17.08.2023

YES – Young Europe Sings

YES – Young Europe Sings je mednarodni projekt, ki odpira vrata 18 mladim glasbenikom iz Slovenije, Francije in Nemčije. YES mladim pevcem in pianistom omogoča mobilnost ter ponuja obsežen in pester izobraževalni program.

Press Info

YES – Young Europe Sings

S pomočjo mentorjev – priznanih umetnikov in strokovnjakov z različnih področij – bodo razvijali in krepili kompetence, pridobivali izkušnje in orodja za obogatitev svojega umetniškega jezika ter pomoč in ustrezne veščine, ki so nujno potrebne in dobrodošle pri gradnji kakovostne glasbene kariere ter pri vstopu na trg dela. Konzorcij Kulturno umetniškega zavoda PerArtem iz Slovenije, Ars Augusta e.V. iz Nemčije in Ateliers Misuk iz Francije, je oblikoval izobraževalni program projekta YES in prejel podporo programa Erasmus+, ki ga financira Evropska unija. Vsaka od partnerskih držav bo med letošnjim avgustom in avgustom 2024 organizirala izobraževalni modul in gostila izbrane mlade pevce in pianiste.

Mednarodni projekt YES se pričenja v rojstni hiši skladatelja Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Udeleženci se bodo med 21. in 27. avgustom pod mentorstvom pianista Nejca Lavrenčiča tematsko osredotočali na interpretacijo samospevov omenjenega velikega skladatelja kot tudi na glasbeno zapuščino Franza Schuberta. Mezzosopranistka Mojca Vedernjak, ki je velik del svojega poustvarjanja poglobljeno usmerila na ženske v glasbi, pa bo predavala prav na temo skladateljic Clare Schumann, Fanny Hensel, Pauline Viardot, Alma Mahler in Dora Pajačević. Tekom prvega izobraževalnega modula bodo udeleženci pod vodstvom Maje Drobne spoznavali ABC kulturnega menedžmenta, s pomočjo Sonje Čandek pa kreirali osebni poslovni kanvas. Delavnice bodo zajemale tudi teme kot so odrska prezenca, gib in dih, soočanje s tremo, skupinska dinamika komornega sestava, pomen in vloga družbene angažiranosti umetnika in umetnosti, stik z javnostjo, podajanje konstruktivnih povratnih informacij in vsem tistim, kar mora umetnik narediti preden stopi na odrske deske. Tekom pestrega tedna v Slovenj Gradcu se bo 22. avgusta, ob 20.00h zgodil spremljevalni koncert Extasy of Madness / Ekstaza norosti priznane francoske sopranistke Juliette de Massy in pianista Nejca Lavrenčiča, ki bosta predstavila dela Franza Schuberta, Clauda Debussyja, Richarda Straussa in Luciana Beria. Mladi pevci in pianisti pa bo svoje prvo tedensko srečanje obeležili 26. avgusta, ob 19.30h z zaključnim koncertom. Koncerta sta odprta za javnost, vstop je prost. Izobraževanje in dogodke v Slovenj Gradcu organizira Kulturno umetniški zavod PerArtem v sodelovanju s partnerskima organizacijama iz Francije in Nemčije ter s pomočjo Društva Hugo Wolf, Koroškega pokrajinskega muzeja, tamkajšnje glasbene šole in lokalne skupnosti.

Taistih 18 mladih glasbenikov bo januarja 2024 deležnih izobraževanja v nemškem Görlitzu, avgusta 2024 pa v francoskem Poitiersu, kjer bodo kalili interpretacijo samospevov  iz glasbene zakladnice, ki so vezane na druge teme, kulturno okolje in čas ter pod okriljem mednarodno priznanih strokovnjakov kalili veščine za uspešno kariero. Ko se bo zaključil zadnji izobraževalni modul YES-a, bodo mladi glasbeniki iz treh držav prejeli logistično pomoč in finančna sredstva, da s pridobljenimi znanji in veščinami sami organizirajo in izvedejo koncert.