22.07.2012

Kritičen hardcore krik

Aktivna Propaganda je po nekajletnem zatišju izdala novo ploščo z naslovom Podobe iz teme, ki povsem sovpada z duhom trenutnega časa.

Gašper Prus

Podobe iz teme

Aktivna Propaganda

Podobe iz teme

samozaložba
2012

Ljubljanska zasedba Aktivna Propaganda je v slovenskem prostoru prisotna že dobrih deset let, četudi nastopa zgolj občasno. Svojo prvo ploščo, Na ruševinah kapitalizma bomo zgradili pravičnejši svet, je politično najbrž najbolj angažirana skupina na Slovenskem v zadnjih desetih, petnajstih letih izdala že pred osmimi leti, torej leta 2004, a se zadnja leta na koncertnih odrih pojavlja zares poredko, rekli bi lahko celo preredko. Decembrski nastopi Aktivne Propagande v Klubu Gromka so že skoraj tradicionalni, tokratni nastop pa je bil tudi obeleženje rojstnega dne.

Nova plošča z naslovom Podobe iz teme je izšla pred kratkim in v času, ko se v slovenskem političnem in siceršnjem prostoru odvija pravi tornado. Tega prinaša tudi Aktivna Propaganda, vendar v obliki hardcore zvoka oziroma novih materialov, ki so idejno vsaj tako močni kot tisti s prvenca. Lahko bi rekli, da zasedba izdaja plošče takrat, ko ima kaj povedati. Če pogledamo letnici izida obeh plošč, ugotovimo, da sta izšli, ko je (bila) slovenska politična oblast v rokah desničarskih strank. Tokrat z visoko iztegnjeno pestjo v zrak Aktivna Propaganda izraža gnev nad tem, kar se trenutno dogaja po svetu in predvsem doma. Poje v maternem jeziku, ena od skladb pa je v srbohrvaščini. Skupina je torej osredotočena predvsem na domači prag oziroma se dotika težav, ki se dogajajo v neposredni bližini. Pomenljivi so že naslovi skladb, kot so naslovna Podobe iz teme, zatem Na zahodu nič novega ali pa Ker (ni)smo blago.

Tako imenovana politična hardcore estetika, ki se upira vsem omejevanjem človekovih svoboščin, je v svetu prisotna že desetletja, vendar je glede na neprestane svetovne viharje vseskozi aktualna; hkrati se zdi, da bo prisotna še vrsto let, saj te teme enostavno nikoli ne bodo usahnile. Tovrstno glasbeno izražanje ni pri nas nikoli zamrlo, čeravno bi težko našteli deset podobnih zasedb. Svoj čas je s podobno tematiko stregla ribniška zasedba Golliwog, ki je žal razpadla, še vedno pa je tu nekakšen naslednik Aktivne Propagande, kvintet Final Approach iz Krškega, ki je skoraj ob istem času kot Ljubljančani izdal svojo drugo ploščo.

Zametki hardcore zvoka so se na Slovenskem pojavili v zgodnjih osemdesetih, ko je bila ta subkultura izredno močna. Močna je bila celo v posameznih manjših krajih, najmočnejša pa verjetno prav v prestolnici. Ta opozorilni krik torej odmeva že vrsto let, nato je ob osamosvojitvi za kratek čas izginil in se ponovno pojavil ob prehodu v novo tisočletje. Ravno ko je svoj motor zagnala Aktivna Propaganda.

Za razliko od prvenca je produkcijsko to veliko bolj dovršena plošča, čeprav hkrati ohranja vonj po garaži.

Sveža plošča, Podobe iz teme, je iz podobnega testa kot prvenec. Težko bi rekli, da se je glasbeni izraz spremenil, dejstvo je tudi, da gre na besedilni ravni za logično nadaljevanje tistega, kar je odmevalo s prvenca. Ploščo krasi eksploziven hardcore zvok, ki korenini globoko v zgodnjih osemdesetih. Napadalne in ostre kitare s preprostimi rifi celo metalske estetike, debela basovska podlaga ter hitro bobnanje – to je inštrumentalna osnova Aktivne Propagande. Angažirani vokal je v prvi bojni liniji in neusmiljeno strelja na krivce za, recimo, socialni nedialog. Za razliko od prvenca je produkcijsko to veliko bolj dovršena plošča, čeprav hkrati ohranja vonj po garaži. Vendar je to dejansko ena od pomembnejših komponent tovrstnega glasbenega izraza; spoliran in zvokovno prečiščen angažirani hardcore je namreč težko iskren. Toda ravno zaradi malce bolj dodelane produkcije so besedila veliko razločnejša od tistih s prvenca, tako da gredo močne besede lažje v poslušalčeva ušesa.

Aktivna Propaganda je na nedavni predstavitvi plošče v Gala Hali na Metelkovi, kjer je bila predskupina prepoznavne ameriške zasedbe Total Chaos, prikazala odrsko formo, ki je učinkovita in prožna. Pri tem je treba omeniti, da kvartet kljub redkim pojavljanjem na koncertnih prizoriščih začuda ohranja odrsko kondicijo in v mnogih pogledih pomete z marsikatero od domačih zasedb, ki jih dosti pogosteje slišimo v živo. Težko bi trdili, da zasedba na albumu postreže s kakšnim res svežim kitarskim zvokom, navsezadnje se s podobno estetiko ukvarja »malo morje« zasedb, vendar je v primeru Aktivne Propagande kombinacija inštrumentalne preprostosti in vokalnega angažmaja zmagovalna formula za verodostojen in prepričljiv izkupiček.