15.05.2021

Komplementarna afirmacija detroitske zgodovine

Telesno električna, a ne eklektična osvežitev electra.

Špela Cvetko

068/078-1

dvidevat / Nulla

068/078-1

Kamizdat
2021

Zadnjih nekaj mesecev je elektronski glasbeni prostor deležen osvežitve izstopajoče generacije. Ob boku izdelkom in setom, ki so jih ustvarili Pouch Envy, Nice Trick, Douchean, Rak3ta, YNGFirefly, MRK in drugi, sedaj ponosno stoji najnovejša izdaja domače založbe Kamizdat, debitantsko delo dvidevat in Nulle, poimenovano 068/078-1. Pri obeh ustvarjalkah gre za njun prvi daljši izdelek, čeprav bi ju morali zvesti sledilci klubske kulture poznati že s predkoronskih plesišč, saj sta se posamič in kot duo gibali po različnih prostorih Metelkove in v klubu K4. Širša javnost od leta 2018 pozna Nullo, Luno Lucijo Brinovar, dvidevat oziroma Jera Topolovec pa se je javnosti konkretneje prestavila na začetku leta 2020, ko je bila izbrana za kompilacijo K4 Gibanica. Ustvarjalki kot didžejki s svojim izborom oblikujeta podobne skupnosti, specifično techno in electro sceno. S prvo sta najmočneje povezani že po številu nastopov, ki jih imata pod pasom, saj sta se večinoma predstavljali na klubski serialki Temnica v K4. Ne glede na to pa ne moremo reči, da je ta ključno vplivala na njuno stilsko formacijo, saj z gledišča stila ali trendovstva ni predstavljala homogene glasbe, čeprav je bilo njeno nenapisano vodilo plesnost in do določene mere tudi všečnost občinstvu. Gre za predstavnici mlajše generacije, a ne tiste, ki bi ji pripisali intrinzični obrat od vsega že znanega. Njuna muzika spada v določeno ustaljeno tradicijo, znotraj katere delujeta in po kateri sta se dodobra razgledali, lahko bi rekli, da sta zvočni intelektualki, ki zgodovino slojita s sodobnostjo. No, na 068 ali 078-1 zagotovo nista inovativni, prisoten pa je koherenten avtorski podpis, česar ne moremo reči za vsak podoben prvi producentski poskus.

Fokus prvenca dvidevat in Nulle je na hrustljavi, ritmično močni sredici electra. Zastopstvo tega žanra je bilo med domačimi producenti v zadnjih letih prej izjema kot pravilo, vendar v trendovsko ciklični kolektivni anamnezi še mora tleti spomin na ponovno, četudi kratkotrajno oživitev stila med letoma 2016 in 2018 ter vzpon detroitskih starešin in Helene Hauff, slovite nemške znalke elektro nostalgije. Ti vplivi so dosegli domača klubska plesišča, za kar ima največ zaslug klubski večer Elektroliza, sam s še daljšo zgodovino, ki sega v obdobje konca prvega desetletja novega tisočletja. Elektrolizina kompilacija Electro City Ljubljana iz leta 2018 prav gotovo predstavlja zadnjo večjo afirmacijo tega žanra, kar dvidevat in Nullo postavi v kočljiv položaj. 

Gre za predstavnici mlajše generacije, a ne tiste, ki bi ji pripisali intrinzični obrat od vsega že znanega. Njuna muzika spada v določeno ustaljeno tradicijo, znotraj katere delujeta in po kateri sta se dodobra razgledali, lahko bi rekli, da sta zvočni intelektualki, ki zgodovino slojita s sodobnostjo. No, na 068 ali 078-1 zagotovo nista inovativni, prisoten pa je koherenten avtorski podpis, česar ne moremo reči za vsak podoben prvi producentski poskus. Še posebej izrazit je avtorski pečat v Nullinem delu izdaje in strinjamo se lahko z zapisom v spremnem besedilu, da gre za detajlirano glasbo. Njena domišljija je sicer občasno bombardirana s kopico zvočnih elementov electra, breakov in techna, in ti kljub kompleksni aranžmajski postavitvi ne izostrijo poslušalske izkušnje, temveč jo otopijo. Na drugi strani je horizontalno naravnana prva polovica, nedvoumno klubski material dvidevat, ki bo še kako dobrodošel na plesiščih. Prezenca zahrbtnih melodičnih linij in prežečega vzdušja to muziko popelje stran od zgodovinskih korenin electra v discu, a v osnovi pričara dinamiko in energičnost, ki jo je cenila stara šola. 

Zaradi stilske podobnosti si lahko to izdajo zamislimo kot nerodno albumsko verzijo »warm up« in »headliner« seta, kar ne pomeni nujno tudi razlike v kvaliteti, a ta poteza zagotovo izpodbija individualnost ustvarjalk in poslušalsko izkušnjo postavi v format didžejskega b2b. Po stilu in mestu znotraj njune skupnosti sta ustvarjalki komplementarni, njun prvenec pa bo dolgo odzvanjal zaradi vzbujene želje po plesu in hitreje izzvenel v merilu muzikalne zapomnljivosti.