30.04.2021

Poetični trenutki

Citrarka Janja Brlec se je tudi na novi plošči podala na potovanje skozi širine in daljave repertoarja svojega enkratnega glasbila.

Tomaž Gržeta

Moments

Janja Brlec

Moments

Baros Records
2021

Desetletje je minilo od izida prejšnjega albuma citrarke Janje Brlec. Takrat se je predstavila s slogovno pestrim sporedom ter pokazala, da se Med strunami ne le izvrstno znajde, temveč da med njihovim zvenom prebivajo njene misli in občutki, ki jih ob prebiranju po citrah spretno in iskreno predaja poslušalcu. Tokrat je pri založbi Baros Records izšla njena druga zgoščenka, Moments, posvečena klasični glasbi. Moments so intimno popotovanje, ki razkazuje tehnično in umetniško dovršenost mlade slovenske glasbenice, hkrati pa v ospredje postavlja glasbo samo kot nosilko intimnega sveta čustev, zgodb in spominov.

Glasbenica se je tudi tokrat podala na potovanje skozi širine in daljave repertoarja svojega enkratnega glasbila, ki bi si zaslužilo veliko več pozornosti glasbene javnosti. Sodobne koncertne citre so namreč spretno, a tehnično zahtevno glasbilo, ki prizadevnega glasbenika lahko nagradi z izjemnim zvenom, primerljivim zvenom harfe in klavirja. Na citre se lahko izvaja glasbo od renesanse in baroka do sodobnosti. 

Ob poslušanju albuma Moments doživimo same nežne, lirične trenutke, ki pa nikakor ne preidejo v monotono plavanje v vedno istem občutju. Janja Brlec je poskrbela za slogovno pestrost sporeda, v katerega je uvrstila tako priredbe stavkov iz Bachovih suit za violončelo solo in dela romantičnih skladateljev Montija in Bauerja kot tudi sodobnega nemškega minimalista Petra Michaela Hamla ter slovenskega ustvarjalca in slogovnega poliglota Janeza Dovča.

Janja Brlec muzicira vselej zbrano, umirjeno, svojemu glasbilu vedno da dovolj časa, da se njegov zven razvije in iz njega izvije ter obarva izbrano glasbo z enkratno barvno paleto, ki jo premorejo le strunska glasbila – brenkala. Moments so intimno popotovanje, ki razkazuje tehnično in umetniško dovršenost mlade slovenske glasbenice, hkrati pa v ospredje postavlja glasbo samo kot nosilko intimnega sveta čustev, zgodb in spominov.