18.12.2020

Iz moje poslušalnice: Kristina Bogataj

Kristina Bogataj je zborovska dirigentka, ki si je za življenje, delo in nadaljnji študij izbrala Helsinke.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Kristina Bogataj
Foto: Jouni Kuru

Noctiferia – Holymen (Transnatura, 2017)

Kristina: V Kranju in okolici je alternativna glasbena scena vedno uspešno cvetela. V mojem poklicnem glasbenem razvoju je ključno vlogo odigrala v mojih dijaških in študijskih letih. S spoštovanjem in radostjo gledam na iskrenost izraza in iskrivost idej mojih kolegov iz težjih glasbenih vodà. Noctiferia je k akustični preobleki svojega materiala povabila tudi kolege iz klasične scene. Izvrsten rezultat, pomenljivi teksti – in odličen koncert na Loškem gradu jeseni 2016!
Gregor Bauman: Ni izgubljeno s prevodom (Odzven)

Benjamin Ipavec - Serenade for Strings, 1. mov. Allegro moderato

Kristina: Slovenski narod je lahko ponosen na svojo klasično glasbo! Prvi stavek Ipavčeve serenade za godala, ki je leta 2014 zazvenel tudi v koncertni dvorani Kolarac v Beogradu, kjer smo gostovali z Glasbenim centrom DoReMi. Jasna struktura, učinkovita orkestracija, lahkotnost karakterja – ima vse, kar imajo veliki!

Ambrož Čopi – ... Šče Wtyčace so snuwale

Kristina: Trenutno v Helsinkih sodelujem s štirimi zbori/vokalnimi skupinami. Ženski pevski zbor Carmen manet iz Kranja je in vedno bo moja zborovska baza – posnetek je spomin na naše tekmovanje leta 2012 na Kitajskem. Ambrož Čopi je eden izmed najpogosteje izvajanih slovenskih skladateljev v tujini. Dodajmo še spomin na eno izmed najlepših slovenskih gora/smučišč, in tu je neprecenljiv spomin.

Katalena – (Rad imel bi) Jabuko (Kmečka ohcet, 2006)

Kristina: Nazaj v preteklost: v prvem letu študija na ljubljanski akademiji smo se pri partiturni igri borili z aranžmajem slovenskega ljudskega napeva. Predvsem zaradi mame, ki je odrasla v folklorni skupini (in kasneje pela pri Gašperjih), je slovensko ljudsko izročilo vedno prevevalo vse pore našega družinskega življenja. Ljudskim napevom dodamo še prvovrstne glasbenike izjemnih src – na obisku domovine se Kataleninega koncerta pač ne zamudi. Hiša Layer v Kranju, julij 2018.

Iztok Mlakar – Božična (Balade in štroncade, 1994)

Kristina: Iztok Mlakar je kantavtor, katerega nauke in šale človek v polnosti razume šele prek minevanja življenja, ter njegovih bolečin in radosti – pa čeprav odraščas v družinskem okolju, prevzetem z Iztokovimi citati. Čas teče – za vsakogar posebej in za vse nas skupaj, a nekatere stvari ostanejo za vedno: le življenje v iskrenosti, ljubezni in radovednosti je vredno življenja. Pa vedno lažje je.

V srcu mirne praznike vsem v domovino!

Iz uredništva:
Kristina Bogataj je slovenska zborovska dirigentka, ki živi in deluje v Helsinkih na Finskem. Magistrirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Slovenija (2017). Študij nadaljuje na akademiji Sibelius v Helsinkih, Finska (2017–). Njena prvenstvena vloga je umetniški vodja treh finskih zborov, vključno z njeno vokalno skupino Lyckokatter. Poleg rednih zborovskih zadolžitev, Kristina redno sodeluje tudi z drugimi zbori pri pripravi koncertov projektne narave (npr. EMO Ensemble, itd.). V Helsinkih pripravlja tudi operne zbore. Aktivna je tudi kot pevka, pianistka, indisciplinarna umetnica in glasbena pedagoginja. Kristinino delo združuje iskrenost in radovednost z izvajanjem na najvišji umetniški ravni, prek odkrivanja posameznikove lastne muzikalnosti in spoštovanja – do njih samih in sveta okoli nas.

www.kristinabogataj.com