23.05.2021

Ko spregovorijo drevesa

Brane Zorman je v Švicariji v živo izvedel predelano verzijo dela Duh dreves / Dotik.

Marina B. Žlender

Brane Zorman
Foto: Sunčan Stone

Zavod Cona se ne da in deluje dalje, tokrat izven Steklenika, na prostem. Pred Švicarijo v ljubljanskem Tivoliju je zvočni umetnik Brane Zorman v živo izvedel predelano verzijo dela Duh dreves / Dotik. Obiskovalci smo preko slušalk prisluhnili zvočni podobi dreves in njihovega življenja v simbiozi z okoljem. Posnetki ilustrirajo dogajanje v drevesu, od zimskega počitka pa vse do uničenja, pri čemer avtor izpostavlja klimatske spremembe. Zvoki so nadvse sugestivni in nas ob poznavanju teme navajajo, da poskušamo razvozlati njihov izvor ali pa se, nasprotno, predamo zvočni izkušnji brez védenja, zgolj empirično. Tako lahko slišimo hreščanje vej, pretakanje vode, bobnenje in neke vrste ojačano kukanje, bobneči zvok, ki narašča, verjetno drobljenje odpadlega lubja, kot intermezzo pa se iz ozadja zaslišijo ptiči. Dogajanje nadvse plastično poteka med obema ušesoma in daje vtis, kot da smo v samem epicentru. Impulzivno hreščanje in hrumenje, ki verjetno odraža šum vode na listju, spominja na zvoke stare plošče. Plastični prikaz bobnenja ognja in zamolklega nevihtnega bučanja z grmenjem postaja na trenutke spričo svoje silovitosti vse intenzivnejši, skoraj do nevzdržnosti, nato pa se počasi izpoje v tišino po opustošenju. Energična predstavitev učinka klimatskih razmer na drevesa nam je dala iztočnico še za poglobljen razmislek o okoljevarstvenih problemih. Kot vedno je CONA tudi tokrat odprla prostor za preizpraševanje vrednosti narave in hkrati sugestivno podala aktualno zvočno stvarnost.

Zvočni dogodek nas je presenetil z intenzivnostjo in dinamičnostjo predstavitve, ne glede na to, da smo ga doživeli binavralno. Namesto osemkanalne izvedbe smo poslušali preko slušalk kratkega dometa na več frekvencah, ki sodijo k opremi Silent Disco, poleg mikro FM oddajnikov. Kot so pojasnili v spremnem besedilu, omogoča ambisonična tehnologija posebno intenzivno sonično doživetje vpetosti in obkroženosti z zvokom v prostoru, avtor pa lahko s pomočjo te tehnologije zvoke premešča in jih manipulira v 360 kotnem sferičnem prostoru ter ga hkrati posreduje poslušalcem preko običajnih stereo slušalk. 

Večerni dogodek v Tivoliju nas navdaja z upanjem, da se bo zvočno brbotanje zavoda CONA nadaljevalo ne glede na razmere. Sam večer nam je obudil spomin na knjigo Skrivno življenje dreves, saj plastično predstavlja, da so ta še kako živa, da oddajajo najrazličnejše zvoke in se skratka odzivajo na okolje. Energična predstavitev učinka klimatskih razmer na drevesa nam je dala iztočnico še za poglobljen razmislek o okoljevarstvenih problemih. Kot vedno je CONA tudi tokrat odprla prostor za preizpraševanje vrednosti narave in hkrati sugestivno podala aktualno zvočno stvarnost. Do naslednjega dogodka, ki bo, upajmo, že v Stekleniku.