27.09.2021

Morske prigode

Žiga Aljaž, ki ga poznamo kot vsestranskega glasbenega in vizualnega ustvarjalca, se je na novem solističnem mini albumu odtisnil v katarzični morski arhipelag premišljevanja sveta okoli sebe.

Miroslav Akrapović

More

Žiga Aljaž

More

samozaložba
2021

Album More se že ob naključnem poslušanju sliši kot terapevtsko popotovanje skozi čas in prostor. Ni mogoče ubežati njegovemu nostalgičnemu priokusu v zvoku in besedilu, četudi Žiga Aljaž vseskozi ohranja samosvoj ekstatični slog, ki ga je ustoličil že na prejšnjem solističnem albumu Viže. Tudi tokrat smo priča razkošju minimalističnega zvoka, ki se giblje od folk elektronike pa vse do kitarske akustike. Album More nas bo ohranil v radoživem položaju, tudi ko stopimo iz poletja v jesen. Kajti kljub morskemu pridihu ni mogoče izbrisati avtorjeve refleksije na tukaj in zdaj, vsakdan.

V uvodni skladbi To je naš planet se avtor kritično naslanja na trenutno najbolj perečo okoljevarstveno problematiko našega planeta, ki vse očitneje postaja žrtev kapitalističnega pohlepa 1% prebivalstva. Inštrumentalna skladba Binge trip se sliši kot osvežujoči pobeg na morje, nekakšen popotniški avizo, ki nas popelje iz betonskega vsakdana v naravo. To, da je naš končni cilj potovanja morje, potrdi skladba Pojdimo spet na morje, ki jo Žiga besedno tlakuje z nepozabnimi spomini na klasično morsko ikonografijo. Tudi zvočna spremljava nas nežno zaziba v preteklost, ko sta za srečo zadostovali brisača in plaža, o ozonski luknji in tropskih vročinah pa si nismo belili možganov. Kot vsaka morska zgodba tudi Aljaževa prinaša osebnostno iniciacijo in ljubezen v dvoje, kar najdemo v skladbi Morska deklica, ki se sliši kot nekakšen razuzdano veseli breakthrough punk folk. Mrtvak mojstrsko sklene žanrski krog med trepovsko simboliko in rock kantavtorstvom, v katerem se Žiga meditativno ohranja na morski gladini, kjer njegovo telo uravnava ravnovesje spominov in misli. Na koncu pride Plima, ki na zvočno pitoreskni način, prepoln optimističnih not, zaključuje Aljaževo morsko sago. 

Album More nas bo ohranil v radoživem položaju, tudi ko stopimo iz poletja v jesen. Kajti kljub morskemu pridihu ni mogoče izbrisati avtorjeve refleksije na tukaj in zdaj, vsakdan.