

Igor Lumpert & Innertextures – XmD (Eleven, 2018)


Liljana: Novo mesto se upravičeno imenuje mesto glasbe, saj je dolenjska prestolnica dala kar lepo število glasbenih talentov. Na področju jazza je zagotovo eden vidnejših saksofonist Igor Lumpert, ki že skoraj dve desetletji živi in ustvarja v New Yorku. V rodnem mestu tega izjemnega improvizatorja in nadarjenega jazzovskega skladatelja redno gostimo, nazadnje prav z glasbo z zadnjega albuma Eleven, ki zagotovo sodi med najbolj prepričljive domače jazzovske stvaritve zadnjih let.
Ičo Vidmar: recenzija albuma Eleven (Odzven)
 

ACTS! – Dusk  (2020)

Liljana: Skladba Dusk mlade novomeške jazzovske pevke Ane Čop in nemškega pianista Thila Seeversa  me je povsem prevzela že na prvi posluh. Uvrščena bo na njun diskografski prvenec, ki bo premierno predstavljen na odru Trdinove dvorane sredi septembra. Ana ima tudi izjemen posluh za delo z mladimi – minulo sezono smo v produkciji Zavoda Novo mesto na oder skupaj z njenim kvartetom postavili prvi pedagoški koncert na temo jazzovskega opismenjevanja najmlajših, v sklopu mednarodnih delavnic in festivala Jazzinty pa začetnike seznanja z osnovami jazza.

Container Doxa: Less Than Nothing / KOOB Sessions (Less Than Nothing, 2018)

Liljana: Lep primer slovenske jazzovske kreativnosti in eksperimentalnosti je intermedijska zasedba Container Doxa, pričujoči posnetek pa je nastal v sklopu snemanja za on-line koncertno zbirko KOOB Sessions v galeriji Kocka novomeškega kulturnega centra. Nadvse zanimiva izkušnja balansiranja med kompozicijo in improvizacijo ter usklajevanja zvoka in slike.
Muanis Sinanović: recenzija albuma Less Than Nothing (Odzven)

Iz uredništva:
Liljana Jantol Weber
se je kot glasbena novinarka in publicistka na prelomu devetdesetih let kalila na valovih Radia Študent, kjer je pokrivala predvsem področje jazza in sodobne glasbe (soavtorica oddaje Pantonalni kabaret), dejavno pa je sodelovala tudi pri festivalu Druga godba in pisala za revijo Muska. Zdaj že peto leto skrbi za glasbeno ponudbo novomeškega Kulturnega centra Janeza Trdine, kjer pripravlja program klasične glasbe za Kozinov abonma, izbira primerne glasbene vsebine za kulturno-umetnostno vzgojo, je programska vodja festivala klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto, leta 2016 je zasnovala koncertni cikel Muzika eklektika, zaokroženo in kontinuirano serijo koncertnih dogodkov raznovrstnih glasbenih slogov domačih in tujih izvajalcev, deluje pa tudi v  glasbenem uredništvu edinstvene on-line video koncertne zbirke KOOB Sessions, ki ponuja izvirne repertoarje novih ali prav za to priložnost prirejenih del v obliki sproščenih performansov.