07.09.2020

Koncertno-pogovorna cikla Dueti in Nova frekvenca

V četrtek, 17. septembra 2020 pričenja novi koncertno-pogovorni cikel Dueti, ki bo vse do 10. decembra letos potekal v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Po karantensko-poletnem premoru (ponedeljek, 28. september 2020) se bo nadaljeval koncertno-pogovorni projekt Nova frekvenca, ki vsak mesec poteka v mediateki Knjižnice Otona Župančiča.

Press Info

Nina Novak - Nova frekvenca
Foto: Jan Prpič

Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja, po nadvse uspešnem, že četrto leto trajajočem jazz ciklu Nova frekvenca in enkratnem projektu štirih večerov, obarvanih z ljudsko glasbo, TradEtno, pripravlja iz zgoraj naštetih razlogov toliko dragocenejši cikel petih koncertno-pogovornih večerov Dueti.

Ti bodo od 17. septembra dalje vse do izteka letošnjega leta potekali vsak tretji četrtek, in sicer ob 18. uri v priljubljeni Trubarjevi hiši literature v samem središču Ljubljane.

Gre za intimna, vokalno-instrumentalna srečanja dveh glasbenih ustvarjalcev, ki tudi sicer skupaj redno muzicirata in/ali ustvarjata. Poudarek bo zato na medsebojni interakciji in odrski komunikaciji, ker pa se bodo z najnaravnejšim instrumentom – glasom – predstavile izključno ženske, medtem ko jih bodo spremljali moški instrumentalisti, bo preplet pogovora in glasbe zaznamovan tudi z raziskovanjem moško-ženskega (ustvarjalnega) odnosa. Ob tem ne bosta izostali niti aktualizacija in problematizacija kulturnega položaja v sodobni družbi, vključno z manjšinskim številom moških vokalistov na področju resnejših žanrov popularne glasbe, zmanjševanjem vrednosti posameznih umetniških oblik ter drugimi perečimi vprašanji, kot tudi ne vzgojno-izobraževalna naravnanost pogovorov. Namen cikla je med drugim obiskovalcem podati znanja, s pomočjo katerih bodo bolje razumeli strukturo posameznih skladb, a tudi predstavljenih žanrov, in s tem – prav tako z umeščanjem kritike kot posrednice med izvajalcem ter poslušalcem – dvigniti kakovostno ravan poslušane glasbe ter spodbuditi splošno javnost k podpori slovenskih (glasbenih) ustvarjalcev.

V sklopu cikla Dueti se bodo tako v Trubarjevi hiši literature predstavili priznani slovenski glasbeniki, ki glasbo združujejo tudi z drugimi vejami umetnosti, denimo poezijo in gledališčem. V želji po popularizaciji zvrsti, ki si sicer težje utirajo pot do poslušalstva, bodo občinstvu podane besedilno-glasbene analize izbranih skladb, vključno z zgodbo nastanka, ki ponuja uvid v vzgibe za ustvarjanje, obiskovalci pa bodo tudi sicer deležni spodbude h kritičnemu mišljenju, saj projekt, ki vključuje žanrsko raznolikost, z izbranimi gosti zagotavlja kakovost posredovanih vsebin.

Koncertno-pogovorni cikel Dueti:

Četrtek, 17. september 2020 ob 18. uri - Nika Solce, vokal, in Klemen Krajc, kontrabas (uglasbljena poezija)

Četrtek, 8. oktober 2020 ob 18. uri - Patricija Škof, vokal, in Tilen Beigot, kitara (jazz)

Četrtek, 29. oktober 2020 ob 18. uri - Katarina Juvančič, vokal, in Dejan Lapanja, kitara (kantavtorska ustvarjalnost)

Četrtek, 19. november 2020 ob 18. uri - Anja Strajnar, vokal, in Tadej Horvat, klaviature (muzikal)

Četrtek, 10. december 2020 ob 18. uri - Brina Vogelnik, vokal, in Luka Ropret, kitara (pop)

