15.01.2017

Petnajstletna glasbena zgodba

Četrti album štiričlanske zasedbe Multiball, ki nosi naslov Gimmie Your Fire, je v samozaložbi izšel konec preteklega leta. Z njo se celjska punk rock zasedba vrača na sceno.

Simon Vene

Gimme Your Fire

Multiball

Gimme Your Fire

Samozaložba
2016

Začetki zasedbe Multiball iz Celja segajo v prvo leto tretjega tisočletja, v prostor in čas, ko je celjsko mladino še razveseljeval mladinski klub KLjUB. Z bogato alternativno glasbeno in drugo umetniško tradicijo vse od sredine šestdesetih je tedaj komaj še sopihal in počasi že prepuščal iniciativo sodobnejšim rešitvam prostorov za mlade. Sodobnejšim rešitvam? Morda z rešitvami, ki so bile bolje spete z novo paradigmo tržnega gospodarstva in slovenskih sanj. No, Celje je vsekakor prostor, kjer je takrat lokalna mladostniška glasbena zasedba Multiball pognala korenine. Glasbena pripadnost benda se je oblikovala tudi bolj globalno in seveda regijsko. Do prvega resnejšega studijskega albuma je v prvih letih novega milenija odigral kakšno stotnijo koncertov po domači grudi in v sosednjih evropskih satelitih. Low Value (Maribor), Backstage (Ljubljana), Leaf – Fat (Ljubljana) so imena domačih skupin, ki se najpogosteje pojavljajo ob nastopih Multiballa na slovenskih odrih. Med mnogimi pozitivnimi odzivi na novince na sceni se je ob najavi prvega albuma At Last!, izdanega leta 2004 za domačo založbo Panika Records, zapisalo: »Svet je preplavil novi val punk rocka. Kalifornijski val. Melodičen, brez izzivalnih komadov, agresije, uporniških sporočil. Blink182, Good Charlotte, NOFX, Green Day … In z omenjenim bendom in albumom je kalifornijsko sonce obsijalo tudi nas« (RockOnNet, junija 2004). Leta 2005 izide drugi album z naslovom Endless Journey, ki stke povezave z italijansko založbo Indelirium Records in Celjane postavi na oder skupaj z zvenečimi imeni evropskega in ameriškega melodičnega hard core punka, punk rock skaja in drugimi izvedenkami melodičnega, plesnega, popularnega hitrega in tudi trdega kitarskega rocka. Leto 2008 prinese skupen nastop z zvezdami melodičnega hard cora iz Bad Religion, ki pa jih zanimajo tudi dosti bolj žgoče teme sodobnega življenja in ne le najstniški dolgčas ter mladostni brezglavi optimizem. Album The Days That Follow ... izide naslednje leto za domačo Celo pametno založbo in z nadaljnjim sodelovanjem z Indelirium Records.

Že s prvim dolgometražnim albumom so je Multiball žanrsko utrdil. Bend nikakor ni bil blizu zaničevanim punk bendom iz šestdesetih, na neki način bližje surf rockovskim hedonistom kot protopunku zgodnjih sedemdesetih. Na nek način blizu pub rockovskega hita The Boys Are Back In Town Ircev Thin Lizzy kot tudi ameriškim prvakom punk rocka Ramones ali Misfits iz sredine sedemdesetih. Popularnost britanskih punk rock bendov, ki se je kovala na glasbenih lestvicah na Otoku ob koncu sedemdesetih, je v osemdesetih radikalno razdelila glasbeno punk gibanje na bende znotraj in izven primeža glasbene industrije. Znotraj glasbene industrije je bil punk rock žanr, medtem ko je zunaj ostalo živopisno gibanje, ki z dovolj kritične razdalje preko neodvisnih medijev sledi spremembam v družbi, jih beleži in ustvarja.

