28.05.2019

Ogolela odrešitev

Prvenec Botox je bil oznanilo nečesa, kar je človeški naravi prirojeno, vendar dostikrat ravno tako tudi izrojeno. Novi album Save As sicer ne ponuja dokončne evolucijske (od)rešitve, a se iz labirinta umetno poustvarjenih spodbud in nenehne napetosti čustev, ki jih Warrego Valles skozi skladbe razkriva, zrcali končni obračun nas z nami.

Miroslav Akrapović

Save As

Warrego Valles

Save As

Kamizdat
2019

Drugi album dueta Warrego Valles je v prepletu stičišča elektronske produkcije še kako življenjski in krvav pod kožo. Skladateljska in aranžerska struktura je izpeljana iz ogolelih, prvinskih in sila rudimentarnih ritmov, ki se slišijo kot onomatopeja plemenskih ritualov, spet drugič pa se nam dozdeva, da slišimo bitje lastnega srca. Zato se ob poslušanju na trenutke zdi, kot da bi bil poslušalec zmožen premikati svojo gravitacijsko in orientacijsko točko. Ali povedano drugače, če vas album Save As iztiri iz obstoječega mirnega, komfortnega in spokojnega stanja, je to ravno njegov visoko oktanski vsebinski namen in cilj. Ni le opozorilo, temveč klic na re-akcijo! Ne shranjujmo vsega, kar pride v vidno polje naših zaslonov ali pod prste tipk ctrl in S!

Glasbenici Nina Kodrić in Nina Hudej sta uspeli ovekovečiti zvočne podobe onstran že omenjenega pridušenega šumenja in brenčanja naših komunikacijskih strojev. Basovski udarni intervali so mogočni, melodičnost resonančnih semplov in estetika elektrificiranih zank pa v sozvočju z vokalno pripovedjo, ki na začetku (z)mrazi.

Dvojec Warrego Valles se skozi gradacijo skladb ne oprijema zvočnih dražljajev, ki jih današnji poslušalec ne bi bil vajen. Mhm, daleč od tega. Album Save As je informacijski konglomerat, ki nam predstavi celo paleto komunikacijskega odmika od realnosti, ki na trenutke deluje kot pogorišče naših lastnih želja, hotenja in tistega obveznega pridušenega šumenja. Na začetku tega zvočnega popotovanja nas najprej povzdigne nad tehnologijo, ki prevladuje v slehernem življenju, da bi nam proti končnici svojega zvočno-liričnega celovečerca oznanil kruto resnico. Človeštvo bo tudi v prihodnje na sledi počasnega evolucijskega pretoka, seveda v realnem časovnem okviru. Za razliko od tega pa bodo naši instant obrazi, nešteti kloni in profili, virtualna življenja, zaščitne kopije in druge oblike shranjevalk ostali zamrznjeni (op. av. friznjene) v času in prostoru kot vrhunec planetarne iniciacije vsakega posameznika posebej. Za umrlimi v 21. stoletju ne ostajajo le nagrobniki, biste, spomeniki in epitafi, temveč terabajti lahko dostopnih selfijev, povzetih modrosti, filozofskih citatov, slikovnih potegavščin, playlist za vsak dan posebej in, seveda, sladkosnedih obrazov muc in muckov. 

Dvojec svari pred to neskončnostjo podatkovnega shranjevanja, površnega absorbiranja istega in iluzijo, da je več informacij resnično tudi več pameti, razgledanosti in razumnosti. Ko nam je tehnologija ponudila mrežo, da z njo mrežimo, smo se v zmagoslavnem rajanju potrošništva ravnali po načelu grabežljivosti in pohlepa. Naše mreže so zagotovo različnih velikosti, a smo se kljub temu vsi zapodili v izlov kitov in ne postrvi. O prostornini naših želodcev pri tako megalomanskem mreženju ne bi izgubljal besed. 

Za razliko od predhodnika Botox album Save As ne kriči, četudi je njegova apokaliptična prerokba bolj strašljiva in grozljivejša. Glasbenici Nina Kodrić in Nina Hudej sta uspeli ovekovečiti zvočne podobe onstran že omenjenega pridušenega šumenja in brenčanja naših komunikacijskih strojev. Basovski udarni intervali so mogočni, melodičnost resonančnih semplov in estetika elektrificiranih zank pa v sozvočju z vokalno pripovedjo, ki na začetku (z)mrazi. In ko se približujemo koncu, vse bolj in bolj postajamo prežarjeni in vročični. Tukaj nam ni v nobeno pomoč ventilacijska zmogljivost naših računalnikov. Elektroliti gor ali dol, kri ni voda niti hladilna tekočina. Za dolg spomin pa venček globoko shranjenih v ušesih: Make This Title Easy To Remember, Save As, Postcell, Voices, 50% Discount On Humanity_Make It 90