Projekt, ki ga finančno podpira in omogoča Mestna občina Ljubljana ter je za obiskovalce brezplačen, bo potekal vsak tretji četrtek v Trubarjevi hiši literature pod umetniškim vodstvom Nine Novak. Gre za uveljavljeno kritičarko, glasbeno publicistko, urednico in pesnico ter pisateljico, med letoma 2017 in 2019 urednico Jazzopisa, edine revije o jazzovski ustvarjalnosti pri nas, vodjo jazzovskih pogovorov Nova frekvenca, ustanoviteljico portala Jazzetna ter strokovno sodelavko vodilnih glasbenih institucij v Sloveniji. Kot pesnica in pisateljica je doslej izdala več samostojnih naslovov, Slovenijo pa redno zastopa tudi na mednarodnih festivalih.

Nova frekvenca je glasbeni pogovor v živo, ki gosti vodje skupin, ki so izdale najvidnejše jazzovske izdaje preteklega leta. Po karantensko-poletnem premoru se bo nadaljeval projekt Nova frekvenca, ki vsak mesec poteka v mediateki Knjižnice Otona Župančiča. V znak solidarnosti imajo prednost samozaposlenim v kulturi.

Koncertno-pogovorni cikel Nova frekvenca:

Ponedeljek, 28. september 2020 ob 19.30 - Albert Kerekeš, saksofonist

Gost septembrskega večera bo zato saksofonist Albert Kerekeš, s katerim bi se morali družiti že aprila, a je dogodek zaradi vsesplošne karantene in zaprtja knjižnic odpadel. Gre za glasbenika, ki se je lani vrnil z Nizozemske, pred tem pa z mednarodno zasedbo posnel album Principles, medtem ko je pred kratkim odprl glasbeno šolo, v okviru katere se bo odmaknil od prevladujočih izobraževalnih tokov in se posvetil izključno emociji ter užitku, ki ga ponuja samo izvajanje glasbe. Albertu Kerekešu, ki priznava, da mu je študij dodobra spremenil način razmišljanja, je prvi stik z avtorskim komponiranjem odprlo vrata v povsem nov svet. Ker pa igra bariton saksofon, se bo v pogovoru z Nino Novak dotaknil tudi nezadostnega obsega literature zanj, prav tako navidezne omejenosti pri učenju instrumenta, s katero smo nepotrebno obremenjeni, in stališča, da je jazzovski oddelek ljubljanske Akademije za glasbo povsem nepotreben.

Pogovoru sledi koncert Alberta Kerekeša ob spremljavi basista Dejana Hudoklina.

»Album Principles zato kaže na izrednega melodika, veščega združevanja svobodnejših oblik s prevladujočo spevnostjo, kakršno je z albumom Bolja strana svijeta že leta 2005 v družbi več vokalistk uspelo doseči hrvaškemu kitaristu in harmonikarju Elvisu Staniću. Za razliko od tega pretočnost osnovnih melodičnih linij v spomin prikliče Present Thoughts Jake Kopača, ki pa je že zaradi narave samega instrumenta, alt saksofona, nežnejši. Barve tenorja in baritona so precej drugačne, zato 22 in Overthinking Man zvenita dokaj mrko, Church Bells pa milo. Prav tako je vredno omembe, da album, o katerem pravkar teče beseda, premore več Esbjörn Svensson trio (uvodnih) trenutkov, zaradi česar je le vprašanje, kdaj bo basist poprijel za lok, kar se seveda ne zgodi, saj prej v igro vstopi Kerekeš z le njemu svojstvenim jezikom. In ker ta v resnici le določa kodeks sporazumevanja, bi saksofon zlahka zamenjali s katerim drugim instrumentom, nemara celo z vokalom, če ne bi prevladovalo dovršeno fraziranje avtorja samega, ki pa je povsem nenadomestljivo.« (Nina Novak, Jazzetna)


Ponedeljek, 19. oktober 2020 - Manca Udovič, pianistka

Ponedeljek, 16. november 2020- Jani Šepetavec, saksofonist

Ponedeljek, 21. december 2020 - Sašo Vollmaier, pianist