22.04.2021

Serija Bis – arhivski posnetki koncertov Narodnega doma Maribor

Kljub odpovedi za letošnjo sezono predvidenih dogodkov vodstvo Narodnega doma ni želelo, da bi žive koncerte popolnoma nadomestila tišina, zato so se odločili na svoji spletni strani ponuditi arhivske posnetke nekaterih najzanimivejših in navdihujočih koncertov.

Tomaž Gržeta

Slavnostni koncert ob 70. obletnici Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.
Foto: Dejan Bulut

V teh težkih časih, ki so na prav poseben način močno prizadeli področje kulturnih in umetniških dejavnosti, saj te v veliki meri temeljijo na živih dogodkih ter neposrednem stiku med umetniki in občinstvom, se posamezne organizacije in ustanove na različne načine trudijo ohraniti našo kulturo živo in prisotno. Med njimi je Narodni dom Maribor, ki streže s pestrim dogajanjem na področju glasbe – od klasične do jazza. Kljub odpovedi za letošnjo sezono predvidenih dogodkov vodstvo Narodnega doma ni želelo, da bi žive koncerte popolnoma nadomestila tišina, zato so se odločili na svoji spletni strani ponuditi arhivske posnetke nekaterih najzanimivejših in navdihujočih koncertov iz preteklih sezon. Nabor teh koncertov so poimenovali Serija Bis. Med njimi so tudi Poslovilni koncert maestra Sama Hubada (15. april 1994), Božični gala koncert s Paquitom D'Rivero (10. december 1999), Decembrski gala koncert z Lalom Schifrinom (11. in 12. december 2003), Zborovska fantazija (19. september 2020), Irena Grafenauer in prijatelji (23. april 2019) ter Slavnostni koncert ob 70. obletnici Koncertne poslovalnice (10. junij 2016).

O konceptu in vsebini Serije Bis je spregovorila Barbara Švrljuga Hergovich, voditeljica programa klasične glasbe pri Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor: »V našem arhivu ter kot plod bogatega sodelovanja z RTV Slovenija premoremo zavidljivo, reprezentativno število posnetkov, ki pričajo o raznovrstnosti koncertnih dogodkov v 75 letih Koncertne poslovalnice, ki od leta 1992 deluje pod okriljem Narodnega doma Maribor. Med njimi so zgodovinsko vredni posnetki s starejših izdaj Festivala baročne glasbe in Glasbenega septembra; hranimo praktično vse koncerte Mariborske filharmonije, ki je ambiciozno delovala med letoma 1992 in 2003 kot plod sodelovanja med Narodnim domom Maribor, SNG Maribor in Radiem Maribor. In seveda mnoge zvočne in video posnetke dogodkov novejšega datuma, koncertov s Festivala Maribor ter Orkestrskega in Komornega cikla.

Gre za zakladnico neprecenljive vrednosti, saj priča o zagnanem in sila raznolikem glasbenem (po)ustvarjanju v Mariboru. V izboru v okviru našega spletnega programa Bis predstavljamo manjši del posnetkov, ki so zanimivi na različne načine. V ospredju je vedno kakovost, vendar je prav tako pomembna tudi enkratnost ali posebnost dogodka (denimo poslovilni koncert mojstra Sama Hubada), ekskluzivnost kakšnega nastopa (nastop uglednih tujih gostov, denimo Lala Schifrina) ali kombinacija obojega oziroma preprosto izredno uspeli koncertni večer (denimo koncerti z Ireno Grafenauer in Nicolasom Altstaedtom). To so koncerti, ki vzbujajo zgodovinsko in muzikološko zanimanje, pri mnogih pa obujajo spomine. V času zaprtja javnega in kulturnega življenja nas ti utrinki spominjajo na tradicijo in bogastvo koncertov, ki smo jih organizirali v več kot sedmih desetletjih delovanja. Ta naš zgodovinski 'bis' nam je v uteho in nas navdaja z optimizmom in vnaprejšnjim veseljem do ponovnega obiska živih koncertih dogodkov, ko bomo lahko od glasbenikov zahtevali nove bise!«

Več informacij ter povezave do posameznih posnetkov koncertov najdete TUKAJ.