26.01.2024

Obljubljeni vrt

Spa pop tretma za prijateljice.

Špela Cvetko

3d ritmi

Masaž

3d ritmi

samozaložba
2023

Kardio je magični vrt tria Masaž in prvi utrip prvenca 3D ritmi, spa pop oaze, ki v naveličano pop elektroniko vmasira iskreno navdušenje. V videospotu skladbe so Aleksander Cavazza (bas, vokal), Sinja Smokvina (sintetizator, vokal) in Timotej Poznič (kitara), mistična bitja, ki z dotikom digitalnih cvetlic med zemeljsko zvočno pokrajino porodijo Y2K svet. Člani zasedbe se navdušujejo nad estetiko vesoljsko poptimističnega interneta s preloma tisočletja, torej dobe tik pred svojim rojstvom. Pri posvojitvi hrepeneče utopične preteklosti sledijo pravilu dvajsetletnega cikla nostalgije. Naslonitev na obdobje, ko se še niso rodili, jim pomaga pri utelešenju prepričljivega mladostnega optimizma. Ne zdi se jim pomembno, da vera v tehnološki napredek Y2K mehurčka ni vodila k liberalni osvoboditvi. Njihova utopija blesti ravno zaradi selektivne inspiracije in ustvarja absolutni pop, ki čudovito poživlja telo in duha. Kljub estetski inspiraciji ima ta glasba malo s časovnim obdobjem s konca devetdesetih in začetka tisočletja. Prvenec ne vsebuje kovinskega futurizma, s katerim bi se dalo paradirati ob močnejšem elektronskem poudarku. Projekt je po duši bendovski, čeprav so se v zasedbi lani poslovili od bobnarja in ga zamenjali z drum mašino. Kljub poudarku na sintovskih melodijah pa Masaž prav tako ni retro. Je pa ta muzika pomirjevalna, tako kot pri new ageu in chillu.

Starost članov zasedbe nima nič z njihovo poosebitvijo najbolj naivne kvalitete žanra – nedolžne zaslepljenosti. Naivnost Masaž pretvorijo v začaranost, saj pop postane zaigrana avtorska maska ustvarjalcev, ko izgubi up v svojo hipnozo. Fantazma, ki jo pričara Masaž, je mehak, zasanjani vrt v imenu čutnosti in zapeljive ljubezenskosti albuma. Paradiž naravnega okolja odzvanja v klicu ptic, cvrčanju insektov, žuborenju vode. Cavazzovo in Smokvino petje je subtilno in poudarjajoče, kar ustvarja kontrast v trenutkih drame, ko v podobo prikličeta paradiški klic eureka. V teh trenutkih vokalu zmanjka moči, višina ni podprta z globino, ki bi pričala o nadzoru nad niansirano izvedbo. Pesmi so preudarne in počasne, kar ustreza kratkim tekstom. Tekstopisje računa na okrepitev s pomočjo ponavljanja, kar je klasična skladateljska formula žanra. Posledična zasvojljivost besedil pa ne odtehta pomanjkanja zgodbe, v kateri sta osnovni temi, medsebojni odnosi in ljubezen, izrisani v čustvenih skicah. Album prežema občutek utekočinjenosti, vrtinec katere poganja preplet indie rock kitar in pulzirajočega elektronskega funka. Nenehno gibanje glasbo Masaž odcepi od bolj prizemljenih rockovskih odvodov, tematika pa jo dokončno katapultira v vaporizirano stratosfero. 

Kljub estetski inspiraciji ima ta glasba malo s časovnim obdobjem s konca devetdesetih in začetka tisočletja. Prvenec ne vsebuje kovinskega futurizma, s katerim bi se dalo paradirati ob močnejšem elektronskem poudarku. Projekt je po duši bendovski, čeprav so se v zasedbi lani poslovili od bobnarja in ga zamenjali z drum mašino. Kljub poudarku na sintovskih melodijah pa Masaž prav tako ni retro. Je pa ta muzika pomirjevalna, tako kot pri new ageu in chillu. S poudarjanjem čutnega vajba Masaž zasleduje varni prostor izražanja: vrt je metafora kultivacije željenega, ljubezni, ki ostaja spolno neopredeljena (besedila naslavljajo osebo, osebe) in ni izključno romantična. Zasedba tako simbolizira bolj odprto, v kvirovstvu vzgojeno, ljubezen. S 3D ritmi ustvarja obljubljeni svet zase in za svoje prijateljice (kot nagovarja občinstvo). Skupaj z retro priokusom zasedba poseduje pridih glam rocka, če bi ta prebival v Björk. Na tej točki zasedba nikakor ne dosega njene genialnosti, je pa vaporizirani in pomirjujoči glasbeni tretma prvenca zdraviliško učinkovit.     

Člani zasedbe so povezani tudi z drugimi projekti, ki zaznamujejo mlajšo ustvarjalsko sceno. Poznič sodeluje z Doro Tomori in Lizo Končar, Smokvina s Popotnikom, nekdanji bobnar Rozman pa ustvarja v Jet Black Diamonds. Glede na to, da je bila zasedba v prvem letu delovanja (2021) zmagovalka osme Špil lige in je lani nastopala v okviru Klubskega maratona, gre za formacijo sveže generacije pop ustvarjalcev, katerih kariere so na prelomni točki. Sodeč po 3D ritmih v Sloveniji obstaja inovativna mainstream pop glasba, ki pa bo po izkušnjah sorodnih primerov nosila križ nišnosti. 

Priložnost za preveritev uspešnosti prenosa iz koncepta v živo bo zasedba Masaž ponudila 23. februarja, ko bo v sklopu festivala MENT nastopila v klubu Channel Zero na Metelkovi.