30.05.2020

Desetletnica

Teniversia je dvojna studijska izdaja skupine Torul, s katero se ta ob vsej svoji spoštljivi deseti obletnici glasbenega ustvarjanja predstavlja v drugačni zvočni preobleki. Gre za skrbno načrtovan presek dosedanje diskografije skupine, in še kaj več.

Miroslav Akrapović

Teniversia

Torul

Teniversia

Infacted Recordings
2020

V desetletnem obdobju je skupina Torul izdala šest albumov. Nekatere skladbe z njih so doživele aranžerske, izvajalske in produkcijske različice in se v tej obliki znašle na dvojnem albumu Teniversia. Teniversia je skovanka iz treh nazorno praktičnih pojmov ali motivov: ten + anniversary + version. Pričujoči album pa ni le rojstnodnevno darilo, ki bo zapolnilo fonoteko najvnetejših in najbolj zagretih privržencev Torula. Skozi scenosled dvajsetih avtorskih vokalnoinštrumentalnih odstavkov dobimo popoln vpogled v razvojni skladateljski in lirični cikel benda, od njegovega prvenca Dark Matters (2010) prek albumov In Whole (2011), Tonight We Dream Fiercely (2013), The Measure (2015) do Reset (2016) in lanskoletne studijske uspešnice Hikikomori (2019). K temu naboru so fantje prispevali tudi dva nova promocijska singla, dve čisto novi skladbi You And Me in Best Moments, ki ima vsaka svoj videospot. Torul je vrhunski v svoji temačni spevnosti, ki vselej pušča prostor za svetlobne žarke. In tukaj ne mislim na poustvarjanje občutkov ali dejanj človeške psihe, temveč za nekaj, kar je refleksija situacijskega podoživljanja in zelo introvertirane zgodbe posameznika.

Torul je vrhunski v svoji temačni spevnosti, ki vselej pušča prostor za svetlobne žarke. In tukaj ne mislim na poustvarjanje občutkov ali dejanj človeške psihe, temveč za nekaj, kar je refleksija situacijskega podoživljanja in zelo introvertirane zgodbe posameznika. Ta zmožnost pretakanja lastnih izkušenj v notna besedila, ki kljub temnim oblakom delujejo kot strela iz jasnega, povzdiguje Torul kot elementarno ime znotraj žanra sintetičnega popa. Četudi se privesek pop sliši kot že po formi razpršen v najmanjše artefakte glasbene, umetniške in kulturne banalnosti in trivialnosti, se v Torulovem primeru reflektira in še kako regenerira kot glasbeni postulat ne tako ostrih ločnic z rock in elektronsko glasbo. Povedano drugače, Torul si svojo zvočno kuliso in poetski odmev ustvarja in oplaja na črpališču širokega podzemnega glasbenega območja, katerega začetki datirajo v zgodnja osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Tisto, kar je takrat predstavljalo indie glasbeno sceno, dandanes sodi v inkubator glasbenega sveta, ali bolje rečeno, glasb sveta. Vprašanje je le, koliko odtenkov primarnih in rudimentarnih glasbenih idej se znajde v tem današnjem pop atavizmu, ki se v svetu popa nemalokrat razodeva le kot aktivizem. Zaključek ob spisanem in slišanem pa je sila enostaven: Torul je rudimentaren bend. To dokazuje album Teniversia!