20.08.2023

Skrb za sceno

Vozlišče glasbenega in družbenega na festivalu Grounded premierno predstavlja dobrodelna kompilacije različnih ustvarjalk in ustvarjalcev, katere celotni izkupiček bo namenjen »LGBTIQ+ vojski v Ukrajini«.

Špela Cvetko

Grounded - Peace VA

Različni izvajalci

Grounded - Peace VA

Festival Grounded
2023

Festival Grounded je rezultat dolgoletnega grajenja scene dveh ključnih akterk, Nine Hudej in Nine Kodrič (NinaBelle). Soustanoviteljici lokala Pritličje in platforme Ustanova, nekdanji glasbeni vodji kluba Monokel, kritični družbeni organizatorki, ki ustvarjata v duu Warrego Valles, sta od samega začetka mednarodne scene sodobne klubske eksperimentalne elektronike to kot prvi širili v Sloveniji. Festival Grounded ruši žanrske meje in pričakovanja elektronske glasbe in klubske kulture ter spodbuja k premisleku o svetu z diskurzivnim programom. Kompilacija z enakovredno zastopanostjo lokalnih slovenskih, regionalnih balkanskih in vzhodnoevropskih umetnic ter globalno poseljenih glasbenikov nasprotuje marginaliziranju določenih geografskih delov znotraj klubske kulture. Grounded brez kompromisov kurira sodobno elektronsko sceno, ki po desetletju transžanrskega brstenja stilsko pridobiva ustaljeno mesto, a ostaja radikalna s principi DIY in poseganjem v družbo.

Letos vozlišče glasbenega in družbenega na festivalu premierno predstavlja založništvo PEACE VA, dobrodelna kompilacije različnih ustvarjalk in ustvarjalcev, katere celotni izkupiček bo namenjen »LGBTIQ+ vojski v Ukrajini« in bo »podprl prizadevanja Ukrajine za pravičnost in mir«. Kompilacija je manifest glasbene vizije dogodka in specifične teme v sami glasbi ni mogoče najti. S tem podvaja usmeritev programa festivala: oba je možno konzumirati brez interakcije s kritično prakso diskurzivnega pola. Kompilacija v grobem odraža dve poslušalski populaciji, in tista, ki se bo ukvarjala z glasbo, bo v uri in tri četrt dolgem izdelku združila užitek z nišnimi, eksperimentalnimi in osveženimi elektronskimi glasbami. Petindvajset predstavljenih del, ki vključujejo nabor vseh niš in zastopstvo tako preteklih kot letošnjih nastopajočih, kompilacijo preoblikuje v nekakšno atmosfersko plejlisto festivala. Ključne informacije na ravni metapodatkov za oblikovanje potrošnega platformnega paketa bi v tem primeru bili načrtne napake, krpanke, platforme s kul vajbom, unikatni soundpacki ter VR-ovska džungla plesne klubske muzike. 

Enajst slovenskih projektov na makroravni priča o mreži, ki sta jo Nini spletli v letih sodelovanja. Luka Prinčič besedni premislek o trajnostno naravnanem svetu metamorfno prestavi v glasbeno igro nasekljanega, super hitrega protikapitalističnega jungla. Naklonjenost ljubljanske scene britanskemu hardcore kontinuumu zastopata tudi msn gf s solidnim kosom UKG-ja in Fujita Pinnacle z wunderkindovskim uvidom v sodobno reinkarnacijo večslojnosti jungla. Na kompilaciji, ki večinoma zajema najbolj ekscentrične izraze, zlahka preslišimo dvidevat, vendar nosi komad pigments v sebi bogato nianso electro acidovskega transa. Posebneža nabora sta tudi muzikačaka in SsmKOSK, katerih alternativnost je vezana na njun izolacionizem in generacijsko razliko koncepta digitalnega. muzikačaka z mistiko in one woman grandiozno srhljivostjo spominja na Laurie Anderson, medtem ko SsmKOSK v harsh noisu uničuje bit za bitom in beat za beatom. Ne gre enostavno za prispevka mlajše generacije, ki večinoma zavzemajo plesišče Festivala Grounded, a hkrati stereotipna podoba generacije Z, kot jo je še pred par leti poosebljala orbita s trapom spojenih pop sodobnikov, v svoji ustaljenosti ne more več predstavljati napredno začinjene sodobnosti. Takšna sta komada srednjeveško orgelskega trapa ascyth & gabi98 ter asociativno razvijajočega fiji3000. Življenje določenega trenutka v drugačni, uživaški interpretaciji v polno zadeneta sami Nina Hudej in Nina Kodrič v podobi Warrego Valles, ki se predstavita z ekstatičnim hardcorom mehko sintetičnega srca. Med predstavljenimi ostaneta le še nova obraza: GO4T (Než iz zasedbe Lovekovski) z igričarsko trzajočim svobodnjaškim technom in samosvoj duo mala roza muca s prešernovsko poetičnostjo, ki se sliši, kot bi slovenskega očeta obsedel kriptopunk virus. 

Kompilacija z enakovredno zastopanostjo lokalnih slovenskih, regionalnih balkanskih in vzhodnoevropskih umetnic ter globalno poseljenih glasbenikov nasprotuje marginaliziranju določenih geografskih delov znotraj klubske kulture. Grounded brez kompromisov kurira sodobno elektronsko sceno, ki po desetletju transžanrskega brstenja stilsko pridobiva ustaljeno mesto, a ostaja radikalna s principi DIY in poseganjem v družbo. Mnogi izmed predstavljenih ustvarjalcev so sami promotorji, pisci, tehniki ali pa na kakšen neumetniški način skrbniki scene. Javno živijo življenje, h kateremu kliče festival, predani umetniški neodvisnosti in izgradnji družbenih alternativ. Izdaja nam zato ostane v mislih kot opomnik upanja za boljšimi horizonti, četudi se izgubimo v prebogatem izboru posameznih ustvarjalcev.