13.04.2016

Kromatika 2015/2016

V sezoni 2015/2016 bosta v okviru abonmaja Kromatika s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila tudi violončelist Enders in dirigent Raiskin ter Kvartet saksofonov 4Saxess z dirigentom Enom Shaom.

Press info

Kromatika 2015/2016

Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Kromatika 2015/2016

19. maj 2016
9. junij 2016

19. maj 2016, ob 19:30
Dirigent: Daniel Raiskin
Simfonični orkester RTV Slovenija
Solist: Isang Enders, violončelo

Program:
Peteris Vasks, Sala, simfonična elegija za orkester
Robert Schumann, Koncert za violončelo in orkester v a-molu, op. 129
Peter I. Čajkovski, Suita za orkester št. 3, op. 55

O Danielu Raiskinu, ki ga naše občinstvo že pozna, je revija Gramophone leta 2012 zapisala: “Je izjemno občutljiv glasbenik, ki odlično obvlada svoj posel. Morda je zadnji talent stare Sovjetske zveze in njene dirigentske šole.“

Nemško-korejski violončelist Isang David Enders (1988) se hitro uveljavlja kot prepričljiv interpret komorne, zlasti sodobne glasbe, bil je pa tudi najmlajši sekcijski vodja v Nemčiji – pri dvajsetih je namreč postal prvi violončelist Državne kapele v Dresdnu. Enders muzicira na violončelu Josepha Gagliana Filiusa iz leta 1720, ki mu ga posoja fundacija Deutsche Stiftung Musikleben.

Latvijskega skladatelja Vasksa poznamo predvsem kot minimalista. Njegova Simfonična elegija za orkester “Sala” melodiko delno črpa iz baltske folklore in srednjeveške modalnosti, odlikujeta pa jo liričnost in kontemplativnost. Schumann je o svojem Koncertu za violončelo v a-molu izjavil: “Ne morem napisati koncerta za virtuoze. Moram poskusiti nekaj drugačnega.” V izogib virtuoznosti je tokrat raziskal druge izrazne možnosti violončela ter jih pripeljal do neslutenih razsežnosti.

Eden izmed največjih triumfov v karieri Čajkovskega je bila krstna izvedba njegove Suite za orkester št. 3. Svoji pokroviteljici Nadeždi von Maeck je napisal: “Videl sem ganjeno in hvaležno množico. Ti trenutki so najlepši okras umetnikovega življenja. Zaradi njih je vredno živeti in delati.”

12, 20, 24, 28, 10* €

 

9. junij, ob 19:30
Dirigent: En Shao
Simfonični orkester RTV Slovenija
Kvartet saksofonov 4Saxess

Program
Benjamin Britten, Štiri medigre o morju, op. 33a
Philip Glass, Koncert za kvartet saksofonov in orkester
Igor Stravinski, Petruška, baletna suita v štirih slikah (1947)

Kvartet saksofonov 4Saxess ima za seboj uspešno koncertno turnejo po ZDA, pa tudi številne nastope na priznanih festivalih po Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in Franciji. Člani kvarteta (Oskar Laznik, Lev Pupis, Primož Fleischman in Dejan Prešiček) so zasloveli z interpretacijami repertoarja, ki sega od Mozarta in Debussyja do sodobne klasične glasbe, jazza in etna.

Že pred uspešno uprizoritvijo opere Peter Grimes (1945) je Benjamin Britten priredilza koncertno izvajanje nekatere njene dele: Štiri medigre o morju in Passacaglio. Slikovita pripovednost izhaja iz mojstrske orkestracije, s katero je naslikal Zarjo, Nedeljsko jutro, Mesečino in Nevihto.

Philip Glass ni naklonjen temu, da ga označujejo za minimalističnega skladatelja. Če že, se raje opredeli za “ustvarjalca glasbe z repetitivnimi strukturami”. Odmik od prepoznavne repetitivnosti pa lahko opazimo v njegovem Koncertu za kvartet saksofonov (1995), ki ga je napisal po naročilu nemškega Rascher Saxophone Quarteta.

Petruška je balet iz “ruske faze” in dobe razcveta skladateljske kariere Igorja Stravinskega. Pri krstni izvedbi v Parizu leta 1911 je v naslovni vlogi nastopil znameniti baletnik Vaslav Nižinski, produkcijapa je bila ena izmed slavnejših v opusu Ruskega baleta pod vodstvom legendarnega koreografa Sergeja Djagileva.

12, 20, 24, 28, 10* €