23.04.2021

Več nas je!

Pregledna kompilacija domačega punk rocka preteklega leta zaobjame široko paleto bendov, ki so v preteklem letu objavili ploščo, ter razgrne živo in dejavno plejado, ki se tako ali drugače peča s punk rockom.

Igor Bašin

Punk rock val 20

Različni izvajalci

Punk rock val 20

Slovenski punk rock portal
2021

Tudi letos je Slovenski punk rock portal objavil pregledno kompilacijo domačega punk rocka preteklega leta. Za inventurnim izborom dvaindvajsetih bendov stoji trio Matejev: za organizacijo in izvedbo koncepta sta skrbela Matej Urbanč in Matej Velkavrh, uredniško taktirko je držal Matej Zakrajšek. Poleg digitalne različice je Punk Rock Val 20 na voljo tudi na fizičnem nosilcu zvoka, CD-ju. Zaradi omejenega fizičnega prostora tokratna kompilacija prekinja z dosedanjo prakso serije in tako namesto dveh komadov vsakega izmed izbranih avtorjev zastopa po ena skladba. Kar pa kompilaciji ne jemlje zaleta: kot doslej zaobjame široko paleto bendov, ki so v preteklem letu objavili ploščo, ter razgrne živo in dejavno plejado, ki se tako ali drugače peča s punk rockom. Četudi se bo leto 2020 zapisalo v zgodovino s svetovno zdravstveno krizo, ki jo je sprožil koronavirus, in si ga bomo zapomnili po bolezni, smrti, strahu, ukrepih, aferah, policijski uri in represiji, je vsak tak dokument, kot je Punk rock val 20, več kot dobrodošel ne samo za raziskovalce in vse, ki pridejo za nami, pač pa tudi za sodobnike, saj nam je v opomin, v kakšnem času sploh živimo. In opomnik je, da ves punt, ki ga sproža in bruha punk rock, ni namenjen samemu sebi, ampak izvira iz konkretne situacije.

Kompilacija nas odnese v džunglo bendov, ki so s korono izgubili tla pod nogami in bili prisiljeni ponikniti v svojih luknjah. Odsotnost koncertov in klubskega vrveža bo ob vseh križih zadnjega leta zagotovo pustila globoke rane, zato bo prihodnja kompilacija z letnico 21 toliko zanimivejša, saj bo njen levji delež rezultat karantene, samoizolacije in zaprte družbe oziroma jeze ali tesnobe, besa ali nemoči, ki so se nakopičili ali potlačili v času pandemijskih ukrepov, omejitev in represije. Na Punk Rock Valu 20 pa so še komadi, ki imajo zametke in temelje v predkoronskih časih. 

Častno mesto otvoriteljev kompilacije je pripadel Pankrtom, ki so lani doživeli vinilni ponatis prvenca iz leta 1980. Na Punk Rock Val 20 so se uvrstili s koncertnim posnetkom Kdo so ti ljudje s koncerta v Stožicah leta 2017 oziroma z žive plošče Stožice 2017 – Gospodje jest vam ne verjamem, torej obeleženjem štiridesete obletnice objave Dolgcajta. Od pionirjev našega punka so na kompilaciji še idrijske Kuzle, ki so lanski štirideseti jubilej nastanka obeležile s kompilacijo predelav Naredte revolucijo (za) KuZle (gre). Na Punk Rock Valu 20 jih najdemo z renoviranim komadom Ampak men se zdi …, objavljenim pred desetimi leti na Še pomnite KuZle, tovariši? V kategorijo veteranov sodijo še pomurski Odpisani, ki nadaljujejo v novi formaciji in so lani objavili EP Raised Fist. Preostali večinski delež zasedb in izvajalcev na kompilaciji sodi med generacije iz zadnjih dobrih desetih let. Med reaktiviranimi povratniki velja omeniti mariborski zasedbi EET in Ne Gnjavi, medtem ko se je koroška UnderPodnGrabn z lani spomladi izdano ploščo Negative Influence poslovila. Lani so prvence izdali postojnski bend CarlxJohnson, koroški Spy Abuse ter celjski Tidal Waves in Slovinjen, medtem ko Jasmin »Jess Davy« Alibegič iz Gorenje vasi vztrajno preseneča z ultraproduktivnim bendom Sorrow. Med produktivneže lahko uvrstimo tudi mariborski kvartet Iritator, ki je lani poleg albuma objavil še dve split izdaji in EP, ter one-man-band Slund iz Radencev, ki je ob albumu objavil ploščo predelav in split-ploščo. Na kompilaciji najdemo še en en-človek-bend, Smedja in Smetke, medtem ko je Matthias von Stumberger po objavi tretjega albuma s člani UnderPodnGrabn, 7AM in Britof sestavil živo zasedbo Matthias von Stumberger und Seine Jugend. S sobno produkcijo se ukvarja tudi Ivo Lozej iz skupin Iamdisease, The Hoax Program, Elodea in Low Punch, ki je pod imenom Trinajst povil dve izdaji, na sami kompilaciji pa zasedel zadnje mesto, saj se s svojo programirano glasbo opazno oddaljuje od punk rocka, kar nikakor ne velja za klene Novogoričane Neverend. Uvrstitev zasedb Inmate, Čao Portorož, Suzi Soprano, Nikki Louder in Balans na Punk Rock Val 20 le še okrepi prepričanje, da je ekipa Slovenskega punk rock portala z veliko žlico zajela raznolik ustvarjalni utrip na domači punk rock grudi ter na široko odstrla njegovo neortodoksnost, kar punk rock v svoji srčiki ravno je oziroma naj bi bil, saj je najboljši, ko preseže šablone.   

Četudi se rado ponavlja, da bi najraje pozabili na kruto leto 2020, ga ne bomo, njegova krutost še traja. Četudi se bo leto 2020 zapisalo v zgodovino s svetovno zdravstveno krizo, ki jo je sprožil koronavirus, in si ga bomo zapomnili po bolezni, smrti, strahu, ukrepih, aferah, policijski uri in represiji, je vsak tak dokument, kot je Punk rock val 20, več kot dobrodošel ne samo za raziskovalce in vse, ki pridejo za nami, pač pa tudi za sodobnike, saj nam je v opomin, v kakšnem času sploh živimo. In opomnik je, da ves punt, ki ga sproža in bruha punk rock, ni namenjen samemu sebi, ampak izvira iz konkretne situacije. Slovenski punk rock portal ni podlegel verigam zaprtja družbe in javnega življenja, nadaljuje s svojim poslanstvom in ohranja tradicijo objavljanja pregledne kompilacije. V prvi vrsti tako opozarja, da se punk rock ne da. Ali kot bi rekli v Let 3: »Ima nas još!«