15.05.2019

Prepričljiv nastop zasedb Zavoda sv. Stanislava

V četrtek, 9. maja, smo v Stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu prisluhnili četrtemu izmed osmih koncertov cikla Novomeškega sakralnega abonmaja. Predstavili so se nam zbori, solista in orkester Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane pod vodstvom dirigenta Damijana Močnika.

Tjaša Primc

Novomeški sakralni abonma
Foto: © Novomeški sakralni abonma

Z ustanovitvijo Sakralnega abonmaja je v Novem mestu zapihal svež glasbeni veter, za kar gre zahvala podpornikoma in organizatorjema: Zavodu Friderik Irenej Baraga in Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja. Ljubitelji sakralne glasbe smo tako pridobili niz brezplačnih, a vrhunskih koncertov. Tudi na tokratnem koncertu je bila do zadnjega sedeža napolnjena cerkev sv. Nikolaja, kar je zagotovo še ena potrditev več, da je omenjeni cikel v Novem mestu in okolici dobro sprejet in nujno potreben. Izvajalci so pripravili program, prepleten z vokalnimi, inštrumentalnimi in vokalno-inštrumentalnimi deli. Vse zasedbe je vodil priznani slovenski skladatelj in dirigent Damijan Močnik.

Ta vzgojno-izobraževalna ustanova načrtno in sistematično poskrbi, da je njihova zborovska piramida celostno zaokrožena. Z glasbeno šolo, ki obeležuje 20-letnico delovanja, sodelujeta vzajemno tako pri skupnih projektih kot pri individualnemu učenju vokalne tehnike. In takšno odlično sodelovanje in podpora seveda prineseta odlične rezultate, kot smo lahko osebno izkusili obiskovalci koncerta v okviru Novomeškega sakralnega abonmaja.

Na oder je prvi stopil Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije. Predstavil se nam je z delom O Salutaris hostia litvanskega skladatelja in profesorja Vytautasa Miškinisa ter skladbo Beautiful river Roberta Lowryja, za katero je priredbo napisal William Hawley. Zbor je deli izvedel na zavidljivem nivoju, z izvrstno dikcijo in zelo zrelim podajanjem besedila. Nato je Komorni zbor Megaron, ki združuje nekdanje pevce zborov Škofijske klasične gimnazije, z nastopom naša pričakovanja postavil še za stopničko višje. Mogočno je zazvenelo delo Richte mich Gott Felixa Mendelssohna Barholdyja, ki je pisano za osemglasni mešani zbor (SSAATTBB) oziroma dvozborje. Skladba nam je ponudila novo izraznost, skladatelj pa je z izmenjevanjem dveh zborov ustvaril zvočno slojevitost. Petglasna himna Verbum supernum prodiens skladatelja Damijana Močnika je vzbudila tisto najglobljo molitev, ki je prisotna ob religioznem čustvovanju tako ob trenutku veselju kot žalosti. Združena zbora sta nato z južnoafriško ljudsko pesmijo Indodana v priredbi Michaela Barretta in Ralfa Schmitta smelo zaključila prvi, a cappella del koncerta. 

Godalni orkester glasbene šole na Zavodu sv. Stanislava je pod mentorstvom Draga Arka in pod vodstvom Damijana Močnika izvedel 4. stavek Frolicsome finale simple simphony Benjamina Brittna. Umestitev inštrumentalnega dela med tako mogočni skladbi se mi je zdela čudovita poteza. Poslušalci smo se tako lahko pripravili na Otroško mašo Johna Rutterja, vokalno-inštrumentalno delo, ki je pisano za mešani pevski zbor, otroški pevski zbor, sopran solo, bariton solo in orkester. Že prej omenjenim sestavom so se pri tem pridružili sopranistka Marta Močnik Pirc, baritonist Miha Zupanc Kovač ter Mladinski zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja; slednjega je pripravila dirigentka Nadja Janežič, godalni orkester pa se je okrepil s trobili, pihali, tolkali in harfo. Mašo iz petih glasbenih stavkov je skladatelj postavil v okvir liturgičnega besedila, ki vsebinsko odseva dogodke in občutke enega dne od jutra do večera, lahko pa si jo predstavljamo tudi kot življenjski cikel od rojstva do smrti. 

V Zavodu sv. Stanislava je glasba – v okviru te pa predvsem zborovsko petje – prvina, ki otroke spremlja od vstopa v vrtec naprej. Ta vzgojno-izobraževalna ustanova načrtno in sistematično poskrbi, da je njihova zborovska piramida celostno zaokrožena. Z glasbeno šolo, ki obeležuje 20-letnico delovanja, sodelujeta vzajemno tako pri skupnih projektih kot pri individualnemu učenju vokalne tehnike. In takšno odlično sodelovanje in podpora seveda prineseta odlične rezultate, kot smo lahko osebno izkusili obiskovalci koncerta v okviru Novomeškega sakralnega abonmaja.