19.12.2021

Popotniški vodnik

V času, ko so globalna popotovanja zreducirana na pogum popotnikov, ki pa ga močno krnijo vsakodnevne spremembe v številu okuženih in režimih na mejah in pokrajinah, se album A Guide for Lost Travellers zdi kot utopija nekega davnega časa.

Miroslav Akrapović

A Guide for Lost Travellers

X.U.L.

A Guide for Lost Travellers

Klopotec
2021

A Guide for Lost Travellers nikakor ni klasično glasbeno delo, četudi sodobni glasbeni klasicizem kar buhti pod skladateljsko in izvajalsko taktirko Gašperja Selka z umetniškim imenom X.U.L.. Podobno kot že na prvencu VOID – A Story About a Man smo zdaj priča čustveni igri not, s katerimi avtor izrisuje intimni svet, ki poslušalca posrka vase. Toda za razliko od predhodnega albuma, ki je zgodbo podajal kot refleksijo človeških lastnosti, veščin in vrlin, se tokrat X.U.L. posveča popotniški fantazmi. Seveda album A Guide for Lost Travellers ni osmišljen kot enosmerni napotek k zaključni destinaciji, temveč s svojo dramaturško prepletenostjo poslušalcu ponuja dovolj zvočnega gradiva za temeljit premislek in pester čustveni odziv. Album A Guide for Lost Travellers ni osmišljen kot enosmerni napotek k zaključni destinaciji, temveč s svojo dramaturško prepletenostjo poslušalcu ponuja dovolj zvočnega gradiva za temeljit premislek in pester čustveni odziv. 

K temu pripomore tudi Gašperjevo sodelovanje z grafičnim oblikovalcem in ilustratorjem Dejvidom Kneževićem, ki je posamičnim skladbam vdihnil vizualne podobe. Ob poslušanju se tako zlahka znajdemo v zvočnih razglednicah (The Path, The Evening Star), ki nam ponujajo podlago za vstop v (za)misli dveh umetnikov. To pa ne pomeni, da se poslušalčeva domišljija lahko zadovolji le v tej simbiozi notnega zapisa in grafičnih risb, že sam album namreč prevevajo ambientalni pejsaži, ki prebujajo prenekatera popotniška doživetja.

Uvodoma smo v skladbi N.S.W.E. priča pulzirajočemu vzdušju, ki se sliši kot razodetje, pred katerim Gašperjeva trobenta odpira naš pogled daleč v daljave. V skladbi When She Left se ob minimalistični klavirski bravuri spominjamo trenutka odhoda, ki s svojo klasično zvočno naracijo globoko zarezuje v naša pozabljena ali potlačena čustva. V podobnem, skoraj filmskem vzdušju se bomo znašli v skladbi La Durée, ki jo Gašper zelo taktno oplemeniti z nekaj bežno elektronskega, ravno toliko, da temeljno klavirsko sozvočje umesti v brezčasen kontekst poslušalčeve dojemljivosti. Poleg izostrene skladateljske mojstrovine, ki inštrumentalno ambientalno glasbo (Aurorae, We Were Here, Do They Know?) povzdiguje na nekonvencionalno, a vsekakor višjo glasbeno raven, nas X.U.L. prijetno preseneti z vokalnima skladbama: rahločutno trip hop balado A Morning Song of a Cloudspotter z Manco Kozlovič na vokalu in poemo Alarm Srečka Kosovela v melanholično preroški interpretaciji Gorana Završnika.