14.01.2012

Rdeča peterokraka zvezda

Red Five Point Star izkazujejo glasbeno vrlino tako z dodelanimi aranžmaji in brezhibno izvedbo kot tudi z neustrašnim izvajanjem popularnih skladb uveljavljenih ali celo razvpitih avtorjev.

Simon Vene

Worst Case Scenario

Red Five Point Star

Worst Case Scenario

Kapa Records
2011

Ko sem med glasbenimi novicami sledil ska zasedbi Red Five Point Star, si nikakor nisem uspel odgovoriti na vprašanje: Kaj je najslabši možni scenarij, razplet, ko glasbena zasedba izdaja tretjo studijsko ploščo in nastopa na odrih treh svetovnih kontinentov? Vprašanje me spremlja tudi v tem trenutku, ko poslušam tretjo studijsko ploščo »Rdeče peterokrake zvezde« iz Trbovelj, ki nosi naslov Worst Case Scenario.

Od ustanovitve leta 1998 je zasedba Red Five Point Star izdala štiri albume: In Color (2005), Stepping Out (2007), Live at Trnfest (2010 – v živo) in Worst Case Scenario, ki je izšel novembra 2011. Vse štiri plošče so izšle za metelkovsko založbo Kapa Records, zadnja pa tudi za ameriško Megalith Records, ki je matična založba benda The Toasters, enega glavnih nosilcev tretjega vala ska glasbe. Pevec in kitarist Robert »Bucket« Hingley je vodja benda in založbe. RFPS in The Toasters so prvič delili oder leta 2005 v Gala Hali na Metelkovi. V naslednjih letih so skupaj odigrali evropsko turnejo, dogovorili so se za izid albuma pri Megalith Records ter za ameriško turnejo z enajstimi koncerti v Floridi, Teksasu in Oklahomi.

Besedilo Trbowske, ki je
eno od dveh v slovenskem jeziku, je oda Trbovljam
in izročilu težkega knapovskega življenja.

Na albumu Worst Case Scenario je enajst skladb. V nadaljevanju enajste skladbe je skrita še dvanajsta, in sicer gre za priredbo Stingove pesmi Englishman in New York. Uvodna skladba, Trbowska, črpa glasbeni izraz iz začetkov benda. Ob ustanovitvi konec devetdesetih RFPS začne kot punk-trio, ki lasten izraz gradi iz rocka, jazza, swinga in sorodnih žanrskih odvodov. Besedilo Trbowske, ki je eno od dveh v slovenskem jeziku, je oda Trbovljam in izročilu težkega knapovskega življenja. Življenje v domačem mestu RFPS dandanes ni kaj dosti lažje, razen tega ga še dodatno pesti onesnaženost. Song je udaren, hiter in angažiran. Naslednja skladba na albumu je Worst Case Scenario. Klasičen ska plesni instrumental, ki je na seznamu skladb na ovitku ploščka zamenjal vrstni red s skladbo Life for Life. Ta se v besedilu ponovno dotakne življenja v malem mestu, kjer se ljudje z iluzijo imetja prebijajo iz dneva v dan.

@http://www.youtube.com/watch?v=cbe3JL-jOxk@

Četrta skladba, The Contender, spada v sklop treh skladb, v katerih RFPS odigra dela drugih avtorjev. Misli pretepenega boksarja, ki se v ringu dviguje, je uglasbil M. L. Daniels, eno bolj znanih izvedb so v glasbeni svet ponesli novodobni swingerji Royal Crown Revue. Še ena priredba torej, poleg že omenjene Stingove, do katere se dokopljemo povsem ob koncu albuma. Na osmem mestu se sklopu skladb drugih avtorjev pridruži skladba Social Security, ki jo je za »Trbovlce« napisal glavni The Toaster, Robert »Bucket« Hingley, ki je, kot smo omenili, tudi vodja založbe Megalith Records.

Ob prebiranju besedil se grenak priokus prikrade
v skoraj vsa besedila.

Da življenje ni preprosto ter da je boj, velikokrat tudi boj samim seboj, nam odkriva besedilo songa My Own Way. Še ena ska punk rockovska melodična hitra in trda viža, ki gre v ušesa in zasuče pete in ne more skriti grenkega priokusa. Ob prebiranju besedil se grenak priokus prikrade v skoraj vsa besedila: kot razočaranje nad človeško civilizacijo ga najdemo v songu Nova revolucija, odkrijemo ga ob razgaljanju različnih odtujenosti in begu pred resničnostjo v songu Incomprehensible, razberemo pa ga tudi v napačnih političnih odločitvah v naslovu Decisions.

Grenkobo poudari in jo morda celo pripelje do črnogledosti ovitek ploščka. Na naslovnici se temni oblaki zgrinjajo nad pusto pokrajino in siromašnimi barakami. V notranjosti so fotografije otrok, ki izražajo obubožanost, revščino. V zrcalno nasprotno enačenje so postavljene podobe afriških in evropskih otrok. Edina razlika je barva kože, sivina življenja je enaka.

Glasbeni način izziva bolj veselo občutenje, kot ga podoživimo v besedilih in oblikovni opremi ploščka. Septet RFPS izkazuje glasbeno vrlino tako z dodelanimi aranžmaji in brezhibno izvedbo kot tudi z neustrašnim izvajanjem klasičnih popularnih skladb drugih uveljavljenih ali celo razvpitih avtorjev.

Po preposlušani novi plošči Red Five Point Star z naslovom Worst Case Scenario si odgovarjam na vprašanje, ki sem si ga zastavil na začetku recenzije, takole: »Najslabši možni scenarij« se ni uresničil v razvoju, delu in zadnji plošči »Trbovlcev«, ampak v razmerah, ki vladajo prostorom, ljudem, živalim, rastlinam in odnosom, ki jih rdeča peterokraka zasedba na svojih potovanjih opaža in razgalja.