02.09.2017

15 let Ansambla za sodobno glasbo MD7

Ansambel za sodobno glasbo MD7 v sedanji sestavi deluje od leta 2002 in izvaja v glavnem skladbe domačih in tujih skladateljev, pisane prav za njegov sestav. Umetniški vodja in ustanovitelj ansambla MD7 je skladatelj Pavel Mihelčič, koncert pa se je odvil pod taktirko dirigenta Stevena Loya.

Marina B. Žlender

Ansambel za sodobno galsbo MD7
Foto: Festival Ljubljana

Ansambel za sodobno glasbo MD7 v sedanji sestavi deluje od leta 2002 in izvaja v glavnem skladbe domačih in tujih skladateljev, pisane prav za njegov sestav. Umetniški vodja in ustanovitelj ansambla MD7 je skladatelj Pavel Mihelčič, koncert pa se je odvil pod taktirko dirigenta Stevena Loya. Kot je ob priliki povedal Mihelčič, ki za zasedbo tudi komponira, so si pri snovanju ansambla želeli predvsem, da bi bil fleksibilen – od tod manjša zasedba, ki ji posebno barvo daje viola. Ansambel, ki nastopa doma in v tujini, sestavljajo Matej Zupan (flavte), Jože Kotar (klarineti), Miha Šuler (pozavna), Franci Krevh (tolkala), Luca Ferrini (klavir), Maja Rome (viola) in Igor Mitrović (violončelo). Glasbeniki so posneli že nekaj zgoščenk in leta 2013 prejeli Lipovškovo nagrado. Ob 15-letnici delovanja so oblikovali program, na katerem so se znašli J. Golob z Invokacijo, T. Vulc s Tleskom vode (solist: Franci Krevh, tolkala), N. Šenk z Obrisi in sencami II, S. Lerescu z Jadranjem, N. Firšt z Violabom (solistka: Maja Rome, viola) in P. Mihelčič s Prameni z odsevi (solist: Jože Kotar, klarinet; to je bila prva izvedba nove različice), kot dodatek pa so zaigrali še skladbo Barvni krog Lojzeta Lebiča

Koncert ansambla MD7 je iz publike izvabil zelo pozitiven odziv in nam prinesel nekaj novosti, predvsem pa je odlično izpolnil večer, posvečen sodobni glasbi.

Večer se je torej pričel z Invokacijo Janija Goloba. Ta izraža melanholično noto, ki se razvije v liričen spev in nato v izrazitem tempu preraste v dramatičen zaplet ter se ponovno umiri. Sledila je skladba Tlesk vode Tadeje Vulc, ki jo že poznamo po svojstveni domiselnosti. V izvedbi tega dela se je kot solist izkazal Franci Krevh, ki je vodo preobrazil v tolkalo, pri tem pa so mu parirali ostali glasbeniki. V kombinaciji naravnih in inštrumentalnih zvokov je skladateljica pokazala vrhunsko znanje in široko paleto glasbenih zamisli. Prav tako enkratna je bila skladba Nine Šenk, ki odraža skladateljičin prefinjeni slog in smisel za kombinacijo barv. Pri tem je treba omeniti izvrstno izvedbo; razkrila je pretanjene odtenke skladbe in ji dala vitalno moč. Vse priznanje pri tem gre ne le izvajalcem, marveč predvsem dirigentu Stevenu Loyu, ki zna vsebini vdahniti dušo. Romunski skladatelj Sorin Lerescu je za zasedbo MD7 prispeval delo Jadranje, katerega lirična vedrina je stkana iz prepleta zvokov sestava v izmenjujočih se linijah. Skladba Violab Nenada Firšta je postregla z napetim in izrazitim dialogom med violo in ostalimi inštrumenti, ki izraža intenzivno notranjo dinamiko in se sklene z učinkovitim koncem. V zaključnem delu koncerta smo slišali skladbo Prameni z odsevi Pavla Mihelčiča, ki temelji na intimnem uvodu klarineta v celostni paleti razpoloženj in v ostrem kontrastu s tolkali, ob njem pa se razpira milejša nota preostalih inštrumentov, ki ga rahločutno dopolnjujejo. Velik dogodek večera je bila sklepna skladba Barvni krog mojstra Lojzeta Lebiča. Ta v energičnem razpoloženju izžareva moč in pestrost barv posameznih inštrumentov, ki se medsebojno sinhrono kontrastirajo in oblikujejo hkrati samostojno in skupno podobo.

Koncert ansambla MD7 je iz publike izvabil zelo pozitiven odziv in nam prinesel nekaj novosti, predvsem pa je odlično izpolnil večer, posvečen sodobni glasbi. Veseli smo, da so se poslušalci odzvali v tako lepem številu in s tem prispevali k temu, da lahko ansambel uspešno nadaljuje svoje poslanstvo. V prihodnje mu želimo še veliko novih skladb.