17.07.2020

Prefinjene klubske meditacije

Ljubljanski elektronski producent se vrača s šestimi navdahnjenimi komadi za mlado ptujsko založbo Origin.

Jaša Bužinel

Little Pointers EP

Nitz

Little Pointers EP

Origin
2020

Kljub mladosti bi Tineta Vrabiča brez pomislekov lahko označili za enega bolj aktivnih protagonistov slovenske elektronske glasbene scene. Poznamo ga kot producenta, ki že več kot desetletje ustvarja avtorsko glasbo in nastopa kot live act, soustvarjalca dolgoletne elektronske kompilacije Chilli Space, programskega vodjo ljubljanskega kluba K4 in izkušenega rezidenčnega didžeja, vodjo založbe in serialke AmbientSoup, ki se posveča sodobni ambientalni glasbi, avtorja oddaje Senzorama na Radiu Študent, ki je posvečena sorodnemu glasbenemu izboru, obenem pa tudi kot polovico eksperimentalnega dvojca II/III, ki ga tvori skupaj z Urško Preis. Po nekoliko daljšem premoru, kar se tiče avtorskih klubskih produkcij, se je v zadnjih koronskih mesecih Nitz vrnil s kar nekaj svežimi izdajami. Med njimi najdemo psihedelični electro štikl Coda za kompilacijo pariško-berlinske založbe Rings of Neptune in ambientalno impresijo Antinode za kompilacijo založbe Voiceless iz Nantesa, za katero so med drugimi svoje komade prispevali tudi v Berlinu situirani slovenski producenti Evano, C-pak in 1983, zbrani okoli projekta Imaginary Radio StationsPrav zato se zdi EP Little Pointers nekakšna sinteza tako njegovega producentskega kot tudi didžejevskega kreativnega razvoja zadnjih nekaj let. Na njem se odraža ves Nitzev čut za melodične in ritmične mikromodulacije, ki včasih, kljub temu da jih komajda slišimo, vplivajo na našo percepcijo gruva in s tem na celotno občutenje komada. Nadvse kvalitetna izdaja domačega producenta in mlade založbe!

Ob izdajah za tuje založbe je Nitz za mlado ptujsko elektronsko založbo Origin založil kratkometražno izdajo Little Pointers, na kateri postreže s šestimi navdahnjenimi komadi. Naj omenimo, da je založba, ki deluje od lanskega novembra, doslej nanizala štiri izdaje svoje ustanovitelja Biokida in eno producenta Braika. Za Nitzevo zvočno estetiko, ki pretežno izhaja iz bolj kozmičnih odvodov detroitske electro dediščine in se navdihuje pri detajlnih producentskih postopkih britanskega IDM-a zgodnjih 90. let ter atmosferičnosti dub techna, je značilno, da ne stavi na redukcionistično klubsko funkcionalnost ali predvidljivo zvočno silovitost. Obenem njegov zvočni karakter zaznamujejo vplivi različnih elektronskih podžanrov, predvsem breakbeata in otožnejših odvodov deep housa. V tem smislu njegovega electro izraza ni moč primerjati s hitrimi in bombardirajočimi štikli producentov, kot so DJ Stingray, Sync 24 ali Galaxian, ali s komadi iz didžej setov electro kraljice Helene Hauff. Bližje je zvoku ustvarjalcev druge electro generacije iz poznih 90. let, veteranov, kot so Anglež Carl Finlow, Finec Aleksi Perälä in Američan Gerard Hanson, ki ga poznamo predvsem pod psevdonimoma Convextion in E.R.P. Nitzevi aranžmaji so namreč fokusirani na glasbene mikrodogodke, na detajle, ki vznikajo in izginjajo iz njegovih produkcij, na piske, bleepe, nenavadne permutacije sintovskih melodij in pršenja padov, ki njegovim produkcijam dodajajo prostorsko dimenzijo. 

Pri Nitzu gre za nadvse meditativen elektronski izraz, ki tudi v objemu domačega kavča nudi asociativno bogato poslušalsko izkušnjo, saj nas sinkopirani ritmi, mistične melodije in zadimljene atmosfere vodijo skozi marsikatero časovno-prostorsko razpoko. Toda kot smo obiskovalci ljubljanskih klubov spoznali v zadnjih nekaj letih, nas Nitz v tovrstne introspektivne momente, ki plesalcu nudijo trenutek za oddih in refleksijo, rad zvabi tudi v svojih didžej setih. Rejverji dobro vedo, kaj se sproži ob tistem enkratnem momentu, ko se komad iz določenega tesnobnega razpoloženja v trenutku prelevi v metaforo za sonce, ki je prodrlo skozi oblake. Prav to se, denimo, na čudovit način zgodi v sklepnem delu štikla Little Pointers. Prav zato se zdi EP Little Pointers nekakšna sinteza tako njegovega producentskega kot tudi didžejevskega kreativnega razvoja zadnjih nekaj let. Na njem se odraža ves Nitzev čut za melodične in ritmične mikromodulacije, ki včasih, kljub temu da jih komajda slišimo, vplivajo na našo percepcijo gruva in s tem na celotno občutenje komada. Nadvse kvalitetna izdaja domačega producenta in mlade založbe!