12.07.2016

Vse barve saksofona

Nova Gorica je letos med 29. junijem in 10. julijem že 20. leto zapored gostila Mednarodno srečanje saksofonistov.

Tomaž Gržeta

James Carter z Big Bandom RTV Slovenija
Foto: Matej Vidmar

Nova Gorica je letos med 29. junijem in 10. julijem že 20. leto zapored gostila Mednarodno srečanje saksofonistov. V ospredju letošnje jubilejne edicije je bilo predvsem prestižno tekmovanje saksofonistov na mednarodni ravni, v festivalskem programu pa so se zvrstili koncerti vrhunskih saksofonistov in mojstrski tečaji z uglednimi profesorji. Poleg umetniškega vodje Matjaža Drevenška (SLO) so poučevali, nastopali in udeležence tekmovanja ocenjevali Claude Delangle (FR), Guillaume Orti (FR), Steven Mauk (ZDA), Gordan Tudor (HR), Lev Pupis (SLO) in Dejan Prešiček (SLO). Drevenšek in Delangle sta vodila tudi mojstrski tečaj saksofona, ki se izvaja vsako leto.

Dvorana novogoriškega Kulturnega doma je v soboto gostila finale 8. Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Sloveniji. Od 34 tekmovalcev se je do finalnega večera prebilo 5 izvrstnih mladih saksofonistov: Nele Tiebout (BE), Vitaly Vatulya (RU), Kalle Oittinen (FI), Domen Koren (SLO) in Jan Gričar (SLO), ki je v finalu tudi zmagal. Vse finaliste so čakale bogate nagrade, ki so jih priskrbeli Kulturni dom Nova Gorica, Glasbena šola Nova Gorica, Društvo slovenskih skladateljev in Glasbeno društvo Saksofonija. Zmagovalcu je uspeh med drugim prinesel sopranski saksofon znamke Selmer ter honorirana koncerta v prihodnji koncertni sezoni Glasbene mladine Slovenije ter na naslednjem Srečanju saksofonistov v Novi Gorici. Finalisti so obvezno skladbo (Frank Martin, Balada za saksofon in orkester) ter skladbo po lastnem izboru (Jacques Ibert, Concertino da camera za altovski saksofon in enajst inštrumentov; Henri Tomasi, Koncert za altovski saksofon in orkester; Jeanine Rueff, Concertino za altovski saksofon in orkester) izvajali ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Krečiča, ki se je v finalu pri ocenjevanju pridružil strokovni žiriji. Po lepoti tona in ekspresivnosti igre je izstopala Nele Tiebout, medtem ko smo pri Domnu Korenu občudovali lahkotnost in hkrati zrelost interpretacije. Jan Gričar je s svojih nastopom vendarle deloval najprepričljivejše, in to tako s tehničnega kot slogovnega in izraznega vidika. Vsi tekmovalci so pokazali izjemno tehnično spretnost in muzikalnost ter sproščenost na odru in sposobnost izražanja globokih glasbenih misli tudi v tako stresni situaciji, kot je tekmovanje. S tem so dokazali, da izvrstnih mladih saksofonistov ne vzgajajo le v tradicionalnem središču saksofonizma, Parizu, temveč širom Evrope.

Še posebno razkošno praznovanje jubileja Srečanj pa je bilo v nedeljo: zaključni koncert v amfiteatru pred Kromberškim gradom je postregel z nastopom slovitega ameriškega jazz saksofonista Jamesu Carterju in njegovega tria, ob katerem so nastopili tudi prej omenjeni solisti, mentorji oziroma člani strokovne žirije tekmovanja ter Big band RTV Ljubljana pod taktirko Lojzeta Krajnčana. Na sporedu James Carter Organ Tria so bila dela Djanga Reinhardta. Kot solist je Carter zablestel tudi z Big bandom, v Privškovem Rožniku in Krajnčanovi pesmi Kolk je pa ura. Kot jazzovska skladatelja sta se predstavila tudi Orti in Tudor. Sijajni zvok big banda, ognjeviti nastop ameriškega tria in saksofonski septet mentorjev je na oder pripeljal kar 13 saksofonistov. Prepoln amfiteater, svetlobni učinki in prelep poletni večer so poskrbeli za to, da zlepa ne bomo pozabili tega spektakla. Vsekakor pa je treba omeniti eno malenkost: sodobna jazzovska glasba zmore izraziti najširši spekter človeških emocij, vendar je tokratni koncert poskrbel bolj za show kot za katarzo. Ampak nič hudega, v kontekstu praznovanja je takšno vzdušje vsekakor naletelo na val navdušenja.

Novogoriška saksofonistična Srečanja so že vrsto let sad uspešnega sodelovanja Kulturnega doma Nova Gorica z Glasbeno šolo Nova Gorica, Glasbenim društvom Saksofonija, Slovensko filharmonijo, RTV Slovenija, Mestno občino Nova Gorica in drugimi partnerji. Z besedami Pavle Jarc, direktorice novogoriškega Kulturnega doma: »Nova Gorica je z Mednarodnim srečanjem saksofonistov postala prepoznavna v slovenskem in širšem mednarodnem prostoru in se na svetovni zemljevid vpisala kot mesto saksofona. Sedaj je potrebno samo ambiciozno zreti naprej ter vse te izjemne dosežke bogatiti z novimi, svežimi vsebinami.« Ob pogledu v prihodnost so vse ljubitelje saksofona in zveste spremljevalce Srečanj z optimizmom obarvale tudi besede novogoriškega župana Mateja Arčona, ki je organizatorjem festivala obljubil podporo občine tudi v prihodnjih letih.