07.04.2017

Žiga Murko z novo izdajo iz serije 'Room'.

Kratek pogovor z neumornim domačim beat-makerjem, ki s kaseto Black Room dopolnjuje svojo obsežno zbirko studijskih izdelkov. Album bo naprodaj od danes zvečer na Žigovem Bandcamp profilu.

Peter Baroš

Žiga Murko - Black Room
Foto: Chris Hund

Žiga Murko, ki ga poznamo tako kot akademskega pozavnista - jazzista kot spretnega rokovalca z analognimi in digitalnimi produkcijskimi orodji, na današnji dan izdaja nov album. Kolikor gre verjeti njegovemu profilu na portalu Bandcamp, je to že kar 23. studijski izdelek mladega Primorca na začasnem bivanju v Ljubljani. 

Žiga, kaj si nam tokrat pripravil? Kje si snemal, kdo je sodeloval?

Black room je nastal doma v mojem "studiu". Tako kot večina mojih ostalih izdaj je nastajal z pomočjo starih samplerjev, kasetarjev in vinila ter tokrat še z večjo dozo improvizacije z različnimi sintisajzerji. K sodelovanju sem povabil tudi kolega Dreja Hočevarja in Domna Gnezdo. S prvim sva posnela nekaj groovov in bobnarskih samplov v novomeškem studiu RSL, Domen pa je pri enem komadu sodeloval z modularno postprodukcijo. Na albumu gostuje tudi ameriški raper Nasty, s katerim sem tudi že sodeloval v preteklosti. Skratka, album je močno postprodukcijski, sem pa skušal ohraniti nekoliko bolj naraven in odprt zvok. 

Zakaj format kasete? Kakšne so njegove prednosti?

V digitalnem svetu je lepo izdajati analogno, saj tako album dobi še neko dodatno vrednost. Kasete so bistveno cenejše od vinila in lahko jih posnameš doma. Poleg tega pa glasba na kaseti zveni drugače kot v digitalnem formatu in to pripomore še k dodatni saturaciji zvoka, kar je v takih žanrih še posebaj dobrodošlo.

Tudi ovitek Black Rooma krasi poseben artwork. Čigavo delo je, kakšen je njegov pomen?

Artwork je delo Chrisa Hunda. Chris vodi založbo Paxico Records iz New Yorka. Spoznal sem ga pred parimi leti, ko me je povabil da nastopim v Brooklynu na Paxico PAWAWW dogodku, kjer so igrali producenti kot so MNDSGN, Malik Abdul Rahman, Ohbliv, VESA, in mnogi drugi. Od takrat redno sodelujeva. Chris oblikuje albume tudi za Leaving records, Stones Throw... Vse platnice "Room" serije uprizarjajo sobe. Green Room kopalnico, Purple Room dnevno sobo, Black Room delovno sobo. Izjema je Modern Room, kjer naslovnico krasi fotografija dela ženskega telesa.

Kakšni so načrti s kaseto Black Room?

Black Room bo izdan v samozaložbi. Kasete so precej ekskluzivne in se ne bodo prodajale preko spleta, temveč samo v živo. Posnete so bile doma, na ljubi kasetnik ki se je tradicionalno pokvaril med presnemavanjem. Njen cilj je nekoliko zaokrožiti izdaje in slog produkcije zadnjih dveh, treh let ter odpreti vrata v drugačna področja produkcije in tudi drugačno nastopanje (live act).

Kakšni pa so tvoji načrti za naprej?

Formata beat-tapeov še ni konec. Naslednji bo izšel v sodelovanju z mladim italijanskim producentom, ki sliši na ime f.  Izšel bo na LP plošči pri založbah Urban Waves in Radio Juicy iz Nemčije. V pripravljenosti so tudi nove izdaje, ki precej bolj radikalno posegajo v področja eksperimentalne elektronike, pozavnističnih rapsodij ter tudi new age zvočnega uglaševanja. 14. aprila prihaja v Slovenijo prvič tudi platforma Boiler Room, kjer bom v živo predstavil 30 min DJ izsek lastne produkcije, s ščepcom improvizacije na pozavni. Vse nastopajoče bo možo spremljati preko live streama ali v živo v Klubu K4

Album bo mogoče kupiti tudi v digitalni obliki od današnjega večera naprej, na Žigovem Bandcamp profilu