28.07.2020

Gore in ljudje

Gore so ljudje in ljudje so kot gore. Nekatere stremijo v višine, druge se držijo nižje. Ko se oziramo za njimi in čeznje, so naši zorni koti skoraj enaki, a jih vsak od nas vidi, doživlja in (za)čuti drugače.

Miroslav Akrapović

How Are You?

M O R V E R N

How Are You?

ŠOP Records
2020

M O R V E R N aka Jan Cizej se je pri snovanju novega albuma How Are You? prepustil svojim pogledom na mogočno gorovje, ki se mu je kazalo skozi okna improviziranega studija v kopalnici. Sila enostavno, a hkrati navdihujoče drugačno in nikoli ne enoznačno ter dolgočasno. Navsezadnje smo dobili album, ki reflektira avtorjevo premišljevanje, dojemanje in snovanje glasbe, ki se ji še najboljše godi ob sklicevanju na country subkulturo podeželja, od rančerskih klobukov z širokim robom, pa vse do kavbojskih špičastih škornjev. Romantično nostalgična prispodoba ljudi, življenja in vsakdana, ki se godi nekje daleč za gorami, a se vsake toliko razsvetli kot nekakšen arhetipski vzorec, ki globoko tli v vsakemu od nas. Takšno stanje duha in hrepenečih se emocij bi lahko označili za klasično, toda tisto kar prinaša album How Are You?, je vse drugega kot le to kar se lahko sliši in bere pod etiketo countryja. Album, ki ponotranji avtorjev spomin na krajolike svojega odraščanja in mladosti, prinaša velemestni odsev, ki ga zaznamujeta povsem intimna narativna izpoved in sila nekonvencionalen, altruističen in improvizacijski način skladanja in aranžmajev. Takšno stanje duha in hrepenečih se emocij bi lahko označili za klasično, toda tisto kar prinaša album How Are You?, je vse drugega kot le to kar se lahko sliši in bere pod etiketo countryja. Album, ki ponotranji avtorjev spomin na krajolike svojega odraščanja in mladosti, prinaša velemestni odsev, ki ga zaznamujeta povsem intimna narativna izpoved in sila nekonvencionalen, altruističen in improvizacijski način skladanja in aranžmajev.

Zvenečo rdečo nit albuma poleg naslova How Are You? morda najboljše strnijo besede M O R V E R N-a, ki pravi, da se je počutil nelagodno v že omenjenem okolju daljnih krajolikov, vse do takrat, ko se je začel zavedati, da okolica nujno ne določa tega, kdo ste. Temu iniciacijskem olajšanju lahko sledimo že z uvodno skladbo Dont' Worry About A Thing, ki nas, skozi akustični preplet kitare in milozvočnih godalnih efektov, popelje v fino stkano melodijo, bližjo indie rock kantavtorstvu kot vsemu kar bi pričakovali od enostavnih podeželjskih poskočnic. Tej ležerni mantri je na sledi tudi nadaljevanje s skladbo Lovely Day, ki se sliši kot zvočni avizo likovnega predložka naslovnice albuma. V Baby's Been Crying se harmonija melanholije razpleta povsem nepričakovano, od tistih samostojnih zvočnih miniatur pa vse do razcvetelega šopka M O R V E R N-u kompatibilnega inštrumentarija. Seveda je kitara tisti temeljni zvok, ki ustvarja okostje M O R V E R N-ovih skladb, toda poslušalca navdihuje ravno pravšnje doziranje vključujočih se zvočnih elementov, ki albumu How Are You? prinašajo prepotrebno patino izven časa in prostora. Navsezadnje sta temu najbolj zgovorni skladbi Waiting For Her Call in What's Not But Could Be If, ki kulminirata v vzdušju zasanjanega ritem noira z verižnimi odtenki bluesa in soula. 

Če se je M O R V E R N s svojim lanskoletnim prvencem Intentalo de Nuevo podal na dolgo potovanje skozi nepregledno zvočno pokrajino, si je z albumom How Are You? dovolil oddih med gorami, kar nikakor ne pomeni, da se je ustavil pri zvočnem raziskovanju. Ustvaril je album, katerega pomenskost in zvenkost, odkriješ z vsakim vnovičnim poslušanjem.