04.06.2014

Ljubljana Festival 2014

Ljubljana festival bo med 1. julijem in 1. septembrom že dvainšestdeseto poletje zapored ponudil slovenskim in tujim ljubiteljem glasbe klasičnoglasbene dogodke, od opernih predstav, večerov simfonične in komorne glasbe ter solo recitalov do baletov, muzikalov, glasbenih in plesnih delavnic, pa tudi okroglo mizo.

Maia Juvanc

v Cankarjevem domu bo pod taktirko Marissa Jansonsa nastopil eden najvidnejših svetovnih orkestrov, amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw. (Foto:Kai Bienert)

Ljubljana festival bo med 1. julijem in 1. septembrom že dvainšestdeseto poletje zapored ponudil slovenskim in tujim ljubiteljem glasbe klasičnoglasbene dogodke, od opernih predstav, večerov simfonične in komorne glasbe ter solo recitalov do baletov, muzikalov, glasbenih in plesnih delavnic, pa tudi okroglo mizo. Kot je že tradicionalno za festival, bo na ljubljanskem Kongresnem trgu, v Križankah in nenazadnje v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji moč doživeti nastope nekaterih svetovno uveljavljenih umetniških prezenc, kot sta dirigenta Riccardo Muti in Mariss Jansons, amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw, mezzosopranistka Elīna Garanča in dunajski klavirski trio Brahms.

Poleg prestižnih glasbenih dogodkov, med katerimi omenimo Verdijev rekviem, ki ga bo dirigentska roka Riccarda Mutija posvetila 10. obletnici smrti svetovne dirigentske avtoritete 20. stoletja, »slovenskega« Carlosa Kleiberja, večer opernih arij prepoznavne mezzosopranistke Elīne Garanča ter nastop Kraljevega orkestra Concertgebouw, daje letošnji program poudarek na nastope mladih slovenskih glasbenikov, ki delujejo v tujini in za katere umetniški vodja festivala Darko Brlek meni, da »nimajo zadostne možnosti nastopanja na domačih abonmajih«. Avgusta se bodo z izvedbami klasičnih mojstrovin na posameznih recitalih predstavili nadebudni solisti flavtist Martin Belič, pianistka Katja Sinkovič, flavtist Boris Bizjak, harmonikar Marko Hatlak, ki bo nastopil skupaj z virtuoznim violinistom Stefanom Milenkovićem, in violinistka Lana Trotovšek, ki bo z ruskim ansamblom Moskovski solisti in pod taktirko vodje ansambla, violista Jurija Bašmeta, izvajala repertoar z letošnjega kulturnega programa Olimpijskih iger v Sočiju.

Čeprav je izvedba drugega dela Wagnerjeve glasbene drame, tetralogije Nibelungov prstan, ki ga je v znamenju jubileja lani dirigiral Valerij Gergiev, pomaknjena v leto 2016, se letošnji festival ni popolnoma odpovedal Wagnerju. K nadaljevanju ustvarjanja nove wagnerjanske tradicije bo festival po lanskoletni ponovni oživitvi inscenacij Wagnerjevih opernih del na ljubljanskem odru prispeval z uprizoritvijo Lohengrina v režiji Kurta Josefa Schildknechta in izvedbi zbora in orkestra Opere HNK v Zagrebu.

Festival bodo zaznamovale tudi številne koprodukcije, med drugim neobaročna baletna predstava Nevarna razmerja, ki je plod sodelovanja SNG Opere in baleta Maribor, Dubrovniških poletnih iger in Ljubljana festivala, ter nastop torinskega orkestra Filharmonija '900 gledališča Teatro Regio s posebno gostjo Sofio Gubaidulino, katere skladba je del koncertnega repertoarja.

Ruski glasbi se bodo posvetili Filharmonični tolkalni ansambel in Peterburška akademska državna kapela, bolj znana kot Zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, z izvedbo skladbe ruskega skladatelja 20. stoletja Valerija Gavrilina, bolj eksotične glasbene premene pa bo podajal kitajski Simfonični orkester Qingdao.
Dva koncertna večera bosta ponudila sodobnejše slovenske skladbe in novitete. 23. avgusta bodo tako v Slovenski filharmoniji sopranistka Martina Zadro in baritonist Jože Vidic ter pianista Vladimir Mlinarič in Lana Bradić v znamenju 80. obletnice Lojza Lebiča izvedli nekaj njegovih samospevov ter Italijansko pesmarico Huga Wolfa. V Viteški dvorani pa bo 25. avgusta ansambel za sodobno glasbo MD7 pod taktirko Stevena Loya izvedel novitete tako mlajše kot starejše sodobne skladateljske generacije.

Za navdušence plesa in muzikala bo poskrbljeno z Gala baletnim večerom svetovnih zvezd in avtoportretnim nastopom flamenko plesalke Maríe Pagés ter z muzikalom Evita Andrewa Lloyda Webbra.
Za festivalski zaključek se obeta še ena glasbena izjemnost: v Cankarjevem domu bo nastopil eden najvidnejših svetovnih orkestrov, amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw, ki bo pod taktirko Marissa Jansonsa, ki je letos še zadnjo sezono šef dirigent orkestra, izvedel Šostakovičevo Simfonijo št. 1. Na programu je tudi Koncert za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela v izvedbi francoskega pianista Jean-Yvesa Thibaudeta.

Koncertno dogajanje bodo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje spremljale glasbene, plesne in likovne delavnice za mlajše.

Stiske s sredstvi so prinesle nekaj pomembnih sprememb za Festival Ljubljana, saj se bo večina dogodkov odvijala tako rekoč na prostem, in sicer v zvočno nadgrajenih Križankah ter Kongresnem trgu oziroma v parku Zvezda. To bodo lahko izkoristili predvsem mlajši do 14 let, ki imajo prost vstop, ter ostali z vstopnicami drugega in tretjega razreda, ki so v primerjavi s prejšnjimi leti občutno cenejše. Več o programu pa tukaj: http://www.ljubljanafestival.si