21.09.2016

Sozvočje svetov XVI

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Narodna galerija nas bosta znova glasbeno razvajala.

Press info

Sozvočje svetov XVI - Ljubljanski koncerti

Ljubljana, Narodna galerija

Sozvočje svetov XVI - Ljubljanski koncerti

27. september 2016
22. november 2016
31. januar 2017
4. april 2017
23. maj 2017

Vstopnina: 15 EUR

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ustanovljen l. 1993, je od prve sezone ciklusa Sozvočje svetov leta 2001 izvedel več kot osemdeset unikatnih koncertnih programov v povezavi s predavanji o likovni umetnosti. Mnoge od izvedenih skladb so nastale po njihovem naročilu, še več jih pripada preteklim stilnim obdobjem, a so doživele v okviru repertoarjev orkestra prvo izvedbo na Slovenskem. Najbolj uspele izvedbe so posneli na promocijske zgoščenke.

Šestnajsto sezono ciklusa “Sozvočje svetov”so naslovili “Ljubljanski koncerti”. Program tekoče in naslednje sezone ciklusa Sozvočje svetov so zasnovali z mislijo na Brandenburške koncerte, ki jih je Johann Sebastian Bach napisal pred 300 leti in s tem postavil mejnik v razvoju te glasbene oblike. S kombinacijami različnih solističnih instrumentov je odkril nove zvočne razsežnosti orkestra, redefiniral strukturo koncerta kot glasbene oblike ter prvi uporabil čembalo kot solistični instrument. S podobnimi izzivi se srečujejo sodobni skladatelji, ki po naročilu ansambla že snujejo Ljubljanske koncerte. K sodelovanju so povabili odlične domače in tuje skladatelje Nino Šenk, Uroša Rojka, Davorja Branimirja Vinczeja (Hrvaška), Daniela Moreiro (Brazilija), Vita Žuraja in Martona Illesa (Madžarska). Na temo ljubljanskih motivov bodo študentje kompozicije Akademije za glasbo napisali šest miniaturnih Ljubljanskih concertinov. Ob tem pa bodo izvedli še celo vrsto drugih skladb, ki se navezujejo na Bacha in njegove Brandenburške koncerte. Solisti bodo Christoph Walder (rog), Anders Nyqvist (trobenta) in Krassimir Sterev (harmonika), ki prihajajo iz ansambla Klangforum Wien, čembalist Tomaž Sevšek ter tolkalistki Ivana Bilić in Barbara Kresnik. V goste pa so ponovno povabili odlični ansambel Zagrebških solistov, s katerim ansambel uspešno sodeluje že vrsto let.

Na vseh večerih boste lahko uživali tudi na predavanjih, ki jih pripravlja Narodna galerija. Ljubljanski akvareli Emila Adamiča  so bili navdih za  umetnostnozgodovinske téme, povezane z Ljubljano. Predavatelji bodo predstavili spomenike in ambientalne vrednote, ki jih danes lahko najdete ob potikanju po naši prestolnici, pa jih morda spregledate v senci njenih največjih cerkva in drugih javnih zgradb. Kustosa Narodne galerije Mateja Breščak in Ferdinand Šerbelj ter gostujoči predavatelji Ana Kučan, Damjan Prelovšek in Gojko Zupan bodo spregovorili o nekaterih dejavnikih očarljivosti Ljubljane.

Prvi dogodek se bo začel 27. septembra ob 19.30 v vhodni avli Narodne galerije s predavanjem o Tivoliju (Ana Kučan). Koncert se prične ob 20.00.

Program:

Tilen Slakan (red. prof. Marko Mihevc, mentor): Ljubljanski concertino št.1, Ljubljanski motivi
Nina Šenk (*1982): Ljubljanski koncert št.1, Koncert za rog, trobento, harmoniko in godala 
Emil Adamič (1877-1936): Ljubljanski akvareli (Jutro na Rožniku, Tivolski ribnik, V cerkvi sv. Florijana, Na gradu, Pri sv. Krištofu, V Zvezdi)
Solisti: Christoph Walder, rog , Anders Nyqvist, trobenta, Krassimir Sterev, harmonika

Več o sezoni: TUKAJ.