29.10.2016

Domači narezek

V zgodbi in godbi skupine Dr. Norium je veliko štoserstva in cinizma, ki se prepletata z obupom in veseljaštvom, tudi melanholijo in jezo. Vsega po malo – od funka do punka, kot pravijo v skupini.

Igor Bašin

Dnevnik neke psihe

Dr. Norium

Dnevnik neke psihe

samozaložba
2016

V nabiralniku se je znašla plastificirana kuverta. Še preden sem jo povlekel na dan, je bilo jasno, da gre za nov CD. Ko sem videl naslovnico, mi je bilo jasno, da gre za nov slovenski štos. Takrat sem bil z drugim zajebantskim bendom v preresnem razmerju, da bi se šel še en štos sumljive narave. Plošča je odležala na kupu plat, ki čakajo na poslušanje. Ko so preresni časi minili, je napočil čas za Dr. Norium in na vožnji po primorki v smeri proti morju je bila prva asociacija takoj pri roki. Zmelkoow. Ana Pupedan. Mi2. The Drinkers. Zverine. Orlek. Zadruga. Hladno pivo. Atheist Rap. H.K. Banda. In ščepec Buldožerja. V zgodbi in godbi skupine Dr. Norium je veliko štoserstva in cinizma, ki se prepletata z obupom in veseljaštvom, tudi melanholijo in jezo. Vsega po malo – od funka do punka, kot pravijo v skupini. 

Prvemu, s svetoboljem navihanemu komadu Kam je sledil Konec, ki mi je takoj zasmrdel po nečem znanem. Ko je padla naslednja Legenda o Meši, odpeta v hrvaščini, mi je zadišalo po Cocaine Bluesu, ki me je z ruralno trdoto še bolj spomnil na hrvaško Zadrugo iz sosednjega Zaboka. Po punk baladi V krogu noči je s komadom Poslanc, kaplan in ostali spet zasmrdelo po countryu, po Hanku I. Z Mi vsi smo mal pa je postalo takoj jasno, da gre za I Fought The Law. Tisti, ki so bolj vrženi na hard rock, bi v naslednji rockačini Norium takoj prepoznali Nazareth in Bad Bad Boy, sam nimam te sreče. Sledila sta še dva, posavska country balada Sinu in nu metalski punk crossover HEJ HO

Še preden sem se lotil pisanja ocene, sem se lotil naloge, kdo sploh je Dr. Norium. S fotografije me je gledalo pet obrazov, štirje fantje in dekle. Tudi ko sem ime poguglal, ni bilo ravno veliko informacij. Facebook stran prinaša nekaj napovedi istih koncertov in posnetke na youtubu. Potem sem zasledil, da so iz Brežic. Da je imel pevec Aljoša Brečko punk bend WTF?, da je kitarist Alen Roguljić igral v Danger Zone in še eni meni neznani rock skupini, The Road, pa da nastopa kot solist, z bratom Simonom ima bend 4More in igra v akustičnem duu Doris & Allen. O kitaristki Nini Kržan, bobnarju Davidu Simonu in basistu Davidu Sternadu pa nič, čeprav sem v lokalnih novicah zasledil, da so vsi izkušeni glasbeni mački. Če sem prav raziskal, so imeli prvi koncert septembra letos in so skupaj štiri leta. V intervjuju za Koroški radio je Brečko povedal, da je toliko časa potreboval za ureditev vseh pravic za komade, ki so objavljeni na prvencu Dnevnik neke psihe

Od devetih komadov, kolikor jih je na albumu, je šest skladb tujega izvora in z domačim besedilom. Gre za tako ali drugače ponarodele komade, ki se jih po mnenju Brečka nihče ne spomni več. Pod glasbo za uvodno skladbo Kam se podpisuje dobro zamaskiran Bob Dylan. Komad Konec je odpet na temo Busted Harlena Howarda, Legenda o Meši je Cocaine Blues, ki ga poznamo po Johnnyju Cashu. Za blues country hard rock Poslanc, kaplan in ostali so si pri Hanku Williamsu sposodili Long Gone Lonesome Blues. V Mi vsi smo mal so se bolj zgledovali pri The Clash kot pri The Crickets, za paradnega konja Norium pa sem že navedel hardrockovski izvor, Nazareth. Glasbo za V krogu noči so prispevali prijatelji Petar Stojanović, Benjamin Kovač in Timotej Jazbec, druga prijateljska trojka jim je uglasbila HEJ HO, medtem ko je pod komad Sinu podpisan Andrej Brečko. Ta kot da je spesnil svoje pesmi na karaokah doma. Dnevnik neke psihe je njegov songwriterski izliv. Poje, brunda, rohni in pripoveduje o ljudskem, uličnem, gostilniškem, delavskem vsakdanjiku. Skozi ploščo se ves čas hudomušno vleče vonj po trpkem domačem okolju. Dr. Norium je pristen in klen domačijski rock odgovor na domačno javno življenje naše politike in estrade. Takšen rock bend lahko nastane samo v Sloveniji. Če bo ekipa ostala pri konceptu aktivističnih rock karaok, bo prej končala na veselicah kot na rock koncertu, kamor jo za zdaj bolj vleče.