10.07.2018

Žiga Murko v novi glasbeni obleki

Glasbenik, ki ga poznamo kot izjemno aktivnega ustvarjalca s področja hip hopa, jazza in sodobnih elektronskih glasbenih praks, se tokrat podaja v nove glasbene vode in predstavlja nov izdelek Shy Girl. Priložnost za priložnostni intervju.

SIGIC

Žiga Murko
Foto: Michael Tighe

Ko kdo omeni Žigo Murka, mora ob tem pojasniti v kontekstu katerih glasb ga omenja. Si diplomirani jazz glasbenik, ustvarjaš samostojne glasbene izdelke s področja elektronske glasbe, nastopaš z live acti… Kdo je pravzaprav Žiga Murko?

To vprašanje gre zelo globoko. Glasbeno vodilo je predvsem to da se na določen izdelek dobro pripravim. Marsikdo ne naredi temeljite raziskave oz. domače naloge in je zato produkt nekoliko preveč površinski in kratkoročen. Osebno si rad zastavim določen izziv in ga poskušam razumeti, ter izkusiti na različnih ravneh. Podobno se zgodo pri identifikaciji jaza oz. samega sebe. Če lastno identiteto opazuješ samo na enem izmed nešteto zornih kotov, lahko spregledaš širino lastnega potenciala.

V novem projektu se spogleduješ s soulom, odločil si se tudi za petje… 

Soul glasba me spremlja že od otroštva. Ravno tako jazz in hip hop. Seveda je tako, kot pri drugih žanrih, da te pritegnejo določeni akterji ali obdobja njihovega ustvarjanja bolj, kot druga. V mojem razvoju je bilo ključno, da sem se naučil producirati glasbo sam, preko računalnika in elektronike. Že 5 let izdajam albume, ki so nabranka elektronskih beatov, ki bazirajo na samplih glasbene zapuščine. Pri ustvarjanju take glasbe odkrivaš veliko novih albumov in tako se ti znanje na določen področju širi. Postavilo se mi je vprašanje, ali zmorem tako glasbo, ki jo rad poslušam ustvariti v celoti tudi sam? 

Shy Girl je prva skladba, ki jo te dni odkrivaš javnosti. Kako je projekt nastajal, kdo je sodeloval?

Pri realizacij mojega novega singla je sodelovalo veliko odličnih glasbenikov. Skladbo in besedilo sem napisal sam, a zelo pomembno vlogo so igrali glasbeni kolegi: Dre Hočevar, Bram De Looze, Christian Balvig in Lester St. Louis, ki so skladbi priigrali posebno svežino. Glasbeno podlago smo posneli v studiu York v Sloveniji, za vokale, ter miksanje in masteriziranje pa sem sodeloval z priznanim glasbenikom in producentom, večkratnim dobitnikom GRAMMY-ja in RIAA Platinum albumov, Davidom Darligtonom. Za fotografsko gradivo sem sodeloval z gospodom Michaelom Tigheom, ki je poznan dolgoletni fotograf hollywoodske igralske elite npr. Jack Nicholsona, Harvey Keithela, Faye Dunaway in Andy Warhola.

Kakšni so načrti? Shy Girl učinkovito predstavljaš po različnih promocijskih kanalih. Bo soul tvoja nova smer zaradi katere boš opustil udejstvovanja v drugih žanrih?  

Vsekakor nadaljujem z novo smerjo. Skladba Shy girl in ostali singli, ki sledijo, so napoved albuma, ki je v procesu komponiranja. Ravno tako pa ostajam aktiven, kot producent in pozavnist. Sem tudi član zasedbe Container Doxa, ki je zelo pomemben člen razvoja, predvsem na področju elektronike in multimedijskega ustvarjanja pri vseh članih kolektiva. V koprodukciji z Pritličjem še naprej kuriram cikel koncertov Koordiante zvoka, ki je v minuli sezoni postregel občinstvu zanimive novonastale kombinacije glasbenikov, ki še niso igrali skupaj v kontekstu proste improvizacije.

Še kakšna beseda o videospotu ter načrtih v prihodnje?

Shy girl spremlja tudi glasbeni video. V veliko veselje mi je bilo sodelovati z priznano hrvaško režiserko in fotografinjo Marcello Zanki, ter snemalno ekipo Nevia Smajića. Najlepša stvar na videu sta seveda plesalki in manekenki Urša Grm in Žana Vidmar. Prvi single bo nasledila še ena skladba, kmalu za tem pa načrtujem tudi nastope v živo. Tako doma, kot v tujini.