19.03.2019

Žlahtna komedija leta je nadrealistični kabaret Realisti

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se je v nedeljo, 17. marca končal letošnji festival Dnevi komedije. Velika zmagovalka festivala je kabaretna predstava Realisti.

Press info

Kabaret Realisti
Foto: Peter Uhan

Festival Dnevi komedije je postal zaščitni znak mesta Celja. V sezoni 2018/19 praznuje festival 28 let. Prvič je potekal v SLG Celje od 14. februarja do 6. marca 1992.

Nagrajenci strokovne žirije so igralka Vesna Pernarčič, igralec Matej Zemljič, režiserka Tijana Zinajić, komedija pa "kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo" Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG-ja Nova Gorica, ki je tudi po izboru občinstva letošnja žlahtna komedija, so še sporočili iz celjskega gledališča.

Vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči

Žlahtna režiserka je postala Tijana Zinajić za režijo kabareta Realisti, ki "v režiji Realistov vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo – vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči", je žirija zapisala v obrazložitvi.

Brez pridiganja in nevsiljivo o Sloveniji tukaj in zdaj

Za žlahtno komedijo Realisti je žirija zapisala, da ta predstava v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. "V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija," je še navedla žirija.


Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo
SNG Nova Gorica


Avtor: Jure Karas
Režija: Tijana Zinajić
Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir, Anže Vrabec / Joži Šalej (pianist)

Predstavo si lahko ogledate v torek, 19. marca ob 19.30, v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto.