24.05.2021

Ropot šumenja

Kolektiv Rojpot, ki ga krmari glasbenik, vsestranski kulturni delavec in vrhunski oblikovalec zvoka Peter Lebar, se na svojem prvencu Rojpot s šumenjem dotika glasbenih višav.

Miroslav Akrapović

Rojpot

Rojpot

Rojpot

samozaložba 2020

Kot lahko preberemo v spremnem besedilu skupine in albuma, je Rojpot šum skupnosti. Šum, ki ga vsi vpleteni v skupinsko glasbeno dogajanje oblikujejo v impresivne notne črtice, na pol poti med filmsko zvočno kuliso in novodobnim skladanjem inštrumentalne glasbe za vsakdan. Toda vsakdan ni ravno vsak dan, kar nam nazorno dokazujejo aranžersko in izvajalsko pestro razpršene skladbe druščine Rojpot. V osnovi gre za zvočno (in lirično) kohezijo vzdušja, ki s produkcijsko dovršenostjo nadgrajuje spontano improvizacijsko domišljijo Petra Lebarja in številnih gostujočih glasbenikov. Ali kot to natančno opisujejo sami snovalci albuma Rojpot, gre za živo tvorbo, ki se spreminja z vsakim novim članom in vsakim novim igranjem. Ta neusahljiva žeja po pravem, odrskem, neposrednem, v pristnem stiku z občinstvom, živem koncertnem izražanju je prisotna skozi celotni scenosled skladb, a to ne pomeni, da album ne odseva svojega jaza tudi ob intimnem sobnem poslušanju, na slušalkah ali zvočnikih. Kajti duh in strast, ki preveva enajst skladb, vključno s kratkometražnim introm, je enakomerno nabit in opit od glasbe kot take. Šum, ki ga vsi vpleteni v skupinsko glasbeno dogajanje oblikujejo v impresivne notne črtice, na pol poti med filmsko zvočno kuliso in novodobnim skladanjem inštrumentalne glasbe za vsakdan. Toda vsakdan ni ravno vsak dan, kar nam nazorno dokazujejo aranžersko in izvajalsko pestro razpršene skladbe druščine Rojpot.

V Svet distrakcije Rojpota ne vstopamo naključno, temveč kot aktivni udeleženci, ki nas na enak način pestijo vsakodnevne težavnostne stopnje življenja, vsem še kako dobro znane. Skladba Chembaluminescence nas prek uvodnega didžeridujevega izdiha popelje v neonska višavja, kjer se v ritmičnem kolesju ob prepletu baročnega čembala trudimo pristati na mehkih tleh. A če se ob tem ujamete na vibracijah skladbe Kamikaza bot,  je edina prava pot plesni podij, kjer se nalezljivi funkovski motivi cepijo z dovzetno basovsko linijo v impresivno zvočno lirično miniaturo, ki učinkuje kot nekakšen novodobni hibrid diskotečnih osemdesetih. Prava poslastica za ušesa je Banditen und polizisten, ki v slogu zvočnega noira poustvarja, reanimira in nadgrajuje klasično filmsko figuraliko akcijskega lova. Skladba Cosmic super highway prestopa meje minimalističnih obzorij in nam postreže z učinkovitim prepletom živahnega nabora zvočnega šumenja, ki deluje poživljajoče tako na misli kot tudi gibe. Vse našteto je le del Rojpotove ropotarnice šumenja, ki bo svojo monumentalno antižanrsko in brezčasno odliko ohranila ne glede na prihodnost in leta, ki so pred nami.