20.09.2016

Metabonma: Mate Bekavac in Jože Bogolin, Klub Gromka, 20. september 2016

V torek, 20. septembra bosta v Klubu Gromka nastopila klarinetist Mate Bekavac in tolkalec Jože Bogolin.

Press info

Metabonma: Mate Bekavac in Jože Bogolin

Klub Gromka, AKC Metelkova, Ljubljana

Metabonma: Mate Bekavac in Jože Bogolin

Torek, 20. september 2016 ob 21. uri

Mate Bekavac (1977) velja za vodilnega slovenskega klarinetista, preizkuša se tudi v kompoziciji in dirigiranju. Leta 2005 je Simfoničnem orkestru RTV Slovenija dirigiral Bernsteinov muzikal Wonderful town. Sodeluje z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni in je dobitnik številnih mednarodnih nagrad glasbenih tekmovanj. Mate Bekavac je začel igrati klarinet z devetimi leti pri profesorju Francu Tržanu in Darku Brleku v Ljubljani in Mariboru. Študij je najprej nadaljeval v Gradcu, kasneje na Mozarteumu v Salzburgu, v New Yorku na sloviti Glasbeni šoli Juilliard, v Parizu na nacionalnem konservatoriju (v razredih Bele Kovácsa, Aloisa Brandhoferja, Charlesa Neidicha in Michela Arrignona). Magistriral je v Salzburgu. Ob koncu študija je od avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost prejel nagrado za posebne umetniške dosežke (Würdigungpreis).

Tolkalec Jože Bogolin je, po končani glasbeni šoli v Krškem, nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magistrski študij je opravil na Münchenski Visoki šoli za glasbo in teater v razredu prof. Petra Sadla. Kot solist in član raznih sestavov se pojavlja na odrih po vsem svetu, najbolj aktivno v zasedbi Drumartica – Slovenskem tolkalnem duu, ki je eden najbolj odmevih in razpoznavnih tolkalnih duov v svetu. Od leta 2011 deluje kot profesor za tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Kot umetniški vodja oblikuje tolkalni festival Xylodrum in cikel koncertov Metabonma.
Na seznamu mnogih glasbenikov s katerimi sodeluje so: Mate Bekavac, Richard Tognetti, Marko Hatlak, Jan Cober, družina Boginov, Vladimir Askhenazy, N. J. Živković, Keiko Abe, Momoko Kamiya, Bogdan Bacanu, Eric Sammut, Katarzyna Mycka, John Beck, Peter Erskin, Ludwig Albert Kot član in solist igra z različnimi orkestri in komornimi sestavi: EUYO Wind Ansamble, EUYO Simfonični orkester, Slovenska filharmonija, RTV Orkester Ljubljana, SNG Opera-Balet Orkester Ljubljana, Komische Oper Berlin, Australian Chamber, Perkumania, Slowind in Drumartica.

Program:
J. S. Bach: Partita št. 2
A. Piazzolla: trije tangi
B. Sheng: Napev iz otroštva
M. Kupfermann: Moonflowers baby
G. Enescu: Napevi v romunskem narodnem slogu

Več o koncertu ter nakupu vstopnic

Metabonma do konca leta:
4. oktober 2016: 4saxess (Oskar Laznik, Dejan Prešiček, Lev Pupis, Primož Fleischman)
8. november 2016: Trio Tina Žerdin (harfa), Matei Ioachimescu (flavta) in Sandor Antal (viola)
8. december 2016: Andrea Centazzo (tolkala)