21.10.2020

Slišala sem ptičko pet

Med izdajami ZKP RTV Slo je tudi zgoščenka mezzosopranistke Barbare Jernejčič Fürst in kitarista Žarka Ignjatovića, izključno digitalni album, na katerem predstavljata raznolik program.

Tjaša Primc

Fürst - Ignjatović

Barbara Jernejčič Fürst & Žarko Ignjatović

Fürst - Ignjatović

ZKP RTV Slovenija
2020

ZKP RTV Slovenija letos praznuje 50 let delovanja. Založba, ki smelo opravlja delo založniške dejavnosti in z izdajami širi svoje poslanstvo javnega medijskega servisa, je v tem letu predstavila kar 10 glasbenih projektov. Eden izmed njih je bila zgoščenka mezzosopranistke Barbare Jernejčič Fürst in kitarista Žarka IgnjatovićaBarbara Jernejčič Fürst je z lepo oblikovanim in intonančno prepričljivim glasom vsaki skladbi vdahnila poseben značaj. Skladbe so od nje zahtevale na eni strani gibkost, na drugi pa mirnost ter širok razpon. Pevka je bila tem zahtevam kos, predvsem lepa je njena artikulacija. Pomemben del k odličnosti je prispeval kitarist Žarko Ignjatović, dobro znan kot odličen solist, ki se je izjemno izoblikoval tudi v duu ter s tehnično dodelanostjo spremljave skladbe lepo obogatil. Skladbe za glas in kitaro sta izvajalca s skupnim muziciranjem postavila na višji nivo.

Odlična glasbenika in uspešna pedagoga sta predstavila skupen, izključno digitalni album, na katerem predstavljata raznolik program. Na zgoščenko sta uvrstila dela skladateljev našega časa: Dušana Bogdanovića (Like a string of Jade Jewels) in Petra Šavlija (Dve slovenski narodni), dela španskega skladatelja Roberta Gerharda, pet tihih skladb iz cikla Johna Williama Duarta ter skladbo When I Shut My Eyes Kena Steena, posvečeno prav izvajalcema.

Na začetek zgoščenke sta postavila skladbe Dušana Bogdanovića, smelega skladatelja in kitarista, ki je objavil veliko del za različne zasedbe, na pričujoči zgoščenki pa lahko prisluhnemo delom za kitaro in glas Like a String of Jade Jewels (I the song, We only came to dream, Like a string of Jade Jewels, The Agaya Crab, In the midst of the paths, I die and lie dead here). Sledijo pesmi Johna Williama Duarta, ki prav tako spada med nepogrešljive člane kitarskega sveta, zato ni čudno, da sta izvajalca izbrala njegovih Five Quiet Songs op. 37 (Dirge in woods, Silence, An epitaph, Omar's lament, The birds) in jih smelo predstavila.

Svet pozna glasbo in zvočno umetnost Kena Steena zaradi njene izvirne vitalnosti, izjemne širine in izrazito osebne vizije. Njegova dela, naj gre za akustična, elektronska ali multimedijska, pogosto označujejo kot zapeljivo privlačna, z razkošno teksturo, postopoma razvijajočo se v nepričakovano smer. Tako deluje tudi osem minut dolga skladba When I Shut My Eyes. Roberto Gerhard, edini španski študent Arnolda Schönberga, je hitro sprejel serializem druge dunajske šole, a je bil na drugi strani tudi navdušenec nad katalonsko ljudsko glasbo, ki jo je na samosvoj način začel združevati s serializmom. Barbara in Žarko sta predstavila sedem španskih skladb za glas in kitaro Cantares (La indita, El toro, La ausencia, Un galan y su morena, La lobada, La muerte y la donzella, Reinas de la Baraja).

Na koncu lahko prisluhnemo slovenskima narodnima skladbama v priredbi Petra Šavlija, priznanega slovenskega skladatelja, ki ga poznamo tudi kot odličnega učitelja, dejavnega v širšem glasbenem krogu. Priredbi za glas in kitaro Sijaj, sijaj sončece in Slišala sem ptičko pet lepo zaokrožita program na pričujoči zgoščenki. 

Mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst je v svoji bogati karieri poustvarila največja dela glasbene zakladnice, posebno ljubezen pa goji do del sodobnih slovenskih skladateljev. S kitaristom Žarkom Ignjatovićem ju poleg skupnega ustvarjanja povezuje tudi poučevanje. Oba uspešno predajata znanje mlajšim generacijam. Njuno sodelovanje je obrodilo sadove tudi s to zgoščenko. Barbara Jernejčič Fürst je z lepo oblikovanim in intonančno prepričljivim glasom vsaki skladbi vdahnila poseben značaj. Skladbe so od nje zahtevale na eni strani gibkost, na drugi pa mirnost ter širok razpon. Pevka je bila tem zahtevam kos, predvsem lepa je njena artikulacija. Pomemben del k odličnosti je prispeval kitarist Žarko Ignjatović, dobro znan kot odličen solist, ki se je izjemno izoblikoval tudi v duu ter s tehnično dodelanostjo spremljave skladbe lepo obogatil. Skladbe za glas in kitaro sta izvajalca s skupnim muziciranjem postavila na višji nivo. Zgoščenka bo na voljo številnim rodovom in bo pustila pečat v zgodovini glasbe. Upam le, da bo v digitalni izdaji dosegla širši krog poslušalcev.