16.07.2022

Slovenski otroški zbor letos nastopil v Mariboru in Ljubljani

90 otrok iz cele Slovenije je konec junija, v tednu takoj po koncu šolskega leta, znova poustvarjalo od nedelje do koncertov v petek in soboto.

Tanja Benedik

Slovenski otroški zbor
Foto: © Slovenski otroški zbor

Letos sta Slovenski otroški zbor vodila umetniški vodja Damijan Močnik in priznani švedski dirigent Tony Margeta, ki deluje na sloviti pevski šoli Adolf Fridrik iz Stockholma, kjer vodi deški zbor, v stockholmski katedrali pa mladinski zbor. In kaj lahko zbor pevcev, starih od 10 do 15 let, naredi v petih dneh? V pravih rokah zdaj že dokazano ogromno. Kot je v pogovoru povedal Tony Margeta, je velika prednost tega zbora, da s pevci delajo asistenti (ti izhajajo iz tradicije Škofijske klasične gimnazije oziroma zbora Megaron oziroma iz piramidnega sistema zborovstva te ljubljanske srednješolske inštitucije) in tako dirigentoma ostane čas za končno piljenje skladb in se ne ukvarjata z branjem partitur.  V Zavodu sv. Stanislava so projektu zelo naklonjeni že enaindvajset let. Ekipa  je poskrbela, da je bilo otrokom lepo in da so od sodelovanja odnesli največ, kar lahko. Nestrpno čakamo prihodnje leto, ko bodo gotovo postregli z novimi izzivi...

V koncert nas je uvedla skladba Eatnemen Vuelie norveškega skladatelja Frodeja Fjellheima, ki je dobro znana kot uvodna skladbe iz Disneyjevega risanega filma Frozen. Vodilno linijo (nižja intonacija) so izvrstno odpeli kar korepetitorji oziroma animatorji zbora. Sledili sta skladbi Morgonen švedskega skladatelja Oskarja Fredrika Lindberga, ki je med drugim leta 1939 uredil švedsko cerkveno pesmarico, in Faurejeva Cantique de Jean Racine, jutranja hvalnica, ki jo je napisal pri devetnajstih letih ter zmagal na tekmovanju na šoli, kjer je študiral.

Damijan Močnik je eden tistih, ki raziskujejo in obujajo kakovostne, a pozabljene skladbe. Ena teh je Maša v čast brezmadežnega srca Device Marije za enake glasove (moške ali ženske) in orgle, ki jo je leta 1942, v času druge svetovne vojne, napisal France Kimovec. Veliko njegovih skladb je prezahtevnih, da bi jih izvajali običajni cerkveni zbori, povojni čas pa ni bil naklonjen izvajanju sakralne glasbe, zato ostajajo le v arhivih. Tako je Slovenski otroški zbor izvedel Kyrie, Sanctus in Benedictus iz te maše, ki se zlahka kosa s podobnimi skladbami iz prejšnjega stoletja. V nadaljevanju smo slišali zelo zanimivo uglasbitev 117. psalma, Laudate dominum, Marjana Grdadolnika, ob kateri bi človek kar zaplesal, za tem pa je sledila nenavadna jazzovska uglasbitev melodije Amazing grace, ki jo je prispeval Rollo Dilworth

V zboru je tokrat sodelovalo tudi šest ukrajinskih pevk. Simbolni namen dveh skladb je bil ponesti med prisotne mir in človečnost. Slišali smo Shalom, hebrejski pozdrav, s katerim zaželimo mir, polnost in harmonijo. In svoje mesto je tu našel Privškov Človek z izjemnim sporočilom pesnika Dušana Velkaverha: žejnemu vode, svetu svobode, vsem pa malo srca.

Po še dveh poletno obarvanih skladbah, Africi in Sommarpsalmu, so se pevci podali v slovensko ljudsko pokrajino. Za otroke je izjemno pomembno, da se seznanijo z načinom izvirnega ljudskega večglasja. Zapeli so skladbo Gorenjska dekleta (prir. Damijan Močnik), ki je napisana v obliki diptiha in se v njej resni del izmenjaje s hudomušno šaljivim. Igraj kolce je najbolj znana obdelava ljudske pesmi skladatelja Jakoba Ježa, ki je letos v častitljivi starosti triindevetdesetih let za vedno odložil skladateljsko pero.

V Zavodu sv. Stanislava so projektu zelo naklonjeni že enaindvajset let. Ekipa z Markom Novakom, Nežo Križnar, Mihom Zupancem Kovačem in Lukom Štiftarjem, ki pripravljajo zbor, da umetniško delo dirigentov poteka nemoteno, s pianistko Julko Mikhailenko, vodjem projekta Markom Novakom in ostalimi animatorji, ki so skrbeli za pevce, Janom Novakom, Andražem Rističem in Marto Novak, je poskrbela, da je bilo otrokom lepo in da so od sodelovanja odnesli največ, kar lahko. Nestrpno čakamo prihodnje leto, ko bodo gotovo postregli z novimi izzivi.