29.08.2017

Izpoved, vredna zaupanja

Kdor ne pozna življenja in dela Tadeje Vulc, si o njej verjetno ne bo ustvaril napačnega vtisa, če bo v roke vzel album Čutenja/Emotions ter si za kakšno urico privoščil odplavati v skladateljičin svet.

Tomaž Gržeta

Čutenja/Emotions

Tadeja Vulc

Čutenja/Emotions

Edicije DSS
2017

Kdor ne pozna življenja in dela Tadeje Vulc, si o njej verjetno ne bo ustvaril napačnega vtisa, če bo v roke vzel album Čutenja/Emotions ter si za kakšno urico privoščil odplavati v skladateljičin svet.

Tadeja Vulc skrbno išče besedila, ki so primerna za njeno glasbeno izražanje, katerega jezik se je organsko razvil iz dolgoletnega vodenja zborov in ustvarjanja za vokalne zasedbe. Med njimi najdemo pesmi Antona Funtka, Franca Sušnika, Josipa Murna in Antona Martina Slomška, posega pa tudi po svetopisemskih psalmih in pesmih iz Buranskega kodeksa (ta svojo slavo dolguje predvsem uglasbitvi Carla Orffa, vendar pogosto navdihuje tudi druge skladatelje).

Skladateljica od izvajalcev zahteva popolno čustveno in telesno vpletenost v podajanje glasbenih misli. Pri tem ne hrepeni po raziskovanju meja tehnične (ne)izvedljivosti glasbe, ravno nasprotno, v udobju naravnega raziskuje vsebinsko zanimivost, prijetnost ter polnost glasbenih in literarnih vsebin. Pevski glasovi zvenijo naravno v organsko izvijajočih se melodijah, v prepletu s šepetom in govorom, v angažiranosti celotnega telesa, ki na odru ni statično, temveč aktivno sodeluje v ustvarjanju zvočne (in vizualne) podobe glasbe Tadeje Vulc. V njej so vsi zvočni efekti, ki izhajajo iz pomena in zvena besed, v funkciji izražanja čustev – kot sugerira že naslov albuma.

Posebno vrednost mu dajo izvrstne interpretacije, na katerih APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, APZ Maribor, Koroški APZ Mohorjan iz Prevalj, MPZ Svoboda iz Šoštanja, Dravograjski sekstet ter Otroški pevski zbor in Simfonični orkester RTV Slovenija vodijo prav tako izvrstni zborovodje: Sebastjan Vrhovnik, Anka Jazbec, Helena Buhvald Gorenšek in nenazadnje sama skladateljica kot najboljša pripovedovalka svojih misli.

Zborovodkinja (trenutno vodi ženski vokalni kvartet Rusalke in Akademski pevski zbor Maribor) in glasbena pedagoginja (docentka za kompozicijo in dirigiranje na Pedagoški fakulteti v Mariboru) se skozi svojo glasbo razkriva tako iskreno, da tudi tisti, ki je ne poznamo osebno, dobimo vtis, da ji lahko zaupamo. Šele po poslušanju sem prebral spremno besedo izpod izkušenega peresa Brigite Rovšek in skladateljičine razlage svojih skladb ter v njih dobil potrditev že slišanega. Zaupanje je bilo zasluženo.