21.12.2020

Duhovne pesmi

V Wolfovem letu sta sopranistka Theresa Plut in orglavka Polona Gantar izdali zgoščenko duhovnih pesmi Huga Wolfa.

Tjaša Primc

Duhovne pesmi

Theresa Plut & Polona Gantar

Duhovne pesmi

ZKP RTV Slo
2020

ZKP RTV Slovenija producira, izdaja in distribuira avdio programe že dobrih štirideset let, video programom pa sledi že več kot dvajset let. Zgoščenke izdajajo hišni ansambli, kot so Big Band RTV SLO, otroški, mladinski in komorni zbor, Simfonični orkester ter drugi vidni in priznani izvajalci. Z dobrim programom sta založbo prepričali tudi Theresa Plut in Polona Gantar. Posneli sta zgoščenko s preprostim in dovolj prepoznavnim naslovom Duhovne pesmi skladatelja Huga Wolfa, in sicer v priredbi za glas in orgle Maxa Regerja, ter jo izdali pri založbi ZKP RTV Slovenija. Pevkin izjemen sopran, jasno ter vživeto podajanje besedila ter izpopolnjena tehnika v vseh legah so zažareli v duu z odlično organistko Polono Gantar, ki ima občutek za fraziranje in niansiranje. Gre za lepo uigran izvajalski tandem.

Ministrstvo za kulturo RS je letošnje leto razglasilo za Wolfovo leto, mineva namreč 160 let od rojstva Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Skladatelju slovenskih korenin sta se s tokratno zgoščenko poklonili sopranistka Theresa Plut in orglavka Polona Gantar. Izvajalki sta v ta namen poleg zgoščenke pripravili tudi niz koncertov, na katerih je z glasbenicama spregovorila avtorica uvodnega besedila na zgoščenki, muzikologinja Katarina Bogunović Hočevar

Na album sta uvrstili štirinajst Wolfovih redkeje izvajanih samospevov. Max Reger, skladatelj, teoretik, pianist, dirigent ter eden največjih organistov svojega časa in častilec Bachove umetnosti, je svoje občudovanje in spoštovanje umetnosti Huga Wolfa izrazil s prirejanjem in interpretiranjem mojstrovih del, zato ne preseneča, da je med njimi tudi deset duhovnih pesmi iz Španske pesmarice ter štiri pesmi Eduarda Mörikeja. Tem lahko prisluhnemo na pričujoči zgoščenki. Skladbe so posnete v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, albumu pa je dodana bogata knjižica s strokovnim komentarjem ter besedila samospevov v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Sopranistka Theresa Plut se je uveljavila z nastopi tako na slovenskih kot tudi mednarodnih prizoriščih pod taktirko slovitih dirigentov in s številnimi uglednimi orkestri. Je velika zagovornica samospevov in njihovega izvajanja, kot umetnica pa izjemno muzikalična, z veliko čustveno močjo, globino in izraznostjo, kakor je dokazala tudi na zgoščenki. Tako pesmi iz t. i. Španske pesmarice kot poezije Eudarda Mörikeja so bile skrbno pripravljene in predstavljene. Pevkin izjemen sopran, jasno ter vživeto podajanje besedila ter izpopolnjena tehnika v vseh legah so zažareli v duu z odlično organistko Polono Gantar, ki ima občutek za fraziranje in niansiranje. Gre za lepo uigran izvajalski tandem. Polona Gantar je sicer tudi glasbena urednica na Tretjem programu – programu Ars Radia Slovenija in avtorica strokovnih glasbenih člankov v glasbeni reviji Glasna, hkrati pa organistka v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. 

Čas je, da zgoščenko s svežo grafično podobo spozna širši krog poslušalcev in se razširi poznavanje Wolfove glasbe. Tako Hugo Wolf kot Max Reger bi bila nad izdelkom navdušena.