26.09.2019

Popotovanje po emotivnih stanjih

Če se je skupina Futurski na svojem mini prvencu spraševala o aspektu sintetične sreče, se tokrat na mini albumu Emotional Tourist posveča, in to ne kot turisti, le sprehodu skozi svoje in emocije drugih.

Miroslav Akrapović

Emotional Tourist

Futurski

Emotional Tourist

samozaložba
2019

Synthetic Happiness, album, ki ga je skupina Futurski izdala dve leti nazaj, je bil bolj kot (po)srečen in zvočno-lirično povsem diametralen zasuk od tistega, kar je polovica članstva igrala v svojem prejšnjem glasbenem življenju, točneje v garažno indie rockovski zasedbi Barely Modern. Toda kot glasbenik se rodiš in tvojega poslanstva ne odrejajo ali določajo glasbeni žanri, temveč pristnost, iskrenost in zavzetost tvojega glasbenega početja. In to skupina Futurski dokazuje tudi v letošnjem nadaljevanju svojega prožno melanholičnega dream popa – glasbene zvrsti, ki ji epika ponotranjenega vzdušja omogoča, da se ji kot poslušalec prepustiš brez odvečnega naprezanja. A ravno tisto, kar se na bežen posluh sliši kot sozvočje blago božajočih kompozicij, nosi s seboj več globine, razmišljanja in navsezadnje glasbene soli. Ravno tako se sliši Emotional TouristTo je fino stkani in stopnjujoči se chillwave, ki na najboljši mogoči način zaokroži tisto, kar smo nasploh občutili ob poslušanju prav tistega, kar smo si od skupine Futurski tudi želeli.

V uvodni skladbi Badass se zvočni futurizem, ki ga vselej prežema afektirano učinkovit vokal, pogumno prebija skozi ritmično okostje, ki nam prinaša rahlo nostalgijo do osemdesetih, a je kot fiksirana uspešnica Stranger Things globoko zasidran v sedanjosti. Dvojček Weird in Nothing Is Never An Option bolj kot besedni dvoboj v določanju senzibilitete posameznikovih korakov, ki ga nosijo skozi življenjski vrtinec, da bi se ob tem še kako oziral na lastno preteklost, poslušalcu ponujajo letargijo, ki jo zasedba Futurski svojsko nadgrajuje s sintetizirano melodijo. Biti letargičen in ne patetičen je vselej pomembna težavnostna stopnja pri skladanju zasanjanega glasbenega pejsaža, ki ga Futurski v svojem dramaturškem loku oplemeniti z basovskimi odseki. V skladbi Bad Dreams se sanje reflektirajo kot pesimistična slutnja tistega, kar naj bi se zgodilo v bližnji ali daljni prihodnosti. Skladba je po aranžerski kompleksnosti in produkcijski dovršenosti morda najbolj reprezentativna skladba na mini albumu Emotional Tourist. Popotovanje skozi preplet emotivnih stanj zaključuje Better Self, ki bolj kot samospraševanje ponuja možnost pogovora o drugem, nasprotnem. To je fino stkani in stopnjujoči se chillwave, ki na najboljši mogoči način zaokroži tisto, kar smo nasploh občutili ob poslušanju prav tistega, kar smo si od skupine Futurski tudi želeli.