19.06.2020

Iz moje poslušalnice: Aljaž Bastič

Kaj navdihuje mladega televizijskega režiserja, sicer izvrstnega zborovskega pevca in zborovodjo Aljaža Bastiča? Prisluhnite!

SIGIC

Aljaž Bastič
Foto: Osebni arhiv

Aljaž: Vsak seznam »petih« najljubših je nujno nepopoln, odraz trenutnega življenjskega obdobja pa tudi živčnega razmišljanja, da ja ne boš pozabil katerega, ki ti je pa res res pri srcu. Zato sem se iskanja petih najljubših lotil neobremenjeno in nabral pet takšnih, ki so mi ljube, čeprav jih morda ne znam na pamet.

ljudska, prir. Lojze Lebič - Pesem od zarje

Aljaž: Pesem od zarje sem spoznal na vaji moškega zbora APZ Tone Tomšič. Od takrat mi ne gre iz ušes. Sploh izvedba izpod roke maestra Kureta.

Silvo Stingl, Elza Budau - Vrača se pomlad

Aljaž: Brezčasna energija izjemnega Ota Pestnerja in skladba, ki za moja mlada leta morda še ni aktualna. Pa vseeno čudovita.

Nana Forte - Sancta Trinitas

Aljaž: Nana Forte je ena najbolj perspektivnih slovenskih skladateljic. Pred njo je še dolga in uspešna pot. Kompozicijo Sancta Trinitas smo s Svetovnim zborom mladih prepevali leta 2017. Neverjeten privilegij je v mednarodnem korpusu izjemnih glasbenikov prepevati delo slovenske skladateljice.

Slon in Sadež - NNLB

Aljaž: Morda ne ravno slovenska, morda ne moja najljubša. A na seznamu zato, ker ne smemo pozabiti na glasbeno satiro. In Slon in Sadež sta mojstra glasbene satire. Glasba kot umetnost pa je nujno tudi družbeno-politično kritična.

Parliament Attack - Sreča na vrvici

 

Fantje iz benda Parliament Attack so z menoj posneli že dva albuma. Pevec je bil moj akademijski sošolec, tako se je začelo naše sodelovanje. Četudi njihova glasbena zvrst ni moja najljubša, je njihova priredba Sreče na vrvici naravnost vesoljsko odpuljena.

Dušan Mijanović: recenzija Parliament Attack ni podpisal (Odzven)

Iz uredništva:

Aljaž Bastič je dirigent zbora Prosavus, televizijski režiser na RTV Slovenija, asistent za TV režijo na AGRFT, sicer pa je zaradi klasične glasbene izobrazbe na RTVS zadolžen primarno za režijo koncertov resne glasbe.