16.06.2022

Izjemen mednarodni uspeh Komornega zbora Megaron 

Zmaga v kategoriji mešanih zborov, druga nagrada tekmovanja, posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Itene o miei sospiri Carla Gesulada da Venose in posebno priznanje za najboljšo vsebinsko zasnovo tekmovalnega programa je izkupiček, ki ga je zbor prinesel domov.

Press info

Megaron
Foto: KZ Megaron

Komorni zbor Megaron je pod vodstvom Damijana Močnika navdušil na 17. mednarodnem tekmovanju komornih zborov Marktoberdorf 2022. To je do danes najboljši rezultat slovenskega zbora na tem prestižnem, verjetno najzahtevnejšem tekmovanju.

Za nastop na tekmovanju je bilo izbranih sedem zborov iz Nemčije, Češke, Indonezije, Južne Afrike in ZDA; dva v kategoriji enakih glasov in pet v kategoriji mešanih zborov. Ocenjevala jih je žirija mednarodno izstopajočih dirigentov: Herbert Böck iz Avstrije (predsednik žirije), Gary Graden (Švedska / ZDA), Betsy Cook Weber (ZDA),Ko Matsushita (Japonska) in Virigina Bono (Argentina). S 3. nagrado sta bila nagrajena Cape Town Youth Choir iz Južne Afrike v kategoriji mešanih zborov in Ženski Akademski pevski zbor Tehnične univerze iz Ostrave na Češkem. V kategoriji enakih glasov je zmagal moški zbor Sonat Vox iz Nemčije pod vodstvom Justusa Merkla in prejel tudi 1. nagrado. Fantje skupaj pojejo že od osmega leta starosti, saj so bili vsi člani znamenitega Deškega zbora iz Windsbacha / Windsbacher Knabenchores, kjer se začne s sistematična pevska in glasbena vzgoja pri osmih letih, med devetim in devetnajstim letom pa pojejo v koncertnem zboru sopranske in altovske glasove, po mutaciji pa tenorske in basovske. Moški zbor Sonat Vox je bil ustanovljen leta 2015 in je hitro zaslovel s koncerti po Nemčiji. Na tekmovanju so prejeli še posebna priznanja za najboljšo izvedbo romantične skladbe, za najboljšo vokalno-tehnično izvedbo in za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v kategoriji enakih glasov, ki je bila v tej kategoriji Acclamatio Damijana Močnika. To je bilo že drugič, da so na tem prestižnem tekmovanju za obvezno skladbo izbrali Močnikovo delo, saj je bila leta 2009 obvezna skladba Verbum supernum prodiens za mešani zbor. Očitno je, da je Močnik v mednarodnem prostoru cenjen skladatelj, tudi v Nemčiji, saj njegove skladbe izdaja založba Carus iz Stuttgarta.

Poleg tekmovalnih nastopov mora vsak zbor izvesti še tri večerne koncerte s 40 minutnim programom tako, da na vsakem koncertu nastopita po dva zbora. Koncerti so zelo dobro obiskani in koncertna publika se poznvalsko odziva na izvedbe. KZ Megaron je nastopil v čudovitih cerkvah v Waalu, Augburgu in Weilheimu, koncertna prozorišča pa so bila še v Altenstadtu, Füssnu, Isnyju, Kaufbeurenu, Kemptenu, Krumbachu, Memmingenu, Nesselwangu in Wildpoldsriedu, izvajali pa so dela Gesualda, Močnika, Čajkovskega, Rautavaare in Arnesena, na koncertih pa Sartija, Golovanova, Gerbiča, Adamiča, Foersterja in improvizacijo na gregorijanski napev.

Zanimivo je, da oba najboljša zbora tega tekmovanja vzgajata pevce v zborovski šoli oz. zborovski piramidi. Pevci Komornega zbora Megaron izhajajo namreč iz zborovske piramide Zavoda sv. Stanislava, saj so v dijaških letih prepevali v enem izmed petih zborov Škofijske klasične gimnazije.

Pred KZ Megaron je pestro in bogato nadaljevanje pevske sezone. 15. julija bo sodeloval pri izvedbi Faustovega pogubljenja v okviru Festivala Ljubljana, septembra se odpravlja na koncertno turnejo v ZDA (Indianapolis, Cleveland, Milwaukee, Chicago), novembra pa bo ponovno gostil priznanega dirigenta Garyja Gradna, ko bo na programu Händlov oratorij Mesija ob spremljavi baročnega orkestra.