17.09.2021

Nova frekvenca: Ani Frece

Po dolgem obdobju bo Nova frekvenca znova potekala na starem mestu, v živo v mediateki Knjižnice Otona Župančiča. V ponedeljek, 20. septembra ob 19.30 uri Nina novak gosti pevko Ani Frece, ki bo po pogovoru v družbi Marka Mozetiča Moza, Zmaga Štiha in Nikole Matošića predstavila prvenec Hotel za srečo.

Press Info

Ani Frece
Foto: Katja Jakus

Tomaž Letnar je o projektu Hotel za srečo, kakor se imenujeta zasedba in prvenec Ani Frece, zapisal, da se »vse, kar se ne more izreči, zapoje, ker je pesem artikuliran krik žalosti in veselja, občutka brezizhodne sedanjosti in trdne vere v smiselnost življenja. Zato je iskrenost več kot darilo, je daritev, ki je nad dobrim in zlim. Od tod to življenje. Od tod te pesmi.« Gre za avtorja večine besedil, ki jih bo v družbi Marka Mozetiča Moza (akustična kitara), Zmaga Štiha (klavirska harmonika) in Nikole Matošića (kontrabas) izvedla tokratna gostja univerzitetno diplomirane muzikologinje, kritičarke, glasbene publicistke ter urednice Nine Novak.
 


O Ani Frece:

Njeni glasbeni začetki so vezani na (večglasno) prepevanje ljudskih skladb v družbi ožje in širše družine, kar je zadostovalo za zaključek, da jo glasba veseli. Zato se je vpisala na pouk klavirja in mu dodala še orgle, ki so ji odprle vrata do improvizacije. Poleg tega je s petjem nadaljevala, ob ljudski glasbi pa je od nekdaj negovala tudi tradicijo slovenske popevke, ki jo na avtorskem prvencu Hotel za srečo vešče združuje s swingom, šansonom in gipsy manoucheom. Gre torej za žanrsko vsestransko izvajalko, ki na prvo mesto postavlja prav glasbo. Ta je njeno poslanstvo, zato je doslej nastopila na različnih festivalih, kakršni so Festival slovenskega šansona, Melodije morja in sonca, Popevka itn. Ob tem redno nastopa na zasebnih dogodkih in celo pogrebnih slovesnostih, pri čemer v svoj nastop vedno vnaša umetniške elemente, od katerih najbolj izstopajo barvita ter čustveno nabita izpoved, vokalna subtilnost, glasbena slikovitost in akustičnost. Na prvem večeru jesensko-zimskega cikla Nova frekvenca bo spregovorila o vlogi žensk v glasbeni umetnosti, prilagajanju, ki je posledica vsestranskosti umetniškega delovanja, in široki paleti vplivov.

Pogovoru sledi koncert zasedbe Ani Frece & Hotel za srečo, ki bo predstavila prvenec Hotel za srečo.