03.10.2019

Občudovanja vreden koncert

V sredo, 18. septembra, smo v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije obiskali prvi koncert cikla Samospevanje v tej sezoni.

Tjaša Primc

Nejc Lavrenčič & Theresa Plut
Foto: © PerArtem

Zavod PerArtem je cikel Glas iz davnine preimenoval v Samospevanje in spremenil grafično podobo, koncertom pa sedaj lahko prisluhnemo v Slovenski filharmoniji ter v dvorani SNG Maribor. Zavod, ki svoje poslanstvo vidi v večji prepoznavnosti samospeva, z domačimi in mednarodnimi umetniki želi prebuditi in razvijati tradicijo samospeva v Sloveniji. Na tokratnem koncertu je skupaj z ustanoviteljem zavoda PerArtem, Nejcem Lavrenčičem, nastopila sopranistka Theresa Plut, ki je sama prav tako pobudnica in vneta zagovornica samospeva. Skupni koncert je prinesel zanimiv ter raznolik program, vreden koncertnih odrov in številne publike.

Theresa Plut in Nejc Lavrenčič sta pokazala odlično povezanost tako v vsebinskem podajanju kot muzikalnosti, v vlogo samospeva sta se podala z vso svojo bit. In poseben odnos, ki ga čutita do te glasbene zvrsti, sta prenesla še na poslušalce.

Samospev je skladba za pevski glas in klavir, kjer sta pomembna oba akterja. Zavod PerArtem ne le pripravlja koncerte s to glasbeno obliko, ampak tudi spodbuja kreiranje duov z izborom Mlad PerArtem, preko katerega mladi dobijo priložnost za nastop v okviru cikla Samospevanje. Na drugi strani poslušalci dobijo pregled nad mladim rodom pevcev in pianistov in tako lahko primerjajo, kdo so mladi glasbeniki in kako so napredovali že zreli izvajalci.

Na tokratnem koncertu sta se nam prva predstavila izbranca cikla Mlad PerArtem, baritonist Lovro Korošec in pianistka Barbara Verhovnik. Z izborom Popotniških pesmi Ralpha Vaughana Williamsa ter Mornarja Frana Serafina Vilharja sta pripravila nastop na zavidljivi ravni. Baritonist je z dobrim podajanjem besedila in izraznostjo pritegnil slehernega poslušalca, skladbe pa so ob korektni klavirski igri zazvenele res doživeto, izrazno in gibko. 

Sledila sta že uveljavljena sopranistka Theresa Plut ter pianist Nejc Lavrenčič. Stilsko raznolik program je bil izveden raznoliko. V prvem delu sporeda smo prisluhnili dvema obsežnejšima zbirkama. Manj znana Mädchenblumen (1886-1888) skladatelja Richarda Straussa je v duu zazvenela bogato tako v glasu kot v klavirskem partu. Skladatelj sam je v tej zbirki prikazal izjemen občutek za povezovanje glasu s klavirjem. Pozabljeni napevi Clauda Debussyja so druga zbirka, ki je prav tako nastala v tem obdobju (leta 1886 in 1887). Pevkino izrazito podajanje besedila ter tehnična dovršenost sta skozi napeve prikazovali otožnost, obup, vzhičenost … Pianist je pevko lepo podpiral, vendar je bil na nekaterih mestih preglasen in je preglasil pevko. Sicer je interpretacija sledila tako vsebinskim kot tehničnim zahtevam skladb.

Po pavzi je sledila Mörikejeva pesmarica skladatelja Huga Wolfa. Theresa Plut se poleg koncertne in operne dejavnosti dokazuje tudi kot izjemna interpretka samospevov, kar je dokazala na tokratnem koncertu. Poleg izjemne tehnične dovršenosti in čiste barvne izenačenosti je prikazala tudi svoj izjemni igralski talent, z jasno izgovorjavo pa je nastopu vdahnila dodano vrednost.

Theresa Plut se zavzema za produkcijo novih slovenskih komornih del za glas in klavir. Leta 2019 je s somišljeniki, med drugim z Zavodom PerArtem, organizirala prvi evropski spevSLAM v Ljubljani. Zaradi velikega zanimanja za to zvrst spevSLAM postaja tradicionalen, saj s tem spodbuja nastajanje novih samospevov. Na tokratnem koncertu sta glasbenika izvedla dva samospeva s 1. spevSLAMA ter še po en samospev obeh skladateljev. Vsi štirje samospevi kažejo na novo pot te zvrsti na Slovenskem. Izvajalca sta se samospevov lotila korektno, le pevski part je bil rahlo nesuveren.  

Za konec sta izvajalca predstavila še Rahmaninove pesmi (Tukaj je lepo, Pojdiva, draga, Sen, Marjetice, Spomladanske vode), ki spadajo v sam vrh samospeva tako po vokalni kot pianistični liniji. Slednjo je Lavrenčič lepo ponotranjil in odlično odigral tehnično zahtevne dele.

Theresa Plut in Nejc Lavrenčič sta pokazala odlično povezanost tako v vsebinskem podajanju kot muzikalnosti, v vlogo samospeva sta se podala z vso svojo bit. In poseben odnos, ki ga čutita do te glasbene zvrsti, sta prenesla še na poslušalce.