Četrti album štiričlanske zasedbe Multiball, ki nosi naslov Gimmie Your Fire, je v samozaložbi izšel konec preteklega leta. V slabih tridesetih minutah se tekoče naniza devet skladb. V uvodu doživimo hardkorovski hitrostni adrenalinski dir, ki se v naslednjih skladbah upočasni in zavije tudi v bolj rokovske plitvine. Predvsem je veliko prostora za skupinsko prepevanje družno z občinstvom. Energija je nabrita skozi celoten album, ne manjka zanimivih kitarskih prijemov ne solističnih vragolij. Ritmična podlaga nenehno koplje osnovo, ki te zavrti; v diru te raztrešči in te v upočasnjenem tempu pospremi po prostoru, morda celo umirjeno nabrusi pete. Bend za veselice! Da, za tiste ljudske dogodke, kjer ljudje stopimo skupaj, kaj zvrnemo in zapojemo. Predvsem pa smo veseli in optimistični. 

Besedila v skladbah z nove plošče zasedbe Multiball niso povsem po tem kopitu. So kratka, jedrnata, z dovolj ponavljanja fraz, da si jih hitro zapomniš in se pridružiš opevanju napornih življenjskih prilik, boja in vere v lastno moč ter seveda zmago. Prilike bijejo boj same s seboj in še z zunanjimi sovražniki, pred navalom katerih se ponosno zatečejo k magični pomoči; tudi tako, saj poznate: zapreš oči, počakaš, odpreš oči in problema več ni. Pravzaprav precej donkihotovsko, predvsem pa zelo spevno. Dobro gre v ušesa tudi angleški jezik, ki ne razkriva slovenskega porekla. Torej še en obetajoč izvozni izdelek, preverjen, očiščen vseh nečistoč, pri čemer pa še vedno zveni močno in glasno. Vokali so v zvočni sliki porinjeni naprej in si ta prostor delijo z bobni. Kitarski direndaj je uspešno ukalupljen v podlago petja in dovolj izpostavljen v instrumentalnih delih.

Celjski četverec z zadnjim izdelkom nadaljuje začrtano pot ter jo nadgrajuje z izvajalsko zrelostjo in dobro studijsko produkcijo. Album lahko postavimo v vrh všečne sodobne kitarske glasbe tako doma kot tudi prek meje, vse tja do Amerike in nazaj. No, saj od tam nekje zasedba Multiball črpa osnovo svojega ustvarjanja, ki bi jo lahko imenovali kar sodobna trdo kitarska americana ali tudi pop punk. Seveda ne gre prezreti domačih korenin. Na misel pridejo Niet in Quad Massacre, pionirji slovenskega melodičnega hard core punka iz osemdesetih; prav tako tudi v devetdesetih letih formirani Elvis Jackson iz Vipave, bend, ki še danes velja za glasbeno hitrorokovsko atrakcijo tudi zunaj meja; ne smemo izpustiti niti odlične zasedbe Golliwog z ženskim vokalom, ki prav tako spada med glasbene sodobnike in sorodnike zasedbe Multiball. Ne zamerite vsi prezrti. Melodičen hitri punk rock se je v slovenskem prostoru oblikoval v glasbeno sceno z mnogimi bendi in morda na trenutke postal celo edina pravoverna oblika po punk bumu s konca sedemdesetih let, zato bi naštevanje vseh bolj ali manj pomembnih bendov od začetkov v osemdesetih preko televizijskih devetdesetih do današnjih festivalskih lahko trajalo v nedogled.

Petnajstletna glasbena zgodba zasedbe Multiball verjetno ni tako blesteča, kot so zveneči presežniki, s katerimi opisujemo njeno ustvarjanje. Ali pač? Sedemletni premor od izida tretje plošče je skupaj s konsolidiranjem zasedbe in intimnega življenja zasedbi prinesel še bolj dovršen in všečen album. Glasba se še drži punk rockovskega izročila, a se hkrati neposredno spogleduje še s preizkušenimi mainstream rockovskimi trendi. Na spletni strani benda lahko kupite digitalni album za devet evrov in s tem morda pripomorete, da bo Multiball do popolnosti materializiral četrti album z naslovom Gimmie Your Fire.