03.02.2015

Otroci rock’n’rolla

Zasedba Thunderbabies na albumu Kick Off!, ki prihaja deset let po prvencu, začenja drugo fazo delovanja in ob tem ponuja v poslušanje šestnajst glasnih komadov umazanega rock’n’rolla

Terens Štader

Kick off!

Thunderbabies:

Kick off!

 FV Music
2014

Ljubljanska zasedba Thunderbabies, od začetkov v letu 2002 pa vse do nedavnega zgoščen trio, se na drugem albumu Kick Off! predstavlja kot četverka, ki v zrak kljubovalno vihti še eno, drugo kitaro in v kateri ritem z ustanovno basistko Alenko Hrvatin Škerjanc poganja novi bobnar Juš Šenica. Rockerska skupina, ki jo vodi kitarist in pevec Brane Škerjanc, na albumu Kick Off!, ki prihaja deset let po prvencu, začenja drugo fazo delovanja in ob tem ponuja v poslušanje šestnajst glasnih komadov umazanega rock’n’rolla, v katerem se slišijo odmevi vse zloglasne godbe od Detroita do Sydneyja, odpadniške glasbe, ki je najprej navduševala razredčene skupinice, a je s časom prerasla v razred kultnih in legendarnih.

Začnimo s slabostmi, kajti rock’n‘roll je pogumna in odporna godba. Res je, da je minilo deset hitrih let od prvenca in da se je pri Thunderbabies v tem času nabralo novih pesmi, vendar je predstaviti šestnajst komadov na albumu zahtevna naloga za sleherno skupino, ne glede na kilometrino, ne glede na njene spretnosti in ne glede na finančna sredstva, s katerimi razpolaga pri produkciji albuma. Ko je trajanje albuma odmerjala kapaciteta vinilne plošče, je bila takšna merica pesmic že primerna za razmišljanje o zametkih dvojnega albuma. Ramones, denimo, so jih predstavljali po štirinajst, ko so pisali pesmi, dolge komaj do dveh minut, in po dvanajst, ko so presegale dve minuti. Thunderbabies bi lahko s prezentacijo izbranega boljšega dela materiala z albumom Kick Off! ustvarili precej bolj prepričljiv vtis, kajti pesmi in rifov imajo dovolj.

Thunderbabies bi lahko s prezentacijo izbranega boljšega dela materiala z albumom Kick Off! ustvarili precej bolj prepričljiv vtis, kajti pesmi in rifov imajo dovolj.

Že po dveh uvodnih skladbah je jasno, da je Thunderbabies bend, ki stoodstotno verjame v rock’n’roll kot glasbo, stil in smisel življenja. Thunderbabies so otroci rocka in rolla, to godbo znajo igrati ter učinkovito predstaviti še zlasti zdaj, ko so se okrepili z nabrušenim drugim kitaristom Tomažem Bergincem, ki zvoku dodaja teksturo in debelino. Ko gre za kitare, ima hitra ljubljanska četverka sočnih in privlačnih rifov na pretek. Hemlock je zelo soliden blues garage rock z deadmoonovskimi prehodi in interesantnim dvogovorom kitar, Big Brother je speven komad s precejšnjim potencialom, ki se močno naslanja na avstralsko šolo. V isto skupino sodi Carriage on the Steep, ki se lahko pohvali z atraktivnim solom, Cold Soul prinaša lepo dozo garage blues škrtanja. Naštevanje dobrih kitarskih in skladateljskih zamisli se tu ne konča. V The Secret ekipa luštno plete blues rock, Lonesome Wolf znova vabi v Avstralijo, Black Mondays nas spomni na garage rock blues The Spoons, kot ga je pel Bruno Subiotto, Strong Sense of Emptiness in The Searchers pa slonita na razigranih rifih in poglobljenem kitarskem dialogu. Na albumu Kick Off! je veliko sestavin za rockovsko naslado, ki bi jih bend lahko bolje izpostavil ter dal večji poudarek nanje. Mednje lahko prištejemo tudi Vengeance, psihedelični bluesovski zaključek, ter kitarsko norišnico Mantaman. Po drugi strani pesmi, ki bolj temeljijo na punkovski dinamiki in vključujejo darkerske tone, kot so denimo Over Regulation, Top Stories of the Day in Land of Hedonists, zmanjšujejo občutek osredotočenosti na čisti r'n'r in bi lahko v jedru albuma naredile prostor za prej naštete druge skladbe, ki bolje predstavljajo srce te dinamične zasedbe.

Drugi album, druga zasedba, nove pesmi – Thunderbabies so si s Kick Off! odprli veliko prostora za dolgo vožnjo v prihodnost.