06.01.2020

Čarobni svet sanj, grotesk in potovanj

Album Milka Lazarja je izšel že junija letos na Japonskem. Na njem so zabeležena nekatera izmed Lazarjevih najnovejših del, natančneje tista, v katerih skladatelj predstavi lastno raziskovanje zvočnosti in izraznosti čembala, tokrat združenega s kontrastnim sogovorcem, violino.

Tomaž Gržeta

Milko Lazar: Works of Milko Lazar for solo harpsichord/for harpsichord and obbligato violin

Milko Lazar

Milko Lazar: Works of Milko Lazar for solo harpsichord/for harpsichord and obbligato violin

299 Music
2019

Nekatere novice so sveže, tudi ko niso več povsem nove. Takšna je novica o izidu albuma Milka Lazarja, ki je izšel že junija letos na Japonskem. Na njem so zabeležena nekatera izmed Lazarjevih najnovejših del, natančneje tista, v katerih skladatelj predstavi lastno raziskovanje neskončno bogatega sveta zvočnosti in izraznosti enega svojih glasbil, čembala, tokrat združenega s skladno kontrastnim sogovorcem, violino. V vseh treh delih prepoznamo tako kontemplativno repetitivnost minimalizma kot tudi kompleksno razkošje baroka, preglednost in prefinjenost klasicizma, barvitost in izraznost romantike ... Interpretacije očarajo z intimno čustvenostjo ter frapantno barvno-dinamično paleto, ki se izliva iz samo dveh glasbil.

Milko Lazar je glasbeni poliglot, veliko glasbenih jezikov govori, med njimi ducat takšnih, ki jih je sam izumil. Zato bi za katerokoli njegovo delo težko rekli, da »to je pa tipični Milkov komad«. A vendar, ob poslušanju pričujočega albuma bi zlahka trdili, da gre za značilno Milkovo glasbo, saj je mnogim slogovnim različicam navkljub vedno prepoznavna in izvirna. Milko Lazar je tkalec prefinjenih glasbenih tkiv, katerih niti prihajajo iz različnih zgodovinskih slogov ter dajo svoj lastni prispevek razkošni zvočni tkanini – prepoznavno bogati, v preteklosti zasidrani, a vendar sodobni Lazarjevi glasbeni govorici.

Violinistka Setsuko Sugita in čembalist Naoki Kitaya sta se poglobila v Lazarjev zapis in ga prebrala ter predstavila z izjemno občutljivostjo in pretresljivo globoko izpovednostjo. Dva stavka iz Štirih skladb za dvomanualni čembalo ter suiti za čembalo z obligatno violino z naslovom Baletna suita ter Margaretina suita (iz Lazarjevega baleta Faust) zvenijo v vsej svoji žlahtnosti. V vseh treh delih prepoznamo tako kontemplativno repetitivnost minimalizma kot tudi kompleksno razkošje baroka, preglednost in prefinjenost klasicizma, barvitost in izraznost romantike ... Interpretacije očarajo z intimno čustvenostjo ter frapantno barvno-dinamično paleto, ki se izliva iz samo dveh glasbil. Kvaliteta posnetkov pa nas posede med violinistko in čembalista, v samo središče dogajanja, skoraj v naročje pripovedovalca.

Album Works of Milko Lazar for solo harpsichord/for harpsichord and obbligato violin obsega CD z zvočnim zapisom ter DVD in spremno knjižico, v katerih se skriva še marsikatera zgodba, ki poslušalcu osvetli okoliščine sodelovanja treh izjemnih glasbenikov ter vire njihovega navdiha. Zato pričujoči album ni le preprosto nosilec zvoka, temveč zgodba, vredna raziskovanja, intimni vpogled v Lazarjev čarobni svet sanj, grotesk in potovanj, ki je v svoji podobi enkraten, prepoznaven in dragocen.