17.06.2021

Preigravanje Laibacha

Kultni domači metalci Noctiferia so za album Reforma izbrali venček skladb zasedbe Laibach in jih po svoje predelali. Dobili smo metalsko obteženo delo, ki na samosvoj, domišljen in spoštljiv način projicira laibachovsko zvočno-lirično ikonografijo na aktualni čas.

Miroslav Akrapović

Reforma

Noctiferia - Tribute to Laibach

Reforma

NIKA Records
2021

Če na začetku parafraziram naslov skladbe Smrt za Smrt, smo z albumom Reforma dobili Zvok za Zvok in Glas za Glas. Z in G z veliko začetnico, kajti preigravati Laibach in ob tem ohraniti družbenopolitično ostrino te zasedbe, vendar ne na račun lastnega glasbenega izraza, to pač ni ravno lahko opravilo. Toda Noctiferii je kot prvi metalski zasedbi to uspelo. Eden od razlogov je zagotovo ta, da sta skozi svoj glasbeni opus tako Noctiferia kot Laibach premikali žanrske meje in ustvarili (z)godbo, ki se umetniško oplaja sama pri sebi. Povedano drugače, obe zasedbi sta sami sebi največji navdih. V tej luči je treba doumeti album Reforma, ki laibachovsko pesmarico postavlja na piedestal in hkrati razširja obzorja ustvarjalnosti skupine Noctiferia. Stičišče obeh je industrializirani pridih, ki v reformirani podobi futuristično avantgardnost nadgrajuje s surovo prvinsko metalurgijo zvoka. V obeh primerih smo priče težki in mogočni industriji zvoka.

Stičišče obeh je industrializirani pridih, ki v reformirani podobi futuristično avantgardnost nadgrajuje s surovo prvinsko metalurgijo zvoka. V obeh primerih smo priče težki in mogočni industriji zvoka. Album odpira intro miniatura Barbarians Are Coming, ki z orientalno plemensko ritmiko nakazuje smer, ki jo je začrtala Noctiferia. Uvodni naslov je vzet iz prve vrstice skladbe Now You Will Pay, ki na Reformi sledi zlitini uvodnega intra. Gre za izjemen vokalni duet med noctiferijskim Giannijem in Davidom Vincentom, pevcem skupine Morbid Angel, ki ga še dodatno brusijo nabrite kitarske strune in strumna bobnarska ritmika. V Tanz Mit Laibach nas gostujoči vokal Attile Csiharja iz skupine Mayhem spomni na Milanove globoke brazde glasilk, le da se tu za razliko od laibachovske mehanične koračnice znajdemo v peklenski figuraliki zatona demokracije in vzpona totalitarizma. V podtonu se sliši kot gotska rapsodija, a nam Noctiferia s svojo gnevno produkcijo ne pušča dvomov, da gre za zloveščo krvavo mantro prihodnosti. V isto smer gre skladba Smrt za Smrt, ki jo okrepijo meditativne orkestracije in kontrolirani odmerek distorzije. Skladba, katere zimzelenost Noctiferia povzdiguje ravno v času, ko smo sredi novega kulturnega boja. Da ima hudič mlade, najzgovorneje dokazuje skladba Das Spiel Ist Aus, v kateri se krešejo zvočni ornamenti analognega in elektronskega. Ne gre za klasični zvočni crossover, temveč za polnokrven in živ aranžma, ki mu Noctiferia uspešno vdahne novo življenje, polno dramatičnih zasukov. 

Album Reforma zaključuje ultimativni laibachovski antihit Nova Akropola, kjer nam Noctiferia še dodatno izostri vse čute. Srčna metalska kontemplacija, kjer plemeniti gostujoči saksofon Jørgena Munkebyja iz skupine Shining postavi piko na i Reformi. Reformi z velikim R-jem.