04.12.2022

V kraljestvu glasbe je bilo prav kraljevsko

V Slovenski filharmoniji smo bili priča simpatični glasbeno-gledališki predstavi. Glasba zanjo je nastala izpod peresa skladateljice Tadeje Vulc.

TjašaPrimc

Tadeja Vulc: Kraljestvo glasbe
Foto: Darja Štravs Tisu

Slovenska filharmonija v okviru Družinskega abonmaja skrbi za edinstvene glasbene dogodke, s katerimi neguje glasbeni okus mladih poslušalcev in jih uvaja v svet klasične glasbe. Tudi na tokratnem koncertu smo prisluhnili kakovostni in tehtni glasbi, le da v ospredju ni bila zgolj glasba, temveč tudi gledališkost. V soboto, 19. novembra, smo bili v polni dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji priča simpatični glasbeno-gledališki predstavi. Glasba zanjo je nastala izpod peresa skladateljice Tadeje VulcMladi so na koncertu slišali vrhunsko izvedbo vokalno inštrumentalnega dela. Igralci so z interpretiranjem različnih vlog (Gospa Attacca, Kralj Sinkopa, Preudarna Osminka, Radovedna pavza) postajali animatorji – v roke so prijemali igralne karte, na katerih so bile narisane note, znaki, predznaki … Poleg sprostitve in uživanja v glasbi je tako predstava poskrbela za še eno nalogo – otrokom je predala znanje o glasbeni teoriji. 

Kot opiše muzikologinja Veronika Brvar, kantata na duhovit in izviren način razkriva osnove glasbene teorije ter interaktivno uvede mlado občinstvo v razumevanje skladateljevanja, strukture glasbe in uživanja ob glasbeni interpretaciji. Tako glasbo kot libreto je napisala skladateljica sama. Tadeja Vulc, katere ime je dobro znano predvsem v zborovskih krogih, se prav z zborovstvom aktivno ukvarja od leta 1995. S številnimi zbori je prejela najrazličnejše nagrade in priznanja, med drugim zlato plaketo na tekmovanju Naša pesem 2014 v Mariboru. Trenutno deluje kot docentka na oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in je umetniška voditeljica in dirigentka Akademskega pevskega zbora Maribor.

Svoje znanje tako pedagoškega kot zborovskega dela je odlično združila v kantati Kraljestvo glasbe. Za to, da je predstava pritegnila in vzburkala zanimanje tako pri otrocih kot odraslih, pa je zaslužnih več dejavnikov. Režirala je priznana režiserka Eva Hribernik, scenografija je delo Jare Ješe, igrali pa so Vanja Iva Kretič, Simona Kočar in Matej Voušek. Prav slednji so predstavi dali odlično popotnico za to, da smo poslušalci bolj zbrano poslušali ter tudi sodelovali. Njihova igra je bila na zavidljivi ravni. Prav tako kot tudi zborovski del, za katerega je poskrbel Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana. Zbor so pripravljale zborovodkinja Irma Močnik, pevska pedagoginja Tanja Rupnik in korepetitorka Metoda Kink, medtem ko je za njihovo usklajeno koreografijo poskrbela Pia Rener. Igrali so člani Orkestra Slovenske filharmonije. Da je predstava lepo tekla in da note niso bežale, jih je z dirigentsko paličico lepo usmerjal in vodil dirigent Slaven Kulenović.

Mladi so na koncertu slišali vrhunsko izvedbo vokalno inštrumentalnega dela. Igralci so z interpretiranjem različnih vlog (Gospa Attacca, Kralj Sinkopa, Preudarna Osminka, Radovedna pavza) postajali animatorji – v roke so prijemali igralne karte, na katerih so bile narisane note, znaki, predznaki … Poleg sprostitve in uživanja v glasbi je tako predstava poskrbela za še eno nalogo – otrokom je predala znanje o glasbeni teoriji. 

Otroci so v družbi odraslih preživeli kakovostno sobotno dopoldne z odlično glasbo. Izvedeli so nekaj o glasbi in njeni teoriji. In odločili smo se, da z veseljem pridemo tudi naslednjič.